Sağlık Bakanı Akdağ, uçaktaki yolcuları tek tek arayarak uyarmaya çalıştıklarını, ulamaşadıklarının 112’yi aramalarını istedi.
Tüm dünyada korkuyla izlenen ve çeşitli ülkelerde 72 can alan domuz gribi, sonunda Türkiye’ye de ulaştı. 14 Mayıs Perşembe günü saat 13.41’de 1613 sefer sayılı KLM uçağı ile Amsterdam’dan gelen Irak asıllı ABD vatandaşı S.S.A’da domuz gribi virüsü ’A/H1N1’ tespit edildi. Hasta yakınlarnıdan tedbir için alınan numunelerin incelenmesi sonucu hastanın annesinde de domuz gribi virüsü çıktı.
S.S.A, Atatürk Havalimanı’nda termal kamera önünden geçerken yüksek ateşli olduğu anlaşıldı. Karantina odasına alınan yolcu, yüksek ateşi devam edince, ambulansla Haseki Hastanesi’ne götürüldü. S.S.A’nın yakınları pasaport ve gümrük kontrolünden geçerek Dış Hatlar Terminali gidiş katında beklemeye başladılar. Bu arada hastanenin isteği üzerine sağlık ekipleri, hasta yakınlarının da ateşlerini ölçtüler ve kontrolden geçmeleri gerektiğini söylediler. S.S.A.’nın 5 yakını 18.00’de taksiyle hastaneye giderken, 17 valiz de ambulansla taşındı. Ulusal Grip Referans Laboratuvarları’nda yapılan tetkikler sonucu bu kişide ’domuz gribi’ virüsü Influenza A/H1N1 bulunduğu belirlendi.
Anne de hasta
Sağlık Bakanlığı dün akşam domuz gribi virüsü tespit edilen ABD vatandaşı kişinin birlikte seyahat ettiği annesinde de domuz gribi virüsü tespit edildiğini açıkladı. Hastalara ilaç tedavisinin uygulandığı belirtilen açıklamada diğer aile fertlerinde ise virüse rastlanmadığı bildirildi.
Önlemler alındı
Olay üzerine Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, dün sabah Holiday Inn İstanbul Airport Oteli’nde, Domuz gribine karşı oluşturulan Bilim Kurulu’ndan bir grup uzmanla toplantı düzenledi. Akdağ, "Hasta, ABD vatandaşı olup havaalanında başka kişilerle temas etmeden, yakınları ile birlikte izole edilerek gözlem altına alınmıştır. Genel durumu iyi olan hastanın tıbbi takibi yapılmaktadır. Gerekli tüm tedbirler alınmış ve uygulanmaktadır" dedi.
Hayatı durdurmayın
Bakanlığın bugüne kadar aldığı önlemlerin yerinde olduğunu anlatan Akdağ, "Herhangi bir vakanın ülke içine girip, toplumda hastalığından haberdar olunmayıp, birçok kişiye bulaştırdıktan sonra tespit edilmesi, tabii ki çok farklı bir durum meydana getirirdi" diye konuştu. Hastalığın Türkiye’de bir Türk vatandaşında ortaya çıkmadığını vurgulayan Akdağ, şunları söyledi: "Yayılmasını önlemek için hayatı durdurmak gibi bir şey söz konusu değil. Hastalığın kuluçka dönemi 3-7 gün. Vaka saptanmış kişinin aile üyeleri ile aynı uçakta seyahat edenler, hastalığın kuluçka dönemi göz önünde bulundurularak, 21 Mayıs’a kadar izlenecek."
Yolcular uyarılıyor
A/H1N1 tespit edilen hastanın yakınlarından da örnekler alındığını anlatan Akdağ, yolcuların yanı sıra havayolu şirketini de uyardıklarını söyledi. Akdağ, bakanlık görevlilerinin, yolcuları tek tek arayarak uyardıklarını ve bilgilendirdiklerini belirterek, "Bulundukları adreste, mümkün olduğu kadar kalmalarını rica ediyoruz. Böylece yüksek seviyede bir tedbir almış oluyoruz" dedi. Akdağ, uçakta bulunan birkaç kişiye henüz ulaşamadıklarını belirtirken, "Ulaşamadığımız kişilerin yapması gereken 112’yi arayarak, ’Ben bu sefer sayılı uçaktaydım, domuz gribi virüsüyle gelen yolcunun bulunduğu uçaktaydım’ diye bildirim yapmak" diye konuştu.
Hastanede güvenlik önlemi
Amerikalı hastanın kaldırıldığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği binasının 15 metre çevresinde güvenlik şeridi oluşturuldu. Şerit içine kimse alınmazken, hastane personeli ve basın mensupları maske taktı. Atatürk Havalimanı’nda da önlemler artırıldı. Pasaport polisi dahil havalimanı çalışanları maske ve eldiven kullanmaya başladı. Dış Hatlar Geliş Katı pasaport öncesi alanda bulunan karantina odasının bakımı da yapıldı.
Hürriyet