Antalya’nın yurt dışı uçuş ağının genişletilerek uluslararası alanda bir hub haline gelmesi yönündeki proje kapsamında çalışmalara başlandı.
Ulaştırma Bakanlığı’nın Bölgesel Havacılık Projesi çerçevesinde sivil havacılıkta yaşanan hızlı büyümeye paralel olarak Antalya Havaalanı da gerek yolcu, gerekse uçak trafiğinde çok büyük gelişmelere sahne oluyor. İç hatlarda yeni bir merkez haline gelerek özellikle çapraz uçuşların ana üssü haline gelen Antalya Havaalanı’nın günlük uçak trafiğinde 2002-2005 yılları arasında yüzde 106 oranında artış yaşandı.
Turizm sezonun da etkisiyle özellikle yaz aylarında uçak trafiğinde büyük artış gözlenen Antalya Havaalanı’nın Temmuz ayındaki günlük uçak trafiği 2002 yılında 302 iken bu rakam 2008 yılında 631’e ulaşarak, rekor bir gelişme kaydetti.
Proje kapsamında, Türkiye turizminin dünyaya açılan kapısı niteliğindeki Antalya’dan yurt dışındaki yeni noktalara tarifeli seferlerin başlatılması hedeflenmektedir. İlk etapta, Abu Dabi, Ufa, Cenevre, Kişinev, S. Petersburg, Kazan, Paris olmak üzere 7 noktaya Antalya’dan başlatılacak seferlere ilaveten İzmir Adnan Menderes Havaalanı’ndan ise İran ve Paris’e Haziran ayı içinde sefer düzenlenmesi planlanmaktadır.
Tarifeli havayolu taşıyıcıları tarafından Antalya’dan yurt içinde, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bodrum, Diyarbakır, Samsun, Van, Bursa ve Trabzon’a düzenlenen seferlere ek olarak, yurt dışına düzenlenecek yeni tarifeli seferlerle birlikte, Antalya üzerinden ülkemizdeki pek çok şehrin yurt dışı ile bağlantısı sağlanmış olacak. Böylelikle 12 ay yoğun bir şekilde işleyen havaalanı olarak Antalya’nın, Türkiye’nin tüm dünya ile bağlantı noktası olan çok önemli bir merkez konumundaki yeri, altı kalın bir şekilde çizilerek pekişmiş olacak.