MAHB, Limak Grup’a ait ISG ve LGM’nin yüzde 40 hisselerini almak için, toplamda 285 milyon euro’yu aşmayacak (1,180 milyon MYR) bir bedel karşılığında hisse devir sözleşmeleri imzalayacak. Satın alma bedeli, hisse devir sözleşmesi kapsamında bir takım uyarlamalara tabi olarak daha da düşebilir.
Bu yıl içinde GMR’den yüzde 40 hisse alarak, ISG ve LGM’deki payını yüzde 20’den yüzde 60’a çıkaran MAHB, Sahiba Gökçen’i Limak Grup ile ortaklaşa yönetiyordu. Limak ve GMR ile 20-40-40’lık bir konsorsiyum oluşturan MAHB, ISG’nin yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkarmak hedefiyle 2008’de havalimanının işletmesine ortak olmuştu.
2015 başında tamamlanması beklenen satış işlemleri sonucunda Sabiha Gökçen hisselerinin yüzde 100’ünü elinde bulunduracak olan MAHB, havalimanının tek işletmecisi olacak. Şirketten yapılan açıklamada, “Satın alma için en uygun finansman modeli üzerinde araştırmalarını halihazırda sürdüren MAHB, kararın alınmasının ardından konuyla ilgili bir duyuru yapacak. Bununla birlikte MAHB, gerekli gördüğü takdirde mevcut varlıklarını değerlendirerek de finansman sağlayabilir” denildi.
Satın alma için sebepler de şu şekilde sıralandı:
MAHB’nin Türkiye ve Avrupa’da havalimanı işletmecisi olarak konumunu ve etkinliğini artırmak.
• MAHB’nin dünya standartlarında bir havalimanı işletmecisi olarak pozisyonunu güçlendirmek.
• Uzun vadeli ve istikrarlı büyüme potansiyeli barındıran bir varlığa sahip olmak.
• Gelecekteki kazançları çeşitlendirmek.
'BİR DÖNÜM NOKTASI'
MAHB Genel Müdürü Datuk Badlisham Bin Ghazali, “ISG (İstanbul Sabiha Gökçen) ve LGM’nin tamamının başarılı şekilde satın alınmış olması, MAHB için önemli bir dönüm noktası niteliğindedir. Bu satın alma ile MAHB hem kıymetli bir uluslararası değere kavuşmuş hem de Türkiye’deki varlığını güçlendirmiş oldu. Aynı zamanda, bu satın alma, Türkiye’deki ISG yönetiminin sergilediği olağanüstü performansa ve yaptığımız bu stratejik yatırıma olan güvenimizin bir göstergesidir. Umuyoruz ki MAHB olarak, ISG ve LGM’nin ortaklaşa gerçekleşecek operasyonları ile yeni başarılara imza atacağız” diye konuştu.
‘YÖNETİM YAPISI KORUNACAK’
Malaysia Airports Holdings Berhad, satın almanın ardından mevcut yönetim yapısında değişikliğe gidilmeyeceğini belirtilerek, şöyle denildi:
“Satın almanın ardından ISG tamamen MAHB’ye ait bir kuruluş haline gelmesine rağmen mevcut yönetim yapısında herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek. Havalimanı, bugüne kadar olduğu gibi Türkiye’deki yönetim kadrosu tarafından yönetilecek ve mevcut yönetim ISG Yönetim Kurulu’na raporlamaya devam edecek. MAHB, geçmiş dönemde, yeni terminaldeki iş akışlarının planlanması ve operasyonların eski terminalden yeni terminale aktarımı sürecine yakından dahil olmuş hatta kilit operasyonlarda kendi personelini dahil etmişti. Ancak operasyonların istikrara kavuşması ve başarılı Türk personelin işe alınmasını ve ilgili konularda eğitilmesini takiben kendi personelini geri çekmişti.”
AVRUPA’NIN EN HIZLI BÜYÜYEN HAVALİMANI
İstanbul Sabiha Gökçen, yeni terminalinin Kasım 2009’da faaliyete geçmesinin ardından, yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı oldu. ISG aynı zamanda düşük-maliyetli havayolu şirketleri tarafından, 2013 yılı da dahil olmak üzere üst üste Avrupa’nın En İyi Havalimanı ödülüne layık görüldü.
PERFORMANSI ARTACAK
Açıklamada,”MAHB’nin düşük maliyetli ve tam-hizmet veren havayolu firmaları konusundaki deneyim ve uzmanlığı göz önünde bulundurulduğunda MAHB tarafından gerçekleştirilen bu satın alma ile havalimanının bu güçlü performansı hızlanarak artacak. Buna ilaveten, bu anlaşma ile Türkiye ve Malezya sermaye piyasaları ve ekonomileri arasındaki direkt iletişime katkı sağlanmış olacak” denildi.
Malaysia Airports Holdings Berhad Hakkında
Malaysia Airports, Malezya’da beş adet uluslararası, 16 adet yurtiçi ve 18 adet Kısa Kalkış ve İniş Pisti olmak üzere 39 havalimanı yönetmekte ve işletmekte. Aynı zamanda Hindistan ve Türkiye’de de faaliyet gösteren Malaysia Airports, 30 Kasım 1999 tarihi itibarıyla Asya’da borsaya kote olan ilk havalimanı şirketi oldu. Amiral gemisi konumundaki Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı (KLIA), CAPA 2014 Asya Pasifik Havacılıkta Mükemmelik Ödülleri’nde ‘Yılın Büyük Havalimanı’ ödülüne layık görüldü. KLIA, ultramodern havalimanını mükemmel bir üsse dönüştürmeyi hedefleyen Next Generation Hub (Gelecek Nesil Üs) konseptini hayata geçirerek, küresel bir üs olma yönünde önemli bir adım attı. Düşük maliyetli havayollarına tahsis edilmiş, aynı zamanda dünyanın en büyüğü olan klia2 terminali Mayıs 2014’te açıldı. KLIA 2005 AETRA Ödülleri’nde, 2006 ACI-ASQ Ödülleri’nde ve 2007 ACI-ASQ Ödülleri’nde üç kez ‘En İyi Havalimanı’ (yıllık 15-25 milyon yolcu kapasiteli) seçilirken, Düşük Maliyetli Havayolları Terminali (LCCT-KLIA) de 2006’da CAPA Havacılık Mükemmellik Ödülleri’nde Yılın Düşük Maliyetli Havalimanı seçildi. Malaysia Airports ayrıca hizmeti, topluma katkısı ve kurumsal sorumluluğu ve organizasyonel mükemmeliğiyle pek çok ödüle layık görüldü.