İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Hava Lojistiği ve Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi ile Havacılık Yönetimi Kulübü tarafından düzenlenen “Havacılığın Geleceği ve Çelebi’nin Sektördeki Yeri” konulu konferansta, Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan Çelebioğlu Tokgöz, öğrencilere bilgi ve tecrübelerini aktardı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Küçükyalı Kampusu’nda önceki gün gerçekleştirilen konferansın açılışını gerçekleştiren Havacılık Yönetimi Kulübü Başkanı Selçuk Araz, Canan Çelebioğlu Tokgöz’e, eğitimlerine katkıları, sağladıkları staj ve çalışma olanaklarından dolayı teşekkür etti. Konferansta, sunum eşliğinde Türkiye’de sivil havacılığın gelişimini 1912’den bu yana değerlendiren Canan Çelebioğlu Tokgöz, 2003 yılının ise önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Tokgöz, “Türk sivil havacılığı, özel sektörün de yarattığı pozitif rekabetle son 9 yıldır önemli bir ivme yakaladı ve hızla büyüdü. Önümüzdeki süreçte de büyümesine de devam edecek” dedi. Çelebi Hava Servisi A.Ş.’nin Ali Cavit Çelebioğlu tarafından 1958 yılında Türkiye’nin ilk özel sektör havacılık yer hizmetleri şirketi olarak kurulduğuna da dikkat çeken Canan Çelebioğlu Tokgöz, Çelebi’de yaşanan gelişmelere değindi. Tokgöz, 54 yıl önce 1 merdiven 5 işçi ile kurulan Çelebi’nin bugün, havacılıktan taşımacılığa, gıdadan denizciliğe kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren dev bir topluluğa dönüştüğünü belirtti.
Havacılık alanında bugünkü Çelebi’nin Türkiye’de hizmet verdiği 28 istasyonla pazar lideri olduğunu belirtti. Bugün global bir marka olarak Çelebi’nin 5 ülkede en önemli havalimanlarında yer hizmetleri ve kargo hizmetleri verdiğini belirten Canan Çelebioğlu Tokgöz, “1990'lı yılların sonunda başlattığımız uluslararası pazarlara açılma stratejisi kapsamında, ilk adımımızı Macaristan’da Budapeşte Uluslararası Havalimanı’nda gerçekleştirdik. Sonrasında ise Hindistan’da Mumbai ve Delhi, Almanya’da Frankfurt ve Avusturya’nın Viyana uluslararası havalimanlarında faaliyete geçtik. Bugün Çelebi, uluslararası pazarda takdir ve talep gören, aranılan bir marka konumunda” diyerek, bugün Çelebi’nin, yaklaşık 470 milyon TL’lik cirosu ve 13 bini aşkın çalışanı ile Global bir marka olduğunu vurguladı.
Sosyal alanda eğitime gerçekleştirdikleri katkılara da değinen Tokgöz, Çelebi Holding’in 50’nci Yılı’nda başlatılan Evimdeyim Projesi’ni de anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı ve TOÇEV ile işbirliğinde gerçekleştirdikleri proje ile Anadolu’da zor koşullar altında görev yapan öğretmenlerin lojmanlarını birer ‘Çelebi Evi’ne dönüştürdüklerini belirten Canan Çelebioğlu Tokgöz, “Çelebi Evleri’nin içlerini de temel eşya ile donatarak, öğretmenlerimize bavullarıyla gelip yerleşebilecekleri sıcak yuvalar oluşturuyoruz” dedi. Tokgöz, bölgedeki Çelebi istasyonları personelinin de periyodik bakımdan geçirdikleri Çelebi Evleri’nin, yıllarca hizmet vermesini sağladıklarını da belirtti.
Çelebi’nin sektörüne doğal bir okul olarak da hizmet verdiğinin altını çizen Canan Çelebioğlu Tokgöz, üstlendikleri bu fahri görevi akademik seviyeye de taşıdıklarını vurguladı. Erzincan Üniversitesi ve Ulaştırma Bakanlığı işbirliği ile yapımını tamamladıkları Erzincan Üniversitesi Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksek Okulu’nu 2010–2011 akademik eğitim yılında hizmete soktuklarını belirten Tokgöz, “1500 öğrenci kapasiteli, çağdaş bir okul inşa ettik ve donatarak teslim ettik. Ancak okulumuzun, dünya çapında en önemli birkaç eğitim merkezinden biri olmasını amaçlıyoruz. Bu doğrultuda müfredata ve eğitim kadrosuna da katkılarımız sürüyor. Havacılık konusunda büyük eksikliği bulunan kaynak kitapları hazırladık. Havacılıkla ilgili farklı fakülte ve yüksek okullarda da eğitimin hizmetine sunduk” şeklinde konuştu.
Canan Çelebioğlu Tokgöz, konuşmasını öğrencilere iş ve sosyal yaşamları açısından önemli tavsiyelerde bulunup, başarının pratik anahtarlarını vererek bitirdi. Konferansın bitiminde, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Uğur Doğan, Canan Çelebioğlu Tokgöz’e katkılarından dolayı teşekkür ederek, plaket verdi. Kendisinin de eski bir Çelebi çalışanı olduğunu belirten Doğan, Çelebi’nin neredeyse 55 yıl yıllık köklü bir geçmişe sahip Türkiye’nin ve sektörün uluslararası önemli bir markası olduğunu belirtti.