• Şu anda Türkiye’deki aktif havalimanı sayıları hakkında sizden bilgi alabilir miyiz? DHMİ, Türkiye’de kaç havalimanını işletiyor?
Türkiye’de şu anda sivil hava trafiğine açık havalimanı sayısı 56. DHMİ Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde aktif olan 56 havalimanının 49 adedini fiilen işletiyor. Ayrıca İstanbul, Zafer, Zonguldak-Çaycuma, Gazipaşa-Alanya ve Aydın-Çıldır havalimanlarının kontrol, denetim ve hava trafik hizmetlerini, Sabiha Gökçen ve Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanları’nın ise hava trafik kontrol hizmetlerini yürütüyoruz.
• Özellikle son 17 yıllık dönemde Türkiye’nin havacılık alanında yapmış olduğu atılımlarla beraber, hem havalimanı hem de terminal sayısındaki büyüme trendi nasıl gelişme gösterdi?
Türkiye’de özellikle son 17 yılda, her sektörde olduğu gibi, ulaştırma sektöründe de çok büyük ilerlemeler kaydedildi. DHMİ de bu ilerlemelere paralel olarak kendisini sürekli yeniledi, geliştirdi.
Yıllar öncesinde, terminal kapasiteleri, yolcu sayıları bugünkünden çok daha azdı. Ülkemiz son yıllarda dünya sivil havacılığında yaşanan gelişmelere seyirci kalmak şöyle dursun, çok daha hızlı bir şekilde gelişme kaydetti. Dünya havacılık otoritelerinin dahi tahmin edemediği bir şekilde ülkemizde havacılık sektörü büyüdü. Bu otoritelerin 15 yıl sonra konumlandırdığı yere biz 15 yıl önce ulaştık.
Havalimanı sayısı ve terminal kapasiteleri de bu gelişmelere bağlı olarak hızla arttı. 2003 yılında sivil hava trafiğine açık aktif havalimanı sayısı 26’yken 2019’da bu sayı 56’ya ulaştı. Sadece havalimanı sayısını artırmakla kalmadık, aynı zamanda her havalimanının kapasitesini de artırdık. 2003-2019 yılları arasında 30 havalimanının terminal binası yenilendi, dört havalimanının ise terminal binası genişletildi.
• İstanbul Havalimanı, Türkiye havacılık sektörü için bir dönüm noktası. Bu bağlamda DHMİ olarak İstanbul Havalimanı’nın Türkiye için ne gibi avantajlar sunabileceğini söyleyebilirsiniz?
Bugün, birçok açıdan dünyanın en büyük havalimanı, DHMİ uhdesinde gerçekleştirilen ‘zafer anıtımız’ İstanbul Havalimanı; Türkiye'nin iç ve dış hatlarda havacılıktaki büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacak, teşvik edecek bir havalimanı olmasının yanı sıra, Batı Avrupa ile Uzak Doğu arasında da önemli bir transfer merkezi haline gelecek.
İstanbul Havalimanı dört etapta gerçekleşecek. Şu anda açılan 1’inci etabın, 1’inci fazı. Daha sonra 2’nci fazı ve sonrasında, ihtiyaçlara göre kuruluşun önerisiyle, diğer etapları açılacak. Böylece İstanbul Havalimanı yolcu kapasitesi 200 milyona ulaşacak. Bu eser ülkemiz için bir markadır. Her şeyden önce bu proje ile çok büyük bir istihdam sağlanmıştır. İstanbul Havalimanı’nın hizmete girmesiyle birlikte, Türkiye’nin küresel sivil havacılıkta ‘oyun kurucu’ konuma yükselmesinin yanı sıra ülkemiz ekonomisi açısından da büyük bir istihdam seferberliğine imza atıldı.
İstanbul Havalimanı, sadece havacılık sektörünün gelişmesine değil; aynı zamanda hem aktive ettiği yatırımlarla, hem yaratılacak ek istihdam yoluyla, hem de sektörden sağlanacak katalitik etkilerle Türkiye ekonomisinin gelişmesine de önemli katkı sağlayacak.
Tüm dünyanın gözünü kamaştıran bu muhteşem eser, sadece Orta Doğu, Avrupa ve Asya’nın merkezindeki Türkiye’nin değil, dünya havayolu ulaşımının da merkez üssü olacak.
• Türkiye’de ilk beş aylık dönem itibariyle iç ve dış hat yolcu trafiği nasıl şekillendi? Özellikle dış hat uçuş trafiğinde 2019 yılı nasıl geçiyor?
2019 yılının ilk beş aylık döneminde iç hatta 40 milyon 385 bin 204, dış hatta 33 milyon 698 bin 472, olmak üzere toplamda 74 milyon 83 bin 676 yolcu trafiği gerçekleşti.
Dış hat trafiğinin yoğun olduğu turizm ağırlıklı havalimanlarından hizmet alan yolcu sayısı iç hatlarda 3 milyon 973 bin 607, dış hatlarda ise 6 milyon 842 bin 155; uçak trafiği ise iç hatlarda 35 bin 116, dış hatlarda ise 42 bin 870 oldu.
• Geçtiğimiz yıllarda Ulaştırma Bakanlığı’nın ‘her 100 kilometreye bir havalimanı’ kapsamında bir projesi gündemdeydi. Bu projede nereye gelindi ve DHMİ’nin buradaki rolü ne olacak?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ‘her 100 kilometreye bir havalimanı’ projesi ile birlikte pek çok ilimiz havayolu ile tanışmış oldu. Bugün, Türkiye haritası üzerine bir pergelle daire çizdiğimizde 100 kilometrelik bir alanın içerisinde mutlaka bir havalimanı olduğunu görebiliriz. Şu an yapımı devam eden havalimanlarımız da var.
Son yıllarda Bingöl, Şırnak Şerafettin Elçi, Kastamonu, Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyubi ve Ordu Giresun Havalimanları’nın inşası tamamlanarak sektöre kazandırıldı. Rize-Artvin, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane Havalimanları için çalışmalar devam ediyor.
İnşası, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından üstlenilen bu havalimanlarımız tamamlandığında kuruluşumuz tarafından işletime alınacak. Dolayısıyla bu proje için hedefimize ulaştığımızı söyleyebiliriz. Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine artık her vatandaşımız kolayca havalimanlarına erişebiliyor; hızlı ve konforlu bir şekilde seyahat edebiliyor.
• Önümüzdeki dönemde Türkiye’de açılması planlanan havalimanları neler olacak?
DHMİ olarak büyüyen bir ivme ile halkımıza hizmete devam ediyoruz. Tokat’taki havalimanımızda emniyetli bir büyüme sağlanamadığından yeni bir havalimanı yapımına başladık. Çukurova bölgesine hizmet veren Adana Havalimanı’nın şehir içinde kalması ve büyüme imkanının olmaması nedeniyle bölgeye hizmet verecek olan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda çalışmalarımız sürüyor.
Kamu-özel sektör iş birliği projeleri kapsamında ise son dönemde İzmir Çeşme Alaçatı Ekrem Pakdemirli Havalimanı ve Batı Antalya Havalimanı için çalışmalara devam ediyoruz.
Ayrıca övünç kaynağımız İstanbul Havalimanı’nın 1’inci etabını hizmete verdik. Hedefimiz, diğer etapların da yapılarak hizmete verilmesi ve bu devasa projenin tamamlanması. Pek çok ülkenin gıpta ile takip ettiği dev projemizin bu kadar kısa bir sürede hizmete başlamasının haklı gururunu yaşıyoruz.