İlk kez 2009 yılında kullanıma açılan Mobil Biniş Kartı (MBK), 15 Eylül tarihinden itibaren Türk Hava Yolları’nın(THY) en önemli istasyonlarından biri olan Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde de kullanılmaya başlandı. MBK ile yolcular, check-in kuyruklarında beklemeden direkt uçağa geçiyor.
2009 yılında kullanıma açılan ve tanıtımını THY Genel Müdürü Temel Kotil’in yaptığı Mobil Biniş Kartı (MBK) uygulaması şu ana kadar yurt içinde Atatürk Havalimanı iç hatlarda, yurtdışında ise Ercan, Amsterdam, Stockholm, Cenevre, Madrid ve Bükreş istasyonlarında kullanılıyordu. 15 Eylül tarihinden itibaren MBK, Türk Hava Yolları’nın en önemli istasyonlarından biri olan Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde kullanılmaya başlandı.
CHECK-İN KUYRUĞUNDA BEKLEMEYE SON
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde de başlayan Mobil Biniş Kartı uygulamasını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten THY İstanbul İstasyon Müdürü Çelik Sipahi, “Şu anda günde 30-40 civarında dış hat yolcumuz Mobil Biniş Kartı ile geçiş yapıyor. Yolcularımıza THY’nin ‘Mobil THY’ uygulamalarından yapacakları check-in işlemleri sonunda bir Mobil Biniş Kartı kendilerine gönderilmekte. Bu Mobil Biniş Kartı telefonlarına geldiği zaman yolcularımız kontuara uğramadan, kuyrukta beklemeden direkt biniş kapılarına kadar geçebilecekler. Bagajsız bir yolcu havalimanına girmesinden itibaren pasaport kontrolünde de biniş kartı yerine telefonunun üzerindeki mobil uygulamayı, Mobil Biniş Kartı’nı göstererek geçecek ve uçağa kadar gidecek. Yolcularımız açısından büyük faydaları var. Dış hatlarda son 15 dakikaya kadar uçağa yolcu kabulü yapabiliyoruz. Amacımız uygulamanın yayılmasını sağlayarak daha çok yolcuyu faydalandırmak” diye konuştu.
MOBİL BİNİŞ KARTI NEDİR ?
Mobil check-in işlemi sonunda cep telefonuna gönderilen elektronik biniş kartıdır. Mobil check-in yapıldıktan sonra gelen ekranlarda, MBK’nın iletileceği cep telefonunun markası, modeli ve telefon numarası girilerek MBK gönderimi gerçekleştirilir. Mesajla gelen MBK linki tıklanarak MBK görüntülenir. Uçağa biniş esnasında ekrandaki 2D barkod okuyucuya okutularak boarding gerçekleştirilir.
DİGİTAL BİLGİLENDİRME EKRANLARI DA DEVREDE
Atatürk Havalimanı’nda iç hatlar da 8, dış hatlarda 12 adet olmak üzere toplam 20 adet körüklü salona “Yolcu Bilgilendirme Ekranı” (Digital Signage), yerleştirildi. Yolcular körüklü salona girişlerinden uçağa bininceye kadarki süre içerisinde bu ekranlar aracılığıyla bilgilendirilip yönlendiriliyor. Yolcu Bilgilendirme Ekranları üzerinden; sefer numarası, tahmini kalkış-varış saati, kalkış ve varış limanlarının yerel saatleri, hava durumları, gecikme bilgisi, uçağın oturma planı ve fiziki görünümü aktarılıyor. Ayrıca anlık bilgilendirme gereken durumlarda ise bilgilendirme alt yazı ile görsel olarak da yapılabiliyor. Boarding başlama saatinde ise yine ekranlar aracılığıyla uçağın arka bölümündeki koltuklardan başlayarak yolcuların uçağa geçişleri sağlanıyor. Bu şekilde uçak içerisinde yolcular yerlerini daha çabuk alabiliyor. Yolcuların uçağa geçişinin daha hızlı olması ile yolculardan kaynaklanan gecikmelerin azaltılması bu ekranlar ile hedefleniyor.
Süleyman ŞEN-Airkule.com