Bakan Elvan’ın eleştirilere verdiği yanıtlar ile Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanlarındaki son duruma ilişkin sözleri şöyle:
3. Havalimanı eleştirilerine yanıt
Kulaktan dolma bilgilerle yazılar yazmak hiçbir gazeteciye yakışmaz. Bize her şeyi sorabilirsiniz. Biz sözleşmemizde avan projeyi veriyoruz. ‘Uygulama projesini yapacaksınız ve olmazsa olmazlarımız var’ diyoruz. 6 tane birbirinden bağımsız pist olacak. Havalimanı 150 milyon kapasiteli olacak. Ayrıca bu firmalar kod değişimi söz konusu olabilir mi diye sormuşlar ve zeyilname ile olumlu yanıt verilmiş. Siz kodu düşürdüğünüz zaman mania problemi olur mu? Mania ile ilgili hiçbir problem olmayacak. Yapılan projeler de kodun düşürülmesinden kaynaklanan mania problemi olmadığını gösteriyor. Uygulama projesinde detay kısımları çalışılıyor. DHMİ’nin avan projesi uygulama projesi değildir. Burada yüzeysel bir kod ifade edilmiştir ve sözleşmede ‘kod değiştirilmesi olabilir’ denmiştir. Devletin zarara uğraması söz konusu değildir. Bana göre 10 milyar euro’nun da üzerinde bir yatırım sözkonusu olacak ve biz bunu karşılamakla yükümlü değiliz. Diyelim ki, 9 milyar euro’luk yatırım gerçekleşti… Aradaki fark yine devletin kasasına girecek. Bir kuruşluk kamu zararı söz konusu olmayacak. Kaygı duyulmaması gerekir.
3. Havalimanı inşaatını eleştirenler kimler…
Yurtdışından Türkiye aleyhine kampanya yapan yurtdışındaki gazetelerde makaleler yayınlanıyor. Diğer taraftan da içerde Boğaz köprüsü yapımına ‘hayır’ diyenler, otoyol yapımına ‘hayır’ diyenler bugün de 3. havalimanı yapımına ‘hayır’ diyorlar. Ama bu arkadaşlar bugün köprüleri de, otoyolları da kullanıyor. Daha önce söyledikleri gibi yakın gelecekte de ‘Evet biz bunları eleştirdik ama Allah onlardan razı olsun Türkiye’ye en büyük havalimanını kazandırdılar’ diyecekler.
Cumhurbaşkanımıza saygısızlık millete saygısızlıktır
Bakan Elvan 3. Havalimanının yapımıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 12 yıllık dönemde Türkiye’yi geri kalmış bir ülke durumundan gelişmiş bir ülke konumuna getirmiştir. Bunu herkes söyleyecektir. Türkiye’ye gerçekten çağ atlatan bir siyası önderdir. Milli irade ben başbakanımızı ‘Cumhurbaşkanı’ olarak görmek istiyorum dedi. Milletimizin oylarıyla seçildi. Bugün sayın cumhurbaşkanımızı yıpratma girişimleri sadece ona karşı bir saygısızlık değil, millete saygısızlıktır. Bir siyasi partinin millete saygısı varsa cumhurbaşkanına da saygı göstermelidir diye düşünüyorum.
Uluslar arası düzeyde bir ÇED raporu alınacak
10 milyar euronun üzerinde bir yatırım gerçekleşecek. ÇED raporumuz var. Ama konsorsiyum, uluslar arası arenada da bu havalimanının gerçekten kredible ve yapılabilecek bir havalimanı göstermesi bakımından uluslar arası düzeyde bir ÇED raporu alma çalışmalarına başladı.
Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen’de kapasite doluyor
Havacılık sektörünün Türkiye’de yıllık büyüme hızı yüzde 14.5… İstanbul hava trafik yoğunluğu dünyada en fazla olan bölgelerden biri haline geldi. Dolayısıyla transit taşımacılıkta inanılmaz bir artış var. Bu durum havayolu şirketlerinin yakıttan tasarruf sağlaması demektir. İstanbul’un özellikle Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda trafik yoğunluğu artıyor. 2017’den itibaren Atatürk Havalimanı ihtiyaçlara cevap veremez konuma gelecek. Sabiha Gökçen Havalimanı için ‘bu havalimanı kullanılmaz, boş yere yapıldı’ denmişti. Ama bugün Sabiha Gökçen’de kapasite dolmak üzere. Şu anda 20 milyon yolcu kapasitesi bulunuyor. Bu yıl sonu itibariyle Atatürk Havalimanı ise 60 milyon yolcu sayısına ulaşacak.