Ne silah, ne radar, ne de hava savunma sistemi... Fransız hava kuvvetleri, insansız hava araçları ile havada mücadele etmek için kartalları eğitiyor. Havadaki drone'lara göz açtırmayacak "kartal askerler" Mont-de-Marsan hava üssünde eğitiliyor. Bugüne kadar savunma sırrı olarak saklanan proje dahilinde 4 kartalın eğitimi tamamlandı.
4 silahşörler: Aramis, D'Artagnan, Athos ve Porthos
Fransız hava kuvvetleri, ordunun yeni kahramanlarına "4 silahşörlerin" adını verdi bile. Aramis, D'Artagnan, Athos ve Porthos... Projenin etkinlik testi tamamlandıktan sonra hava birliklerine yaz aylarında 4 yenisi daha eklenecek.
Avını 2 km uzaklıkta tespit edebilen ve saatte 90 km hızla uçabilen kartallar, hızları en fazla 60 km. ulaşan drone'lara dalarak rahatlıkla yok etme kapasitesine sahip.
Eğitim kartalların drone üzerine konan et parçacıklarıyla beslenmesi tekniğiyle yapılıyor. Hızla drone ile avı arasında bir bağ kuran kartallar, teknolojinin bu hafif ve kırılgan icadını rahatlıkla alt ediyor.
Birinci dünya savaşının posta güvercinleri
Askeri yetkililer, Birinci Dünya Savaşı sırasında son derece etkin biçimde kullanılan askeri güvercinleri hatırlatarak, asker kartalların diğer önlemlere ek tedbir olarak kullnadığının altını çiziyor.
Fransız savunmasının korkulu rüyası drone'lar yalnızca havadan güzel film ve fotoğraflar çekmeye yaramıyor. Hassas bölgelerde istihbarat toplama kapasitesine sahip. Suriye'deki gibi tankların üzerine bomba bırakabiliyor. Yasal olmayan bir paket ya da maddeyi taşıyabiliyor.
Elysee'nin üzerinde gezen drone'lar
Fransa'da geçtiğimiz yıl Elysee Sarayı'nın ve nükleer santrallerin üzerinde uçan kaynağı belirsiz esrarengiz drone'lar orduyu harekete geçirmişti.
Alınan tüm teknolojik önlemlere ek olarak eğitilen kartallar, 2018 yılı yazından itibaren G8 gibi önemli zirveler ve büyük spor karşılaşmaları boyunca da büyük kalabalıkların arasında kullanılabilecek kapasiteye ulaşacak.
Arzu Çakır-amerikaninsesi.com