Amerikan uzay ve havacılık şirketi Northrop Grumman tarafından üretilen X-47B, ABD'de 2013 başında kullanılmaya başlanacak. İnsansız hava araçlarına yeni bir boyut getiren uçak tek başına hareket ederken yerden bile kontrol edilmiyor. Uçak 'yapay zeka'yla birçok kararı kendi başına alma kapasitesine sahip.
İnsanlar tarafından programlanan bir uçuş planına göre hareket edecek olan uçak bu süre zarfında kontrol edilmeyeceği için endişe uyandırıyor. İngiltere'de bulunan Sheffield Üniversitesinden bilgisayar profesörü Noel Sharkey, "Öldürücü hareketlerin sorumluluğu alınmalı ancak robot bir silahla bu çok zor. Sorumlusu emri veren komutan mı yoksa izni veren politikacı mı olacak" diyor.
Uçarken taşıdığı silahın cinsini bilen, tehdit altında olup olmadığına tek başına karar verebilen ve kendi yakıtını doldurabilen bu uçağın gelecekte saldırması emri verilen bölgedeki sivilleri ayırıp ayıramayacağı tartışma konusu oluyor.
İngiltere'de bulunan Sheffield Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapan bilgisayar mühendisi Noel Sharkey insansız hava araçlarının 2004 yılından bu yana 200'den fazla çocuğun ölümüne neden olduğunu hatırlatıyor. Sharkey, "Gelecekte tamamen kendi kendini yönetebilen uçaklar çok güçlü ve etkili ölüm makineleri olabilir. Ancak sivilleri düşmanlardan ayıracak zekaya sahip değiller" diyerek bu teknolojiyi eleştiriyor.
İnsan Kontrolüne İhtiyacı Yok
ABD’de yayınlanan Popular Science dergisi de hakkında birçok soru işareti bulunan X-47B’nin çalışma sistemini masaya yatırdı. Uçak kalkıştan inişe kadar biraz veya hiç insan kontrolü olmadan uçabiliyor. 2011 başında ilk kez semalarda görülen uçak, gelecek yılın başında tüm denemeleri tamamladığında uçak gemisine tek başına inebilen ilk uçak olacak. Ordu gelecekte uçak gemilerinden insansız uçakları havalandırabilecek. Uçak robot uçuşlar için de önemli bir gelişme sağladı. ABD ordusunun 10 bin insansız hava aracı mühendisler tarafından kontrol edilerek yönetilse de X-47B birçok kararı kendi alabiliyor. Saatte 900 kilometre hıza çıkabilen uçak 18 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde ve 4 metre yüksekliğinde.
Milliyet