Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin(DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul Atatürk Havalimanı’nın Florya-Sefaköy arasında bulunan iki ana pistinden sağda yer alan 18/36 pistine uçakların yaklaşmasını sağlayan Aletli İniş Sistemi(ILS) sinyallerinin altı yıldır belirli bir bölgede bozulmasının uçuş emniyetini kesinlikle tehlikeye düşürmediğini söyledi. Birdal, “Tehlikeye düşürecek bir durum olsa Atatürk Havalimanı'na hiç bir uçağın yaklaşma yapamaması lazım. Atatürk Havalimanı’na toplamda 900 uçak iniş ve kalkış yapıyor.” dedi. Genel Müdür Orhan Birdal, sinyallerin bozulmasının İmralı Adası’ndan kaynaklandığı yönünde bir açıklaması da olmadığını belirtti.
Bir gazetede yer alan “Atatürk Havalimanı’na Florya yönünden inecek uçakların sağ taraftaki ana pisti karşılamasını sağlayan ILS cihazı sinyalleri, son altı yıldır belli bir bölgede çalışmıyor. Uçuş emniyetini tehdit eden sorunun, bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın tutuklu bulunduğu İmralı Adası’nda bulunan elektronik karıştırıcı sistemlerden kaynaklandığı tahmin ediliyor” haberi sonrası Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Haberturk’ün sorularını cevaplandırdı. Gazetede kendi ağzından yazılan “bozulma sorununun İmralı’daki sinyal kesicilerden olabileceği” yönündeki sözleri söylemediğinin altını çizen Birdal, “O adanın ismini dahi telaffuz etmedim. Sadece oraya bağlamak doğru değil.Bu tür frekanslara olan girişimlerin pek çok sebepleri olabiliyor. O sırada geçen bir geminin telsiz dalgaları olabilir. Deniz üzerinde yansımaları olabilir. İsmimize atfen yazılan şeyler doğru değildir. Bizim ifade etmediğimiz kelimeler kullanılmış. Haberi yapan muhabire tekzip gönderiyoruz” dedi.
“Uçuş emniyetini tehlikeye düşürmez”
Belirli bir bölgedeki sinyal bozulmasının Atatürk Havalimanı uçuş emniyetini tehlikeye düşürmediğini belirten Birdal, “Bu teknik bir konudur. Araştırmalar devam ediyor. Çeşitli sebepleri olabilir. Bunu bir yere bağlamak kesinlikle doğru bir şey değildir. Teknik adamlardan aldığım bilgiye göre bu tür frekanslara olan girişimlerin pek çok sebepleri olabiliyor. Yani o sırada geçen bir geminin telsiz dalgaları olabilir. Deniz üzerinde yansımaları olabilir. Radyo dalgaları olabilir. Pek çok sebebi var. Sadece oraya bağlamak doğru değil. Kaldı ki bunun uçuş emniyetini ihlal edici hiçbir tarafı yok. ILS dediğimiz sadece tek bir hattır. Yani birkaç tane değil ki doğrusunu bulsun. ILS hattı pist doğrultusunu gösteren tek bir hattır. O hatta 10 mil içinde de otursa 50 mil içinde de otursa neticede pist uzantısını yakalaması lazım.10 derecenin dışında veya içinde kullanılması çok fazla bir önem ifade etmiyor. Tehlikeye düşürecek bir durum olsa Atatürk Havalimanı'na hiç bir uçağın yaklaşma yapamaması lazım. Atatürk Havalimanı’na toplamda 900 uçak iniş ve kalkış yapıyor. Sinyallerin bozulduğu hava sahasında ki NOTAM’da sinyali nereden yakalanması gerektiği için yayınlanmıştır” dedi.
ILS için kalibrasyon uçuşları da yapılıyor
İstanbul Atatürk Havalimanı’na Florya yönünden inecek uçakların sağ taraftaki ana pisti karşılamasını sağlayan ILS cihazı sinyallerinin altı yıldır belli bir bölgede çalışmamasının bir sorun yaratmadığı ancak bunun nedenini bulmak için çalışmaların yapıldığı belirtiliyor.
İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki Aletli İniş Sistemi (ILS - Instrumental Landing System) belirli periyotlarda DHMİ’nin Cessna Citation 5 tipi özel kalibrasyon uçakları ile kontrol ediliyor ve bakımları yapılıyor. DHMİ tarafından denetlenen ILS sistemleri için ölçümler yapılıyor. Sistem belirli aralıklarla kalibrasyon uçuşları ile kontrol ediliyor.
ILS nedir
Aletli İniş Sistemi (Instrument Landing System), pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemidir. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar.
Gökhan ARTAN/AHT