“İstanbul Airshow 2014” 10’uncu Uluslararasi Sivil Havacilik ve Havalimanlari Fuarı kapılarını açtı. Fuarla ilgili açılış töreni TAV-Gözen Hangarında yapıldı.
Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın yanısıra, SHGM, DHMİ, SSM, THY, TAV ve çok sayıda özel sektör temsilcileri katıldı. Fuarın açılış konuşmasını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2003 yılında yapılan serbestleşmenin, Türkiye'de havacılığın gelişimi için bir manivela olduğunu belirterek "Bizim hedeflerimiz aynen geçerliliğini sürdürüyor. Airshow'un önümüzdeki yıllarda çok daha geniş katılımlı yapılacağından eminiz. 2 yılda bir düzenlenen bu fuar 2018 yılında yeni havalimanımızın da devreye girmesiyle dünyanın en büyük havacılık fuarlarından birisi olacak" dedi.
GÜNDEM YERLİ UÇAK
Açılış törenin ardından Airshow Fuarında sergilenen uçakları ve kurum standlarını dolaşan Bakan Elvan, TAI'nin ürettiği ilk yerli uçağı Hürkuş'a binerek gazetecilere poz verdi. Bakan Elvan uçaktan indikten sonra yaptığı açıklamada Türkiye'de yerli uçak yapımıyla ilgili görüşmeler yaptıklarını söyledi. Bakan Elvan bu üretimin bir montaj olmayacağını, bütünüyle bir yolcu uçağının üretiminin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi. Bakan Elvan Şöyle konuştu:
Hürkuş’un şu an test çalışmaları devam ediyor. İki kez İstanbul semalarında uçtu. Hem TSK’ya hem de talep eden olması halinde yurtiçi ve yurtdışına pazarlanabilecek. Bu uçağımızla gurur duyuyoruz. Bundan sonraki süreç bölgesel uçak yapımı olacak. Bölgesel uçak imalatıyla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Özellikle iş modelleri ve diğer süreçlerle yönelik olarak arkadaşlarımızla da kapsamlı bir toplantı yaptık bir ay içinde daha somut neticeleri sizlerle paylaşacağız Ama bizim 2023 yılı hedefimiz ilk Türk milli bölgesel uçağımızı imal etmek. Bu yönde çalışıyoruz. Bugün Savunma Sanayii Müsteşarımız TuSAŞ genel müdürümüz Aselsan Genel Müdürümüz Havelsan Genel Müdürümüz taraflarla bir araya gelecekler. Bizim isteğimiz belli. Kendi uçağımızı imal etmek. Özellikle bizim telif hakları konusunda diğer yerli üretim konusunda belirli koşullarımız olacak. Bunların sağlanması halinde işbirliğine gidebileceğimizi düşünüyoruz. Burada montaj şeklinde bir öneri getirilirse buna sıcak bakmadığımızı ifade etmek istiyorum. Önemli parçaların Türkiye’de üretilmesini, üretim hattının Türkiye’de olmasını, platformun Türkiye’de geliştirilmesini arzu ediyoruz. Düşüncelerimizi bugün aktaracağız. Özellikle dar gövdeli dediğimiz 120 yolcu ve aşağısı yolcu kapasitesine sahip olan şu anda dünyada 11 civarında firma var. Bu firmalarla arkadaşlarımız görüşüyor. Bu yıl içinde bir karar vereceğiz ve yol haritamızı sizlerle paylaşacağız.
İBRAHİM KÖKTENER - SÜLEYMAN ŞEN
İşte fuardan Airkule objektiflerine yansıyan kareler...