Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da faaliyet gösteren sıcak hava balonları, 2015 yılında bölge ekonomisine yaklaşık 100 milyon euro katkı sağladı. Peri bacaları, kayadan oyma kiliseleri, butik otelleri, yer altı şehirleriyle yılda 2,5 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan Kapadokya'da, sıcak hava balonları da yoğun ilgi görüyor. Sabah saatlerinde havalanan onlarca sıcak hava balonuyla görsel bir yolculuğa çıkan turistler, bölgenin ekonomisine de çok ciddi katkıda bulunuyor. Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, gün bazında dünyada en çok uçuş yapılabilen yerin Kapadokya olduğunu ifade etti.
GÜNDE 150 BALON UÇUYOR
Erciyes ve Hasan dağının milyonlarca yıl önce püskürttüğü küllerin oluşturduğu tüf tabakanın, yağmur ve rüzgarın aşındırmasıyla peri bacalarını ortaya çıkardığını dile getiren Cingil, dünyanın birçok ülkesinden gelen ziyaretçinin karadan olduğu kadar havadan da bu güzelliğe ilgi gösterdiğini aktardı. Uçuşların genellikle güneşin doğuşuyla yapıldığını anlatan Cingil, "Rüzgar, nem ve görselliğin en uygun olduğu saatler güneşin doğuşunun yaşandığı anlardır. Bu saatlerde yolcu yoğunluğuna bağlı olarak günde 150 balon Kapadokya semalarına yükseliyor" diye konuştu.
500 BİN TURİST UÇTU
Cingil, sıcak hava balonu sektöründe bölgede 30 işletmenin faaliyet gösterdiğini belirterek, şunları aktardı: "Geçen yıl bölgeyi ziyaret eden 498 bin 800 turist, sıcak hava balonu turuna katıldı. Turlara katılanların ortalama 200 euro ödediği göz önüne alındığında ziyaretçilerden bölge ekonomisine ortalama 99 milyon 760 bin euro kalmış oldu.
Akşam