Gökyüzünün dev kanatları Türk ekonomisine destek olacak.
Türkiye'nin üretim ortağı olduğu A400M'in, 2030 yılına kadar ülke ekonomisine 1.1 milyar euro kazandırması bekleniyor. A400M Nakliye Uçağı Proje Müdürü Osman Soylu, Türkiye, İngiltere, Fransa, Belçika ve Lüksemburg'un uluslararası konsorsiyumuyla 170 uçak üretileceğini ve fiyatının 125 milyon euro olacağını söyledi.
TÜRKİYE PAY SAHİBİ
Uçakların tamamının ortak ülkelerdeki yerleşik tesislerde üretilecek parçalardan oluşacağını ve bunun da söz konusu ülkeler açısından büyük önem taşıdığını belirten Osman Soylu, Türkiye'nin A400M'in yüzde 6'lık bölümünün üretiminde pay sahibi olduğunu vurguladı. Soylu, ortak ülkelerin, uçak ihtiyacını karşılamalarının yanı sıra tedarik ettikleri uçak sayısıyla orantılı olarak kendi sanayi firmalarına tasarım ve üretim işpayı sağladıklarını ifade etti.
PARÇALAR TAI'DEN
Proje Müdürü Soylu, daha sonra şunları kaydetti: “Türkiye yerli savunma sanayi firmaları, A400M uçağının tasarım ve üretiminde işpayı sahibi oldu. Program kapsamında, uçağın ön orta gövde, arka gövde, üst bölümü, paraşütçü kapıları, acil çıkış kapısı, arka üst kaçış kapağı ve kuyruk konisi gibi ana yapısal komponentlerine ilaveten kanatçık, sürat frenleri, aydınlatma sistemleri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) mühendis ve teknisyenleri tarafından gerçekleştiriliyor."
Tank taşıyor, Amerika'ya uçuyor
-45 metre uzunluğundaki uçak, 37 ton malzeme taşıma kapasitesi bulunuyor.
-116 paraşütçü komandonun taşınabildiği uçak, 66 sedyeli hasta beraberindeki 40 sağlık görevlisiyle havada hastane işlevi de görebiliyor.
-Kayseri, Ankara veya İstanbul'dan kalkan uçak, Amerika kıtasına uçabiliyor.
-Uçak, havada yakıt ikmali yapılmasıyla birlikte sınırsız menzile uçabiliyor.
Cougar ve Sikorsky tipi helikopterler, zırhlı araçlar, 32 tonu geçmeyen hafif tanklar bu uçakla taşınabiliyor.
-Altay tankı, 6 landrover cip, 2 orta boy kargo kamyonu, 3 ZPT ve 2 Atak helikopteri taşıyabiliyor.
Güneş