Atlasjet, Kuzey Irak’tan neden çıkarıldı?
Atlasjet - Zagrosjet işbirliği ortaklık yapısı sebebiyle bozuldu. Kuzey Irak’ta Erbil ve Süleymaniye’ye yaptığı uçuşlar da bu sebeple durduruldu. Dolayısıyla Atlasjet’in yurtdışında iş yapma şeklinde sıkıntılar olduğundan bahsetmek mümkün. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) çatısı altında yer alan Zagrosjet, Barzani Ailesi’ne ait ve Türkiye’den Atlasjet ile yüzde 51 - 49 hisse paylaşımıyla kuruldu. Ağırlık hisse Zagrosjet’e ait olduğu gibi tescilindeki bir uçağını da Atlasjet’ten satın aldı. Ancak Zagrosjet’in bakımları Atlasjet tarafından yapıldığı gibi diğer tüm tedariklerinin de Atlasjet tarafından karşılandığı, bunun yanında bir de şirketin temsil ve yetkisinin tek başına Atlasjet’e verilmesinin istenmesi üzerine taraflar arasında ihtilaf çıktı. Çünkü Zagrosjet tarafından, böyle bir durumda firmanın tamamıyla Türk şirketi gibi olacağı ve Atlasjet tarafından yönetileceği, ticari ve hukuki olarak bunun mümkün olmadığı itirazı geldi.
Doğal bir sonuç olarak ortaklığın bozulmasına karar verildi. Karar üzerine görüşme yapmaya başlanırken, Atlasjet yönetimi, Zagrosjet’e ait bir uçağın yolcularını da mağdur edecek şekilde uçuşlarını durdurarak ‘Bakım yapacağım’ gerekçesiyle İstanbul’a getirip, kendi hangarına çekiyor. Temlik yoluyla devraldığı birtakım alacaklarını gerekçe yaparak, uçağa el koyuyor.
Bunun üzerine Zagrosjet yetkilileri de uçağını almak için tüm girişimler neticesiz kalınca emniyeti suiistimal suçundan dolayı İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat ediyor…
Güntay Şimşek’in yazısının devamı için TIKLAYINIZ…