Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Karaman, dünyada ilk 5'e girmeyi ve cirolarını da 1.5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Karaman, bu bakımların 2 bin 677'sinin THY'na geri kalan 353'ün ise farklı havayolu firmalarına verildiğini belirtti.
Ahmet Karaman " Hedefimiz 2015 yılında bu sayıyı 3 bin 467 ye çıkartmak. Türk Hava Yolları "nın hızla artan filosu göz önüne alındığında, hem de dünya genelinde artan filo sayısı baz alındığında, şirketimizin havacılık bakım onarım sektöründeki yükselişinin aynı hızla devam edeceğini göstermektedir" dedi.
Havacılık bakım onarım sektörünün yapısı gereği kendilerine tüm dünyadan müşteri geldiğinin altını çizen Karaman "Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Türkiye "de Türk Hava Yolları dışında Anadolu Jet, SunExpress, Atlasjet, Pegasus, Onur Air'e bakım ve onarım hizmeti veriyor. Ayrıca yurt dışından özellikle ülkemizin konumunun da avantajı ile Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika bölgelerinden müşterilerimiz bulunuyor" diye konuştu.
DÜNYADA DOKUZUNCU SIRADAYIZ
Küresel Bakım-Onarım-Tedarik pazarında ciro olarak bakıldığında dünyada 9. sırada olduklarını dile getiren Karaman, hedef cirolanırının 1,5 milyar dolar olduğunu belirterek, "2014 yılı için 57,7 milyar dolar olduğu göz önüne alınırsa bu küresel pazardaki pazar payımız yüzde 1,2 Küresel pazarda en az 1,5 milyar dolar ciro seviyelerini bulacak. En büyük 5 oyuncu arasına girerek pazar payımızı da en az yüzde 2 seviyesine çıkarmak istiyoruz."
KAPASİTEMİZ YÜZDE 360 ARTTI
2006 ile 2013 yılları arasında THY filosunun hızlı büyümesi nedeniyle 2010 yılına kadar THY dışında bakım işleri alamadıkları dönemler olduğunu ifade eden Karaman şöyle devam etti:
" Sabiha Gökçen Havalimanı'na kurduğumuz ve 2013 yılında ilk fazını faaliyete açtığımız HABOM Uçak Bakım Tesislerimiz ile birlikte ve 2013 yılında MNG Teknik'in satın alınması ile birlikte 10 geniş gövde, 30 dar gövde uçağa hizmet kapasitemiz yüzde 360 artmış oldu. Bugün tüm dünyadaki global filo büyüklüğü yaklaşık 23 bin adet uçak seviyesinde. 2024 yılında tüm dünya filo büyüklüğünün yaklaşık 33 bin adet uçak olacağı tahmin ediliyor 2024'e kadar uçak bakım sektöründe küresel pazarda ortalama yıllık büyüme yüzde 3.1 olarak öngörülüyor. En son verilere göre yıllık 57,7 milyar dolar olan uçak bakım ve onarım pazarının 2024 yılına kadar 86,8 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor"
THY TEKNİK 2023 VİZYONUNUN MİHENK TAŞIDIR
Havacılık sektörünün Türkiye'ye sağladığı ek faydaların bilincinde olduklarını ve bu alanda Türkiye'yi daha iyi noktalara taşımak için ciddi yatırımlar hayata geçirdiklerini vurgulayan Karaman, sözlerini şöyle tamamladı:
" 550 milyon dolar yatırım ile kurulan Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. tesisleri bunun en büyük örneği. Bu yatırımlarımız bir anlamda ülkemizin 2023 vizyonuna giden yolda mihenk taşlarıdır. Türkiye, coğrafik konumu olarak sivil havacılık faaliyetlerinin yoğun olduğu kıtaların birleşme yerinde olup, hem teknoloji açısından hem de kalifiye personel açısından dünya standartlarını yakalamıştır. İstanbul merkezli olacak şekilde 3.5 saat uçuş mesafelik yarıçaplı bir daire çizildiğinde, dünya ticari yolcu uçağı filosunun yaklaşık yüzde 39'luk bölümüne denk gelen 30 milyar dolarlık bir pazara erişim söz konusudur."
Hüseyin ASLIYÜCE- DHA