Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMl), havalimanlarında çalışan işçilerin özlük haklarıyla ilgili kurum aleyhine açtığı davaları, kurumun, hukuk müşavirliğinin yetersiz olması nedeniyle takip etmekte zorlandığı belirlenirken yüklenici firmaların işçilerin özlük haklarını vermemesi nedeniyle DHMİ aleyhine açılan davaların yüzde 95'ini de kaybetti. Sayıştay; kurumun binlerce davayla ilgili acilen önlem alınması ve işçilerin özlük haklarının yerine getirilerek çözüm üretilmesi gerektiği bildirdi.
TBMM KÎT Komisyonu'nda geçen hafta görüşülen DHMl'nin hesaplarına ilişkin toplantıda kurum aleyhine açılan dava sayısında son yıllarda yaşanan artış da gündeme geldi. Sayıştay'ın DHMİ 2013 raporunda da ayrıntılarıyla yer alan dava artışı nedeniyle kurum bu davaları takip etmekte bile zorlanıyor. Sayıştay raporuna göre; ihale yoluyla hizmet alımı yapılan yüklenici firmalarda çalışan işçilerin ücret, izin, fazla mesai, ihbar ve kıdem tazminatı gibi özlük haklarını yüklenici firmalardan alamadıkları gerekçesiyle DHMİ aleyhine açılan alacak ve tazminat davalarında büyük artış yaşandı. DHMİ Hukuk Müşavirliği bünyesinde 2'si Atatürk Havalimanı, 10'u merkezde olmak üzere toplam 12 avukat görev yaparken, yıllar içinde özlük hakları dolayısıyla açılan davalar nedeniyle kurum dava takibini yapmakta sıkıntılar yaşayamaya başladı. Sayıştay raporunda da DHMİ’nin iş hacmi ve faaliyet alanındaki genişlemeye paralel olarak müşavirliğin iş hacminin giderek arttığı, ancak buna karşılık avukat sayısının yıllar itibarıyla aynı düzeyde kaldığı ifade edildi. Haziran 2014 itibarıyla DHMİ'nin sorumlu olduğu devam etmekte olan dava sayısının 3 bin 462'ye ulaştığı belirtildi. Buna göre avukat başına yaklaşık 300 dava (3462 davaya karşı 12 avukat) düşerken, 2005 yılında bu oranın avukat başına yaklaşık 130 dava (1407 davaya karşı 11 avukat) olduğuna işaret edildi.
Davaların yüzde 95'i özlük hakkı talebi
DHMİ aleyhine açılan davalar içerisinde yüklenici işçilerin açtığı davaların önemli bir yer tuttuğu tespiti yapılan raporda, "İhale yoluyla hizmet alımı yapılan yüklenici firmaların çalıştırdığı işçilerin ücret, izin, fazla mesai, ihbar ve kıdem tazminatı gibi özlük haklarını yüklenici firmadan alamadıkları iddiasıyla DHMİ aleyhine alacak ve tazminat davası açtıkları ve davaların giderek arttığı gözlemlenmektedir" değerlendirmesi yapıldı. Söz konusu davaların tamamına yakınının (yüzde 95'inin) kurum aleyhine sonuçlandığı belirtilen raporda, talep edilen tazminat tutarının kişi başına 25 bin TL tutarına kadar vardığına, mahkeme masraflarıyla birlikte ödemelerin daha da arttığına dikkat çekildi.
MAHMUT LICALI -CUMHURİYET