Tahran, RQ-170 Sentinel casus uçağını vurduğunu öne sürmüş, ABD ise operatörlerin yaşanan teknik arızalardan dolayı uçağın kontrolünü kaybettiklerini belirtmişti.
Ancak bir ABD'li yetkili, uçağın İran’ın doğusuna düştüğünün ilk andan itibaren bilindiğini söyledi.
Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD, RQ-170’in İran’ın eline geçmemesi için üç seçenekli bir plan üzerinde çalışmaya başladı.
Plan kapsamında, özel bir tim casus uçağı ele geçirmek için İran’a gönderilecekti. Bu operasyonda, Afganistan’daki ABD komandolarıyla, İran’daki müttefik ajanların kullanılması düşünüldü.
Bir diğer seçenek, özel bir timin sınırdan İran’a sızarak casus uçağın enkazını havaya uçurması yönündeydi. Üçüncü seçenekte ise enkazın bir hava operasyonuyla yok edilmesi öngörülüyordu.
SAVAŞ NEDENİ OLABİLİR
Ancak yetkililer, böyle bir planın, İran tarafından ortaya çıkarılabileceğinden endişe duyuldu. Yetkili, “Kimse casus uçağın ele geçirilmesi veya yok edilmesi planına sıcak bakmadı çünkü olayın çok daha büyük bir noktaya gelmesinden çekindiler” dedi.
Aynı kaynak, casus uçağı ele geçirmek için özel bir timin İran sınırından içeri girmesinin, İran hükümeti tarafından “savaş nedeni” sayılabileceği uyarısında bulundu.
Bazı yetkililer ise RQ-170’in enkazının İran’ın doğusunda uzak bir bölgeye düşmüş olduğu için hiç bulunamayabileceğini, bu yüzden kendi haline bırakılmasının en güvenli seçenek olduğunu savundu.
Ancak İranlı askeri yetkililerin Pazar günü ABD’ye ait bir casus uçağın düşürüldüğünü açıklaması, uçağın bulunduğuna yönelik endişeleri artırdı. Bu açıklamanın ardından ABD, RQ-170’in İran tarafından uydu sinyalleri bozularak veya vurularak düşürüldüğü iddialarını yalanladı.
Askeri yetkililer ve istihbarat yetkilileri ise casus uçağın düştüğü esnada ne görevinde olduğunu açıklamadı.
İRAN’IN İŞİNE YARAMAZ
Pentagon’un basın sözcüsü George Little, RQ-170 Sentinel uçağının geri alınması konusunda yapılan değerlendirmeler hakkında bilgi vermeyi reddetti.
ABD’li yetkililer, İran’ın eline geçecek enkaz parçalarından tersine mühendislik ile teknolojik bilgi elde edilmesinin çok kolay olmadığını savunuyor. İran ise casus uçağın aldığı hasarın ciddi olmadığını öne sürdü.
ABD, RQ-170 Sentinel’e radara yakalanmama özelliğini kazandıran materyallerin incelenmesinin, İranlı mühendislere uçağın dış kaplamasını üretme imkanı sunmayacağını düşünüyor.
RQ-170 Sentinel'e ait ilk fotoğraflar ilk kez 2009 yılında Afganistan'ın Kandahar kentinde ortaya çıkmış, casus uçağa "Kandahar Canavarı" lakabı takılmıştı.
İran, Ocak ayında Basra Körfezi’nde iki, Temmuz’da ise Kum kenti yakınlarında bir ABD casus uçağı düşürdüğünü öne sürmüştü. Washington bu iddiaları reddederken, Tahran iddialarını savunacak hiçbir delil sunmadı.
Hurriyet.com.tr