Hint Okyanusu üzerinde içindeki 239 kişiyle birlikte kaybolan 21 gündür akibeti öğrenilemeyen Malezya Havayolları'na ait uçağın enkazına dün de ulaşılamadı. Geçen hafta yolcu yakınlarına gönderilen "Tüm yolcular öldü" yazılı SMS mesajları tepkilere yol açmıştı. Malezya'yı gerçeği gizlemekle suçlayan yolcu yakınları bir yandan da tazminat davaları için hazırlanıyor.
KONVENSİYONDAKİ İKİ MADDE
Peki tazminat talebi için nasıl bir yol izlenecek? Türkiye'deki havayolu şirketlerinin de tabi olduğu Montreal Konvensiyonu'nun 17'nci ve 21'inci maddeleri gereğince Malezya Havayolu şirketi gerekçe aranmadan her yolcu için 112 bin euro ödeyecek. Özel çekme hakkı olarak adlandırılan bu miktarın uçak ve yolcuların akibeti kesinleşene kadar ki süreçte 18 biner euroluk kısmı ön ödeme olarak kurban yakınlarına ödenecek. Bu miktar manevi tazminat payı da düşünülerek 30 bin euroya kadar çıkarılabilir.
BİRDEN FAZLA KANAL VAR
Ancak açılabilecek tazminat davaları bununla sınırlı değil. Uçağın üreticisi Boeing firması, motor yapımcısı Rolls- Royce'a açılacak davalar ve sigorta şirketlerinin yapacağı ödemelerle tazminat miktarının yolcu başına 1'er milyon euroya kadar çıkabilecek. 2000'de düşen Concorde uçağında ölen 100 yolcu için toplam 118 milyon euro ve 2012'de düşen Air France uçağında ölen 216 yolcu için toplam 256 milyon euro ödenmesi emsal olarak gösteriliyor.
SİGORTA ŞİRKETLERİ ÖDÜYOR
Kazada ölen 32 Çinli'nin poliçesinin olduğu China Life sigorta şirketi şimdiden toplam 1 milyon euroluk ödemeyi yaptı. Diğer Çin sigorta şirketleri de kurban yakınlarına ödeme yapma hazırlıkları yapıyor.
BATILI'YA AYRI ASYALI'YA AYRI MI?
Hukuk uzmanlarına göre tazminat bedellerinin belirlenmesinde ölen kişinin uyruğuna göre oluşacak farklı rakamlar önümüzdeki günlerde tartışmalara yol açacak. ABD'li sigorta uzmanı Terry Wolfe "ABD'li yolcu yakınları Amerikan mahkemelerinde ölen her yolcu için 10 milyon dolara varan tazminat davaları açabilecek. Bu rakam Çin'deki davalarda 1 milyon dolara inecek. Bu da adalet tartışmalarına yol açacak" diyor.
Sabah