TAV Havalimanları tarafından işletilen İstanbul Atatürk Havalimanı, Dünya Engelliler Vakfı (DEV) Teknik Komitesi tarafından oluşturulan, USTAD 2011:2015 Çevre ve Yapı Standardı için GlobalGROUP tarafından denetlenip sertifikalandırılan ilk kuruluş oldu. Atatürk Havalimanı’nda hayata geçirilen “engelsiz havalimanı” uygulamaları, haziran ayında Birleşmiş Milletler’in New York’taki genel merkezinde düzenlenecek 8. Engellilerin Haklarına Dair Sözleşmeye Taraf Devletler Toplantısı sırasında “iyi örnek” olarak sunulacak. En üst seviye olan Platin seviyesinde sertifika alan TAV’a bugün Wow Hotel’de düzenlenen törende plaket verildi.
TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü “Havalimanlarının, özellikle de İstanbul Atatürk gibi bağlantı merkezi işlevi gören havalimanlarının herkes için erişilebilir olmaları gereklidir. Ülkemizin ve İstanbul’un ana giriş kapısı olan Atatürk Havalimanı gerçekleştirdiğimiz kapsamlı uygulamaların sonucunda engelli misafirlerimizin her noktada diğer misafirlerimizle eşit koşullarda hizmet alabileceği şekilde geliştirildi. Bu uygulamaların uluslararası standartlara uyumunun bağımsız şekilde denetlenerek, Dünya Engelliler Birliği (WDU) ve GlobalGROUP tarafından sertifikalandırılmasından mutluluk duyuyoruz. Uygulamalarımızın BM düzeyinde örnek gösterilmesinden ve hayatın her alanının engelliler için erişilebilir hale getirilmesi yolundaki çalışmalara katkıda bulunmaktan dolayı sevinçliyiz” dedi.
Dünya Engelliler Birliği Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk “Engellilerin önündeki ilk ve en önemli engel çevre ve yapılardaki yanlışlıklar ve standart dışı uygulamalardır. Eğitimden sağlığa, istihdamdan kültürel ve sportif alanlar kadar yaşamın her alanında fiziki engeller bulunuyor. Bu engellerin sebebi uygulamalarda ve hizmetlerde standart zorunluluğu olmamasıdır. Amacımız Engelliler Kanunu, BM Engelli Hakları Sözleşmesi çerçevesinde uluslararası anlamda hazırlanan USTAD standardını yaygınlaştırmaktır” dedi.
Engelsiz Havalimanı projesi kapsamında Atatürk Havalimanı’nda İç Hatlar ve Dış Hatlar Terminalleri ile otoparklarda yaklaşık 2 bin metre hissedilebilir zemin uygulaması yapıldı. 38 adet asansöre Türkçe ve İngilizce kat bilgilerini veren sesli uyarı sistemleri konuldu. 19 adet ankesörlü telefon tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun yüksekliğe indirildi. Beş adet asistan yardım noktası oluşturuldu. Engellilere yönelik hizmetin etkinliğinin artırılması için 200 çalışana toplam 800 saat eğitim verildi. Ayrıca, 250 çalışan temel işaret dili eğitimi aldı. 2013’te havalimanında yolcu trafiği yüzde 14 artarken çalışmaların sonucunda engellilere yönelik sistemi kullananların sayısı yüzde 50 yükseldi.
WDU, 75 ülkeden engelli hakları alanında çalışan 300’den fazla kuruluşun katılımıyla merkezi İstanbul’da olarak faaliyet gösteriyor. USTAD 2011:2015 standardı Dünya Engelliler Vakfı tarafından 5378 sayılı Engelliler Kanunu, BM Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme ve BM Engelliler için Dünya Eylem Planı’na uyumlu olarak geliştirildi. Bu standart yapıların engellilerin erişimine uygun olup olmadığını denetliyor.
BM’nin New York’taki genel merkezinde düzenlenecek 8. Engellilerin Haklarına Dair Sözleşmeye Taraf Devletler Toplantısı 9-11 Haziran 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Türkiye sözleşmeyi 2009 yılında imzalayarak yürürlüğe koydu. Atatürk Havalimanı’ndaki uygulamalar, toplantıya paralel olarak düzenlenecek sivil toplum forumunda iyi örnek olarak sunulacak.