Daha büyük ve eko-verimli uçak ihtiyacı artacak
Airbus’ın en son Küresel Pazar Tahminine’ne gore 2009’dan 2028 yılına kadar 3.1 trilyon dolar değerinde 25 bin uçak teslim edilecek. Gelişen ekonomiler, havayolları uçuş ağları, low cost havayolları ve megaşehirlerin sayısındaki artışın yanı sıra trafikteki artış ve eski daha az verimli uçakların yenilenmesi gibi nedenler yeni uçaklara olan talebi artıracak.
Uçak yoğunluğunu azaltmak ve halihazırda var olan rotalarda büyümeyi desteklemek ve daha az uçakla daha çok yolcu taşımak amacı ile her kategoride daha büyük uçaklara ihtiyaç duyulacak. Uçaklar için yapılan yatırımların zamanlamaları ve filo devirlerine oranla ekonomik düşüşler daha kısa süreli oluyor ve bu nedenle havayolu ile seyahate olan güçlü talep büyümeyi harekete geçiriyor. 2009’da Kilometrede Yolcu Başına Kar oranının yüzde iki düşmesi, 2010’da ise yüzde 4.6 artması bekleniyor.
Tahmine gore önümüzdeki 20 sene içerisinde kilometrede yolcu başına kar oranları sektörün dönemsel etkilerine direnecek ve her yıl yüzde 4.7 artış gösterecek ya da önümüzdeki 15 yıl içerisinde iki katına çıkacak. Bu da 2.9 trilyon dolar değerinde 24,100 adet uçağa ihtiyaç duyulacağını gösteriyor. 10.000 civarında eski uçağın yenileri ile değiştirilmesi ile dünya üzerindeki 100 ya da daha fazla koltuklu uçakların bugün 14 bin olan sayısının da iki katına çıkması bekleniyor.
Kilometre başına hava kargo tonajının ise yılda 5.2 oranında artacağı tahmin ediliyor. Filo yenilenmesi ile birlikte demek oluyor ki 3,440 yeni kargo uçağına ihtiyaç duyulacak. Bunların 850den fazlası 210 milyar dolar değerinde yeni uçaklardan oluşacak geri kalan ise yolcu uçaklarının dönüştürülmesi ile elde edilecek.
Airbus COO’su John Leahy “Hava taşımacılığı bir büyüme endüstrisi ve dünya ekonomisinin de temel unsurlarından bir tanesi. Teknoloji ve yenilik eko-verimli bir havacılık sektörü için anahtar etmenler ve Airbus her ikisinde de ön sırada yer alıyor.”
Havacılık ayrıca dünyanın her yerinde bireylere de katkıda bulunuyor ve bu rakam havacılık geliştikçe büyümeye devam ediyor. Oxford Economics 20 yıl içerisinde hava taşımacılığının 8.5 milyon kişiye direkt iş sağlayacağını ve dünya GDP’sine 1 trilyon dolar katkıda bulunacağını tahmin ediyor. Turizm ve indirekt faydaları ise çok daha fazla olacak.
Yolcu uçaklarına en büyük talep Asya-Pasifik bölgesinde yer alan havayollarından ve gelişmekte olan ekonomik pazarlardan gelecek. Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan’ı kapsayan bölge toplam talebin yüzde 31ini, Avrupa yüzde 25ini ve Kuzey Amerika yüzde 23ünü temsil ediyor. Yerel uçuşlar açısından ise Hindistan (yüzde 10) ve Çin (yüzde 7.9) önümüzdeki 20 yıl içerisinde en hızlı büyümeyi gösterecek. Trafik hacmi açısından ise Amerika Birleşik Devletleri en büyük hacme sahip olmaya devam edecek.
Hava trafiğindeki büyüme, uçuş sıklığındaki artış, maliyetlerin düşürülmesi, çevresel sorumluluklar ve havalimanlarındaki yoğunluk havayollarını daha büyük uçaklara yatırım yapmaya (eğitim ve bakım maliyetleri azaltmak için aile konseptine sahip uçaklara) ve avantajlarından faydalanmaya yöneltiyor.
Örnek vermek gerekirse 2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde havayolları 740 milyon galon yakıtı yoğunluktan dolayı yaşanan gecikmeler nedeniyle boşa harcamış oldu ki bu rakam 32,000 Londra – New York uçuşunda kullanılabilecek yakıt miktarına eşit bir rakam. Azaltılmış karbon emisyonuna sahip daha büyük uçaklar çözüm sunuyor. Son 10 sene içerisinde uçak boyutları yüzde üç büyüme gosterdi ve Airbus 2028 yılına kadar ortalama uçakların günümüzdekilerden yüzde 26 daha büyük olacağını tahmin ediyor.
Airbus A380 gibi 400’den fazla yolcu taşıyabilen Çok Büyük Uçaklar için 1,700den fazla talep olacağını tahmin ediyor. 571 milyar dolar değerinde olan bu Pazar, yolcu ve kargo uçakları teslimatında toplam değerin yüzde 19unu ve uçak sayısının yüzde 7sini oluşturuyor. Bunlardan 1,318inin dünyanın en dinamik şehileri olan ve sayıları gün geçtikçe artan megaşehirleri birbirine bağlaması bekleniyor. Bu kaçınılmaz sponuç da trafiğe daha fazla önem verilmesi gerektiğini gösteriyor. Çok Büyük Uçakların yüzde 50sinden fazlası Asya Pasifik bölgesinde yer alan havayolları tarafından işletilecek.
Çift koridorlu uçak (250-400 arası yolcu kapasitesine sahip) segmentinde önümüzdeki 20 yıl içerisinde 6,250 yeni yolcu ve kargo uçağı teslimatı yapılacak. Değeri 1,300 milyar dolları bulan bu segment toplam uçak değerinin yüzde 42sini uçak sayısının ise yüzde 25ini oluşyuturuyor. Bunlardan 4,240 uçak küçük çift koridorlu (250-300 koltuk kapasiteli) ve 2,010 adedi ise orta çift koridorlu (350-400 koltuk kapasiteli) uçaklar olacak. Bu segment Airbus A330/A340 ailesi uçaklarını kapsıyor.
Tek koridorlu uçak segmentine ise değeri 1,200 milyar doları bulan ve değer açısından toplam uçak maliyetinin yüzde 39unu uçak sayısı açısından ise yüzde 68ini oluşturacak 17,000’e yakın uçağa ihtiyaç duyulacak. Daha once yapılan pazar tahminlere göre bu rakamın artış göstermesinin nedeni low cost havayollarının büyümesi ve serbest dolaşımın artışı ile Asya bölgesinden uçaklara gelen talebin artışı olarak gösterilebilir.