Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, İGA ve THY arasında “Birlikte Karar Alma Projesi Mutabakat Protokolü” imza töreni İstanbul Havalimanı’nda yapıldı.
Protokol İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Hüseyin Keskin, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Vekili (SHGM) Prof. Dr. Kemal Yüksek arasında imzalandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, törenin ardından bir konuşma yaptı. Sivil Havacılık sektöründe 151 milyar liranın üzerindeki yatırımla Türkiye’nin, havacılık sektöründeki kayıp yıllarını telafi ettiklerini söyleyen Bakan Karaismailoğlu, “Havacılıkta ülkemizi küresel bir merkeze dönüştürdük. 2003 yılında 60 olan dış hat uçuş nokta sayısı 130 ülkede 341 noktaya çıktı. 2003 yılında 2 merkezle 26 noktaya yapılan iç hat uçuşlarımızı, bugün 7 merkezden 57 noktaya gerçekleştiriyoruz. Pandemi sonrası havalimanlarımız toplam yolcu trafiğinde 2022 yılı Temmuz ayında 2019 yolcu trafiğinin yüzde 95’ini yakaladık” dedi.
İmzalanan “Birlikte Karar Alma Mutabakat Protokolü”nün geleceğe yönelik bir vizyonun ürünü olduğunu vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, “Bu projeyle,İstanbul Havalimanı kapasitesinin en etkin şekilde kullanılması, olası gecikmelerin azaltılması, operasyonların öngörülebilirliğinin artırılarak, İstanbul Havalimanı’na ait kaynakların en verimli, en etkin şekilde kullanılmasını sağlayacağız. İstanbul Havalimanı’nda tüm paydaşlar arasında koordineli çalışma zemini sağlayacak altyapıyı oluşturacağız. Uçakların planlanmalarına uygun şekilde vaktinde iniş ve/veya kalkış performansının iyileştirilmesi ve operasyonel süreçlerin işbirliği içinde modelleme ile yönetilmesini temin edeceğiz” diye konuştu.
BAŞARIDA KURUMLARARASI ORTAK KARAR ALMANIN ÖNEMİ
Eurocontrol’ün 25-31 Temmuz’u haftası verilerine göre İstanbul Havalimanı’nın, günlük ortalama bin 335 uçuş ile bir kez daha Avrupa’da en çok uçuş yapılan havalimanı olurken, Paris Charles de Gaulle ile Amsterdam Schiphol gibi önemli havalimanlarını geride bıraktığını anımsatan İGA CEO’su Kadri Samsunlu, normalleşmenin kalıcı olması halinde 2019 yılı rakamlarının 2023 yılına kalmadan yakalanabileceğini söyledi.
Başarı için, kurumlararası ortak karar almanın önemine değinen Samsunlu, bu konuda başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olmak üzere, DHMİ ve THY’nin de payının büyük olduğunu ifade etti.
Samsunlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’yle beraber ülkemizi dünya havacılık sektöründe zirveye taşıdık. İGA İstanbul Havalimanı’nı Türkiye’nin dünyaya açılan bir kapısı ve dünyanın en güçlü küresel aktarma merkezlerinden biri haline getirdik.
A-CDM dediğimiz Havalimanı Birlikte Karar Alma Protokolü ile amacımız, kaynakların kullanımını optimize etmek ve hava trafiğinin öngörülebilirliğini geliştirmek; bu sayede havalimanı operasyonlarının verimliliğini ve esnekliğini iyileştirmek.
Avrupa’da Frankfurt, Amsterdam Schiphol, Paris Charles de Gaulle ve Londra Heathrow’un da aralarında bulunduğu 32 havalimanında uygulanmakta olan A-CDM ile birlikte, DHMİ, İGA, THY ve diğer havayolları, yer hizmetleri şirketleri ve Eurocontrol, A-CDM platformu üzerinden entegre olacak.
Böylelikle İstanbul Havalimanı’nda doğru zamanda, doğru bilgi paylaşımı ile uçağın yerdeki operasyonuna ve kalkış öncesi süreçlerine odaklanılacak.”
PROTOKOL NELER SAĞLAYACAK?
İstanbul Havalimanı Birlikte Karar Alma Protokolü kapsamında;
·Eurocontrol için daha iyi planlama yapma olanağı,
·Havalimanı operatörü için park pozisyonu ve kapı kullanımının iyileştirilmesi,
·Havayolları için daha doğru filo planlaması ve taksi sürelerinin azaltılması ile birlikte yakıt maliyetlerinde düşüş,
·Yer Hizmetleri için daha iyi hesaplanan varış saatleri ile daha doğru kaynak planlaması
·Hava trafik kontrolü için trafiğin tahmin edilebilirlik oranının yükselmesi ve kalkış planlamasının optimizasyonu,
·Yolcu için, gecikme oranları ve bağlantılı uçuşların kaçırılma oranlarının azalması, azalan taksi süreleri ile birlikte müşteri memnuniyetinin artması,
·Çevre için, daha az gürültü ve daha düşük karbon emisyonu hedefleniyor.