Milas-Bodrum Havalimanı’nın 20 yıl süreyle işletme hakkı ihalesini Mart 2014 itibariyle kazanan TAV Havalimanları, iç hatlardan sonra dış hatlar terminalini de almaya hazırlanıyor. Mimari projesi’ni Tabanlıoğlu’nun üstlendiği Bodrum Dış Hatlar Terminali’ni birlikte gezdiğimiz TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, Mustafa Kemal'in “İstikbal göklerdedir” vecizesine atıfta bulunarak "Gelecek bu sektörde. TAV olarak, tam da bu yüzden havalimanı yatırımlarını kesintisiz sürdüreceğiz" diye konuştu.
FİLİPİNLER'E DE GİRİYORUZ
‘Küresel bir şirket’ olduklarının altını çizen Sani Şener’in anlattıklarına göre TAV, iki yıl önceki ‘makas değiştirme’ hareketiyle 14 havalimanı işleten bir şirketten dünya çapında 69 havalimanında işletmesi olan bir şirkete dönüştü. Sani Şener, bu vizyon çerçevesinde yeni rotalara baktıklarını da söyledi ve ekledi: “Filipinler’in başkenti Manila’da havalimanına giriyoruz. Afrika, Rusya ve ABD’de de özelleştirmeler olacak. Özellikle Rusya ve Afrika’dan ciddi talep çıkıyor. Bunların yanında Hindistan’da da satın almalara hazırlanıyoruz.”
HİNDİSTAN'DA 3 İLA 4 ARASI
Hindistan’daki satın almalarının 3-4 havalimanı için planlandığını belirten Sani Şener şu tespitte bulundu: “Artık ülkelerin havacılık idareleri komple havalimanı özelleştirmesi yerine bakım-onarım, işletme yönetimi, yer hizmetleri, duty-free ve IT gibi ihaleleri ayrı ayrı yapıyorlar. Bizim organizasyonel mimarimiz de buna çok uyumlu. Ekonomi arz ile talebin azlığı veya çokluğu ile sizin elinizdeki limitli kaynakların bu arz ve talebe göre pozisyonlanması sanatıdır. Biz dünyada havacılığı takip ederken bu bilgilere hakim olmak için de çok çabalıyoruz.”
İSTANBUL LABORATUVARIMIZ
Bilindiği gibi İstanbul Üçüncü Havalimanı’nın bitmesiyle birlikte Atatürk Havalimanı kapatılacak. Şener, Atatürk Havalimanı’nın TAV portföyünden çıkmasının şirket değeri açısından herhangi bir kayba yol açmayacağını söyledi ve ilginç de bir yorumda bulundu: Bizim burada maddi değil ama manevi bir kaybımız olacak. Şöyle ki; Biz İstanbul’u kurumsal laboratuvar olarak kullanıyorduk. Dünyanın değişik yerlerinden havacılık çalışanlarını getiriyor, eğitiyorduk. Zaten İstanbul’dan kazanılan paranın önemli bölümünü Ar-Ge’ye ayırıyorduk...”
Türk lokumu, alkol satışlarını solladı
İşletme, yer hizmetleri ve bilgi işlem (IT) gibi hizmetler de sunan TAV, aynı zamanda havalimanlarında duty free mağazaları alanında da hizmet veriyor. Sani Şener, duty free hizmeti verdikleri Medine Havalimanı’nda en çok parfüm – koku satışı yaptıklarını söyledi. “Medine’deki satışlarımızda koku diğer ürünleri neredeyse ezip geçiyor. Medine’deki duty free’de şimdi Victoria Secret de bir mağaza açacak” diyen Sani Şener’e Atatürk Havalimanı’nda en çok satılan ürün hangisi diye sorduk, ilginç bir veriyi paylaştı: “Geçtiğimiz yıllarda birinci sırada parfüm, ikinci sırada sigara ve üçüncü sırada alkol satışı vardı. Fakat şimdi sıralama değişti. Lokum satışlarımız alkolü solladı. Şimdi en çok sattığımız üçüncü ürün Türk lokumu. Az bir rakam değil; ayda 90 tonluk bir lokum satışından söz ediyorum."
Huzur için sağlam hükümet
Şehit haberleri gelirken ekonominin iyiye veya kötüye gittiğini söylemenin doğru olmayacağını belirten Sani Şener, "En kısa zamanda barış ve huzurun gelmesi ve sağlam bir hükümetin çok kısa sürede kurulması gerekiyor.
GENCECİK İNSANLAR ŞEHİT EDİLİYOR
İstikrarın olmadığı yerde iş yapmaya ne keyfiniz kalıyor, ne de motivasyonunuz. Gencecik insanlar şehit oluyor sen git kendi firmanı anlat, olmuyor, yapamıyorsun. Yani hayat devam etmiyor” dedi.
Yeni dış hatlar 95 bin 927 m2
Milas-Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali, 95 bin 927 metrekare alanda yer alıyor. Terminal’de; ikisi bus gate olmak üzere toplamda 11 kapı, 66 check in kontuarı, geliş katında 18, gidiş katında 18 pasaport noktası ile 5 bagaj alım bandı var. İç Hatlar ise 14 bin 686 metrekare alanda. Toplamda 5 bus gate, 26 check in kontuarı, 4 bagaj alım bantı ile hizmet veriyor.
Puchet’in yazılımı TAV’dan
Sani Şener, TAV İnşaat’ın yurtdışındaki inşaatlarında Türkiye’den ithal ettiği mal ve hizmetlerin çok önemli olduğunu söyledi. Şener, “Türkiye’den hizmet ihraç ediyoruz. Örneğin, Puchet’in yazılımını biz verdik. Suudi Arabistan’da iki havalimanının IT işletmeciliğini biz yapıyoruz" dedi.
MEHMET ALİ ERGÜN-AKŞAM