Doğu Türkistan’da ve son olarak Urumçi’de Uygur Türklerine uyguladığı soykırım politikasıyla gündemde olan Çin, Türkleri rencide eden, onur kırıcı bir uygulamaya daha imza attı. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sivil Havacılık Otoritesi olan CAAC, Türk pilotlarına karşı haksız bir tutum ve uygulama başlattı.
ONUR KIRICI UYGULAMA
Çin’deki havayolu şirketlerinde çalışmak için başvuran Türk pilotlara çeşitli kısıtlamalar konularak, çalışmalarına müsaade edilmiyor. Bunun nedeni ise Türkiye’nin bir Müslüman ülke olması. Çin, Müslüman ülke pilotlarını 'riskli' sınıfında değerlendirerek, ülkede çalışmalarına müsaade etmiyor.
Çin Sivil Havacılık Otoritesi CAAC’ın bir kargo şirketine gönderdiği belgede bu durum açıkça gözler önüne seriliyor.
Çince yazılı olan söz konusu bu belgede, Müslüman ülkeler kategorilere ayrılmış olup, Türkiye listede ‘A’ kategorisinde yer alıyor. ‘A’ ve ‘B’ kategorisindeki ülkelerden herhangi birinde doğmuş veya bu ülke pasaportlarına sahip olan pilotlara, ülkede çalışma müsadesi verilmiyor.
Belge ‘AÇIKLAMA’ ibaresi ile başlıyor, ‘Uyruk Kısıtlamaları’ başlığı ile devam ediyor. Yazının alt bölümlerinde belirtilen ‘Uyruk’ veya ‘Doğum Yeri’ ne sahip pilotlara çalışma izni verilmeyeceği vurgulanıyor. Yasak getirilen ülkeler ‘A’ ve ‘B’ kategorilerinde sınıflandırılıyor.
‘A’ kategorisindeki ülkeler şu şekilde sıralanıyor:
Azerbaycan, Bangladeş, Bosna, Çad, Kolombiya, Endonezya, İran, Irak, Ürdün, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Nijerya, Pakistan, Filistin, Somali, Sri Lanka, Türkiye, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Yemen.
PİLOTLAR TEPKİLİ
Urumçi’de Uygur Türklerine uygulanan vahşete kadar iyi ilişkiler içerisinde olduğumuz ve son olarak Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün ziyaret ettiği Çin’in bu ayrımcı politikası, Türk pilotlar arasında tepkiyle karşılanıyor. Bu durumu ‘onur kırıcı ve 'utanç verici’ olarak değerlendiren pilotlar, “Dünyanın başka hiç bir ülkesinde Türk pilotlar için böyle bir kısıtlama yok. Çok üzücü, onur kırıcı ve utandırıcı bir uygulama” diyerek tepkilerini dile getiriyor.
Türkiye Hava Yolları Pilotları Derneği (TALPA), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bu konuda gösterecekleri tepki ve atacakları adımlar merakla bekleniyor.
NOT: AIRKULE.COM un özel haberidir. Kaynak göstermeden kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
İşte Çin Sivil Havacılık Otoritesi'nin yazısı: