TAV Havalimanları ve Unifree ortaklığında kurulan ve Türkiye’nin en büyük gümrüksüz satış mağaza işletmecisi olan ATÜ Duty Free, dünya çapında doğayı korumaya yönelik çalışmalar yürüten ve çok sayıda ülkede temsilcilikleri bulunan Dünya doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye’nin Ekolojik Ayak İzi’ni azaltmaya yönelik girişimi ‘Yeşil Ofis Projesi’nde belirlenen kriterleri sağladı. Gerçekleştirdiği çalışma ve uygulamalarıyla ATÜ Duty Free merkez ofisinde ‘Yeşil Ofis’ sertifikası alan ilk gümrüksüz mağazacılık şirketi oldu.
ATÜ Duty Free Genel Müdürü Ersan Arcan, “ATÜ olarak, sürdürülebilirlik yaklaşımımız doğrultusunda bugüne kadar ortaya koyduğumuz tüm çalışmalarda çevresel etkileri en aza indirgemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. WWF Türkiye ile işbirliğimiz çerçevesinde, yılın başında dahil olduğumuz yeşil ofis projesi ile çalışmalarımıza yeni bir boyut kazandırdık. Genel merkezimizdeki tüm çalışanlarımızın konuya duyarlılıklarını artırmaya yönelik çok sayıda uygulamaya imza atıldı. Ofislerde en çok sözü edilebilecek kağıt tüketimi ve atık yönetimi konularında yaptığımız çalışmalarla başarılı sonuçlara ulaştık. Bu proje, yeryüzünde Ekolojik Ayak İzi’ni azaltmaya yönelik bir girişim olarak WWF Global tarafından başlatıldı. Tüm dünyada da ülke temsilcilikleri kanalıyla yürütülüyor. Bu önemli girişimin örnek gösterilebilecek nitelikteki sertifikalı kurumlar arasında yer almak bizim için çok önemli. Aynı zamanda sürdürülebilir bir çevre için yürüttüğümüz çalışmalarla konuya ilişkin farkındalığın artmasına katkı sağlamaktan da gururluyuz. ‘Yeşil Ofis’ sertifikası ile ayrıca dünya çapında bu sertifikayı alan ilk duty free şirketi olduk. Sosyal sorumluluk paralelinde sürdürülebilirlik yaklaşımımızı tüm iş süreçlerimizde yürütmeye devam edeceğiz” dedi.
ATÜ Duty Free, WWF Türkiye ile işbirliği içerisinde, projeyi denetleyen yeşil ekip tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda çalışanların bilinçlendirilerek farkındalık yaratılması, kağıt tüketiminin azaltılması ve atık yönetimi konularında genel müdürlük ofisinde yıl boyunca gerçekleştirdiği başarılı uygulamalar sonucunda sertifikayı almaya hak kazandı.
ATÜ Duty Free’nin genel merkezinde uygulanmak üzere ‘Yeşil Proje’ kapsamında, WWF Türkiye tarafından üç kriter belirlendi: çalışanların bilinçlendirilmesi, kağıt tüketiminin azaltılması ve atık yönetimi. Bu başlıklar altında bilgilendirme e-postaları, afiş ve ilanlar, seminer vetoplantılar gerçekleştirildi. Ajanda, takvim, kartvizitlerde geri dönüşümlü kâğıt kullanımı uygulandı. Yazıcılarda çift taraflı baskı uygulaması yapıldı. Toner kartuşları, kâğıt, ambalaj malzemeleri ve elektronik cihazlardan çıkan atıklarla ilgili atık yönetimi prosedürleri benimsendi. Cam, plastik, kâğıt atıkların ayrıştırılarak geri dönüşümleri sağlandı. Geri dönüşümler sayesinde de 50 ağaç dikilmesi sağlandı.
ATÜ, Ekim 2014’te Tunus’ta hizmet verdiği havalimanı sayısını kazandığı ihaleyle yediye çıkartmıştı. ATÜ, Tunis-Carthage, Djerba-Zarzis, Sfax-Thyna, Tozeur-Nefta and Tabarka - Ain Draham Havalimanları’ndaki gümrüksüz satış mağazalarını Kasım 2014 itibarıyla hizmete açtı.
ATÜ Duty Free Umman’ın ikinci büyük kenti Salallah’ın yeni havalimanı’nın gümrüksüz mağazalarını 10 yıl süreyle işletme ihalesini de Ağustos 2014 başında kazanmıştı.
Merkezi İstanbul’da bulunan ATÜ Turizm İşletmeciliği A.Ş. Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir ve Gazipaşa; Gürcistan’da Tiflis, Batum ve Kutaisi, Tunus’ta Enfidha ve Monastir; Makedonya’da Üsküp ve Ohrid; Litvanya’da Riga; Umman’da Salalah ve Suudi Arabistan’da Medine havalimanlarında faaliyet gösteriyor. TAV Havalimanları ve Unifree ortaklığında kurulan ve Türkiye’nin en büyük gümrüksüz satış mağaza işletmecisi olan ATÜ Duty Fee, yolculara, ihtiyaçlarına ve dünyanın en tanınmış markalarına ait 50 bin çeşit ürüne avantajlı fiyatlarla erişim olanağı sağlıyor.