İspanyol bayrak taşıyıcısı Iberia, dünyanın en yeni tek koridorlu uçağının lansman operatörü olarak ilk A321XLR'sini teslim aldı.
CFM LEAP-1A motorlarıyla çalışan uçak, Kasım ayının sonlarında Madrid'den Boston'a ilk transatlantik görevi öncesinde havayolunun Avrupa ağında bir dizi bölgesel uçuşta kullanılacak.
Iberia CEO'su ve Başkanı Marco Sansavini şöyle konuştu: "Bu yeni Airbus uçağının lansman havayolu olmaktan gurur duyuyoruz. A321XLR, okyanus ötesi rotalarda faaliyet göstererek ve bunu daha verimli bir şekilde yaparak yeni varış noktalarına ulaşmamızı sağlayacak."
Airbus Ticari Uçaklar CEO'su Christian Scherer ise "Beş yıllık çalışmanın ardından, Airbus ailesinin en yeni üyesi ilk operatörü Iberia'ya katılmaya hazır. A321XLR sayısız yeni direkt varış noktasına olanak sağlayacak; hava bağlantısında gerçekten yeni bir sayfa açacak. Airbus'taki sürekli yenilik yapma ve müşterilerimize değer katma arayışımızda hepimiz için bir başka gurur verici "ilk". Bu özel anı özel bir müşteriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz: gracias y felicidades Iberia" dedi.
Iberia'ya yeni teslim edilen A321XLR, doğrudan koridor erişimi olan yatay business class koltuklarıyla iki sınıflı bir düzende 182 yolcu kapasitesine sahip. Yeni Airspace kabinine sahip olan uçak, yolculara tüm sınıflarda uzun mesafe konforu sağlayacak. XL bölmeleri, yolcular ve kabin ekibi için daha rahat bir biniş deneyimi için yüzde 60'tan fazla bagaj kapasitesi sağlıyor. Ayrıca, yolcular için her koltukta koltuk içi bağlantı mevcut ve en son aydınlatma sistemi genel yolcu deneyimini geliştiriyor.
A321XLR, havayolları için daha fazla değer yaratarak daha fazla menzil ve yük için pazar ihtiyaçlarına yanıt veren A320neo'dan sonraki bir sonraki evrimsel adımdır. 4.700 nm'ye kadar benzeri görülmemiş bir Xtra Long Range sunacak - A321LR'den yüzde 15 daha fazla menzil ve önceki nesil rakip uçaklara kıyasla koltuk başına yüzde 30 daha az yakıt tüketimi, ayrıca daha az NOx emisyonu ve gürültü. Airbus şimdiye kadar uçak için 500'den fazla sipariş aldı.
İlk A321XLR ilk uçuşunu Haziran 2022'de tamamladı. Bunu üç test uçağını içeren kapsamlı bir test programı izledi. Tüm Airbus uçaklarında olduğu gibi, A321XLR uçağı da halihazırda yüzde 50'ye kadar SAF ile çalışabiliyor. Airbus, uçaklarının 2030 yılına kadar yüzde 100'e kadar SAF yeteneğine sahip olmasını hedefliyor.