İnsansız hava araçları daha yaygın kullanımıyla drone’lar... Askeri ve farklı nedenlerle kullanılan modelleri dışındaki hobi amaçlı drone’ların sayısı her geçen gün artıyor. Son verilere göre, Türkiye’de 9 bin drone var. Kişisel hediyeler arasına da girmiş durumdalar. Yılbaşı, doğum günü, evlilik yıldönümü, Sevgililer Günü için farklı hediye seçeneklerinden biri oldular.
Türkler de bu cihazlara bir hayli meraklı. Çünkü bu alanda dünyadaki en büyük altıncı ithalatçıyız. Daha çok endüstriyel kullanım amaçlı olanlar talep görüyor ama hobi drone’larının satışları da hiç küçümsenecek oranda değil. Pazar her geçen gün büyüyor. Dronmarket Kurucusu Ahmet Eren, Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) kayıtlı kullanıcı sayısının 12 bin, kayıtlı drone sayısının da 9 bin olduğunu söyledi. Onun tahmini bu yıl kayıtlı drone sayısının 20 bine çıkacağı yönünde. Bu da bir hayli büyümeyi ifade ediyor.
500 gr. sınırı
Drone’larda kayıt zorunluluğu 500 gram ve üzerindeki modeller için geçerli. Eren, “Bu kategorideki drone’lar 350 sınıfı diye adlandırdığımız zaten ciddi araştırmayla alınan maliyetleri daha yüksek olanlar ve genellikle de alıcılar satın alma aşamasında da kimlik numaralarını satıcılara bırakıyor. Kayıt zorunluluğunun bilincinde olarak alıyorlar. Kayıt zorunluluğu talebi olumsuz etkilemiyor” dedi.
Ülkemizde en çok satılan drone’lar yeni başlayanların kullandığı mini drone’lar. Yeni başlayanların drone kullanımını ve tepkilerini hissedebilecekleri 100 TL bandındaki fiyatlarla başlayan ürünler. 8 bin TL’ye de model var. Ne amaçla alacağınıza bağlı olarak özellik ve fiyatları değişiyor.
Ahmet Eren, yerli drone geliştirmede de önemli aşama kaydedildiğini belirterek, şunları söyledi: “Askeri alanda çok başarılı şirketlerimiz var. Ticari segmentte maalesef henüz böyle bir ürün ortaya çıkartamadık. Donanım tarafında üretim maliyetleri nedeniyle Çin’le başa çıkmak çok zor. Amerikali 3DR fırması bile Meksika’da ürettigi 3DR Solo ile 2015 yılında drone pazarına çok hızlı girmesine karşın DJI ile başa çıkamadı ve hobi alanından çekilmek zorunda kaldı.
Endüstriyel modelde artış
Türkiye’de drone’ların 2015 yılından itibaren popüler hale gelmeye başladığını dile getiren Ahmet Eren, “Dünyada da Türkiye’de ilk olarak hobicilere yonelik olarak başlayan drone kullanımı 2016 yılında daha çok sektörde artık ticari amaçlar için de kullanılmaya başlandı. Drone’ların en çok kullanıldığı endüstriler altyapı projeleri, ziraat, ulaşım, güvenlik, arama kurtarma, medya ve yayıncılık, sigortacılık, telekom ve madencilik olarak öne çıkıyor” dedi.
HANİFE BAŞ - Milliyet