Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
Türk sivil havacılık sektörünün ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücü olan, istikrarlı ve verimlilik düzeyi yüksek bir yapıya kavuşturulması amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bölgesinde bakım üssü olma hedefinde önemli gelişmeler kat ediyor.
Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında milyarlarca dolarlık yolcu ve yük hareketinin geçiş noktasında yer alan ve dünyanın lojistik üssü olabilecek bir potansiyeli barındırması bakımından büyük önem taşıyan Türkiye’nin, sahip olduğu güçlü teknik altyapısı, kalifiyeli personel durumu ve son yıllarda sivil havacılık alanında elde ettiği uluslararası başarıları, Türkiye’nin bu anlamda tüm dünyanın ilgi odağı haline gelmesine neden oluyor.
Uçak bakımı konusunda ülkemizin Uluslararası arenada hak ettiği yeri alması için 2004 yılından itibaren yapılan çalışmalar sonuçlarını göstermeye başlamış; Türkiye, bazı Avrupa ülkelerinin dahi sahip olmadığı Bakım Akreditasyonunu, EASA Part 145 yetkisini geçtiğimiz sene 22 Ocak 2008 tarihinde almaya hak kazanarak önemli bir başarıya imza atmıştır. Part 145 kapsamında yetkilendirilen bu kuruluşlar, Türkiye’deki ihtiyacı karşılamanın yanı sıra çevre ülkelere de bakım hizmeti vermeye başlamıştır.
Part–145 akreditasyonuna sahip 6 işletme ile birlikte 31 adet bakım kuruluşu bulunan ülkemizde bugünkü mevcut duruma bakılırsa; sivil uçak bakımında yaklaşık 10.000 kalifiye personel çalışmaktadır.
Yukarıda anılan 6 adet Part–145 yetkili bakım kuruluşları tarafından 28 Ocak 2008 tarihinden itibaren; 2.105 hat bakım, 245 hangar (üs) bakımı, 152 Motor bakımı, 10.000 den fazla komponent bakımı yapılmıştır. Söz konusu Bakım Kuruluşlarının 4 tanesi hangar seviyesinde, 1 tanesi hat bakım seviyesinde ve 1 tanesi de hava aracı komponenti konusunda bakım gerçekleştirmektedirler. Bu bakımlarından elde edilen kazanç, 2008 yılı için hedeflenen 100 Milyon Doları aşarak 120 Milyon Dolar seviyesine ulaşmıştır. 2009 yılı için ise 150 Milyon Dolar ön görülmektedir.
Diğer 25 adet SHY/JAR-145 yetkili bakım kuruluşları da uçuş emniyetinin en üst seviyede sağlanması için ülkemiz tescilinde bulunan hava araçlarına uluslararası standartlarda bakım gerçekleştirmekte olup, bu kuruluşların ülkemize sağladığı yıllık katma değer yaklaşık 300 Milyon ABD Doları civarındadır. Ülkemizde bulunan tüm SHY/JAR-145 yetkili 25 bakım kuruluşuna Part-145 yetkisi düzenlenmesi çalışmaları ise halen devam etmektedir.
THY Teknik, MNG Jet, MNG Teknik ve My Teknik; Türk tesciline kayıtlı büyük gövdeli hava araçlarına hangar seviyesinde bakım yapmakla birlikte, Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Orta Doğu ülkeleri, Orta Asya ülkeleri, Rusya Federasyonu dahil dünyanın birçok havayolu işletmesinin tescilinde bulunan hava araçlarına hangar seviyesinde bakım yapmakta ve bu konuda tercih edilen bakım kuruluşları arasında yer almaktadır.
Teknolojik altyapıları, benzerlerinden birçok konuda üstün olan bu işletmeler, tesislerinin özellikleri bakımından asgari kriterlerin ötesinde hangarlara sahipler. Helikopter ve İş jetleri için yetkilendirilmiş bakım kuruluşlarının da hangarları mevcut olup, özellikle Rusya ve Orta Doğu ülkelerinden gelen İş jetleri ve helikopterlere detaylı bakım hizmetleri vermektedirler.