Afyon'daki sivil toplum kuruluşları yöneticileri, Zafer Havaalanı İhalesi'nin ikinci kez ertelenmesi üzerine ortak bir açıklama yaparak, havaalanı yapılıncaya kadar şehirde bulunan NATO'ya ait askeri havaalanının sivil uçuşlara açılmasını istediler.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) başkanlığında, havaalanı konusunun görüşülmesi için sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. TSO Başkanı Hüsnü Serteser, Zafer Havaalanı için Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin yıllık 500 bin yerli, 350 bin yabancı yolcu taahhüt ettiğini ama buna rağmen hiçbir firmanın ihaleye teklif vermemesi sonucunda havaalanı yapımının fazlaca geciktiğini ve bu durumdan şehirdeki başta sanayici ve turizmciler olmak üzere pek çok kesimin etkilendiğini söyledi.
Dördüncü büyük havalimanı
Sürenin uzamasının sıkıntı yarattığını anlatan Serteser, "Süreç hızlandırılmalı. Ama ne kadar hızlanırsa hızlansın 2,5-3 yıldan önce bu havaalanının açılması mümkün görünmüyor" diye konuştu. Havaalanı için 3 milyon metrekarelik alanın kamulaştırıldığım ve Ulaştırma Bakanlığı'nın tahsisine verildiğini anımsatan Serteser, "10 bin metrekarelik kapalı alanı, 3,5 kilometrelik bir pisti vardı ki bu Türkiye'nin en büyük dördüncü sivil havaalanı olacaktı. Bunu çok arzu ediyorduk. Buranın ihalesi için toplam 8 tane şartname alınmıştı. Fakat 1 Nisan'da ne yazık ki hiçbir firma buraya teklif vermedi" dedi.
Termal turizmin gelişmesi
Afyonkarahisarlıların askeri havaalanının geçici de olsa Zafer Havaalanı yapılıncaya kadar sivil uçuşlara açılmasını istediklerini belirten Serteser, Afyon'un termal turizm açısından gelişebilmesinin havaalanına bağlı olduğunu ifade etti. Serteser, "Şu an için Turizm Bakanlığı ve belediye belgeli toplam yatak kapasitemiz 10 bin civarında. Öte yandan yapılması planlanan birden fazla otel projesi var. Yatırımcıların şu an için beklentisi Afyonkarahisar'a havayolu ulaşımının olabilmesi ki askeri havaalanının sivil uçuşlara açılması bu açıdan önem arz ediyor" diye konuştu.
Askeri havalimanının açılması
Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Orhan Kuş ise şu an için il genelindeki 5 yıldızlı otellerin yüzde 50-55 oranı ile çalıştığını belirterek bu oranın sektörde yeterli bir seviye olmadığını ifade etti. Kuş, "Avrupa'da termal otellerin günlükleri 100-150 avro arasında. Afyon'da ise günlük 50 avro civarında. Oradaki potansiyeli buraya çekebilmek için ön şart havaalanı. Zafer Havaalanı bitinceye kadar askeri havaalanını açılmasına en çok sevinen sektörlerin başında turizm sektörü gelecektir" dedi.
Cumhuriyet