İZair Ortağı ve Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, basın toplantısı ile Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ile İZair Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Haybat hakkında sert konuştu. Geçtiğimiz Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında Demirtaş'a 'sesini kesip otursun' diyen Haybat'ı 'Sayın saygısız adam' olarak niteleyen Demirtaş, Sabancı'yı da İzmirli 111 İZair ortağının parasını uçurmakla suçladı. İzmir ticaret mahkemelerinde şirket ile ilgili çok sayıda dava açtıklarını kaydeden Demirtaş, "İzmirli'ye işkence ettiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar gideceğiz. Sabancı aldığı paraları son kuruşuna kadar ödeyecek" dedi.
İZair Yönetim Kurulu Başkanı Haybat'ın üslubunun kendilerinin mahkemeye başvurmasından kaynaklandığını aktaran Demirtaş, "Benim muhatabım o değil Ali Sabancı. Ancak kendisi uzun süredir genel kurullara dahi gelemiyor, elemanlarını gönderiyor. Çünkü İZair'i kuran 111 İzmirli ortağın ve İzmirlilerin önüne çıkmaya yüzü yok" diye konuştu.
Para pul oldu
İZair'i geliştirilerek büyütülmesi için ortaklık yaptıklarını vurgulayan Demirtaş, 2007'de imzaladıkları stratejik işbirliği protokolüne göre Esas Holding'in stratejik ortak olarak İZair markasını, İzmir Hava Yolları'nın İzmir merkezli olmasını ve uçuş işletme lisansını korumayı taahhüt ettiğini hatırlattı. Protokolün altındaki imzanın Ali Sabancı ve Sertaç Haybat'a ait olduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu:
"Biz 13 ay uçuş izni alamadığımız için zarar ettik. 6 ay VIP önünde 3 uçağımız bekledi. Aslında, sektörle ilgili olmaya gerek yok. Her yeni iş kuran, deneyim sahibi yönetici ve girişimcinin takdir edeceği gibi, kuruluştan itibaren hiçbir iş uçmaz, hiçbir uçak şirketi de yüzde 80 doluluk ile işe başlayamaz, ki bu çok doğal... Doğal olmayan, doluluk oranı yüzde 75'i bulmuş bir havayolu şirketinin 4 yıl arka arkaya zarar ettirilmesidir. 2007'de yönetimi devralan Pegasus yöneticileri İZair'i 4 yılda 56.1 milyon lira zarara uğratmıştır. Yaptıkları sermaye azaltma, artırma operasyonları ile ortakların parasını pul yaptılar. İzmirli ortakların hisse oranını yüzde 4'e düşürdüler. İZair'in uçaklarını uçururken, gelirlerini de Pegasus'a uçurmuşlardır. İzair uçakları için yapılan hizmetleri üzerine aşırı kar koyarak yüksek fiyatlarla İzair'e satmışlardır. Sayın Ali Sabancı da " İzair'in giderlerinin yüzde 80'i Pegasus üzerinden geçiyor" demek suretiyle bu gerçeği kabul etmek zorunda kalmıştır. Geliri ve gideri başka bir havayolu tarafından yönetilen ve kullanılan bir havayolunun zarar ettirilmesini anlamak mümkün değildir. Demek ki böyle zengin olunuyormuş. Bunun hesabını sormayacağımızı mı sanıyorlar?"
“BEN DENETÇİYDİM, HESAPLARI İNCELETTİRMEDİLER”
Haybat'ın İZair'in kötü uçak seçtiği ve şirketi zarara soktuğu iddiasını da yanıtlayan Demirtaş, aldıkları uçakların ekonomik değilse neden 5 yıldır kullanıldığını merak ettiğini söyledi. Aralarında Ege Serbest Bölgesi ve Gürel Grubu'nun da olduğu İZair kurucu ortaklarının sonuna kadar hakkını arayacağını ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:
"Ben şirketin denetçisiydim ve bana denetleme yaptırtmadılar. Şirkete özel denetçi atanmasını için mahkemeye gittik. İZair kurucu ortakları olarak başlattığımız hukuk mücadelesi ile gerçekleri ortaya çıkarmaya, İZair'i destekleyen İzmir'in bir havayoluna sahip olması düşüncesine omuz veren tüm İzmirlilerin hak ve hukukunu da korumaya kararlıyım. Tüm sermaye artırım genel kurullarının iptali için mahkemeye verdik, cezalarını çekecekler. Ali Sabancı, pazartesi günü Kadıköy Adliyesi'ne gidip ifade vermek zorunda. Ancak uyarıyorum. Ali Sabancı ile iş yapacaklar en az milyon kere düşünerek karar versin."
“23 MİLYON LİRALIK MARKAYI ÖLDÜRDÜLER”
Esas Holding ve Pegasus’a yönetimi devrettiklerinde yüzde 80 payın İzmirli ortaklara, Yüzde 20’sinin de Ali Sabancı’ya ait olduğunu hatırlatan Demirtaş, bugün İzair’de çoğunluğun Esas/Pegasus’a geçmesinin nedeninin yapılan sermaye operasyonları olduğunu söyledi. Demirtaş, “Bu operasyonlara gerek duyulmasının temel nedeni de sürekli zarar ettirilmesidir. Yani İzair önce zarar ettirilip bu zararı karşılamak üzere sermaye artırımı ve azaltımına gidilmiş, bu, ‘zarar – sermaye hareketi sarmalı’ içinde kurucu ortakların İZair’deki payı yüzde 80’den yüzde 4’e düşürülmüştür. 4 yılda İzair, Esas/Pegasus yönetiminde 56 milyon TL zarar eden aynı sürede 5 kez sermaye operasyonuna tabi tutulmuştur. Sayın Haybat’ın “Yaptığımız çalışmalarla zararı azalttık” şeklinde yaptığı açıklama, sürç-i lisan değilse en hafif tabiri ile ciddiyetten uzaktır. Saçmalıktır. Soruyu daha çarpıcı hale getiren ise, 2008-2010 yılları arasında İzair Yönetim Kurulu Başkanlığını Sayın Ali Sabancı’nın, 2010 yılından itibaren de sayın Haybat’ın yapmış olmasıdır. Dolayısı ile, Pegasus’u başarıya taşıyan bu iki ismin ve ekiplerinin İzair’de bir türlü başarılı olmamaları/olamamaları derinliğine tetkik edilmesi gereken bir konudur. Mahkeme tespiti ile 23 milyon TL olan markayı öldürdüler. Bedelini ödeyecekler.”