Alman firması Ferchau için uçağın içindeki parçaların dayanıklılık analizini ve sertifikasyon raporlamasını yaptıklarını da dile getiren Atalan, THY ile teknik bakım, hesap ve dokümantasyon işleri konusunda görüştüklerini kaydetti. 2006 yılında Türkiye'ye dönmeden önce Fransa'da, Airbus'ın alt yüklenici firması olan Claris Teknologie şirketinde çalıştığını belirten Atalan, bu firmada son olarak A380 Jumbojet uçaklarının motor parçalarının tasarım ve hesaplamalarını yaptığını söyledi. Türkiye'de uçak teknolojisi konusunda mukavemet hesaplaması yapan mühendis yetersizliği olduğuna dikkat çeken Atalan, Fransa, İngiltere ve Almanya'da uçak mühendisliği konusunda eğitim aldığını ifade etti. Fransa'da çalıştığı firmaya Airbus'ın yeni nesil kargo uçağı olarak üretmeyi planladığı A400M projesinin geldiğini söyleyen Atalan, bu proje için üretilecek parçaların tasarımını Türkiye'de yapılmasını teklif ettiğini belirterek, "Firma yetkilileri bana 'git şirketi kur, bize bu işin orada yapılabileceğini göster' dediler. 2006 yılında İzmir'de Atalan Makine Proje Mühendislik Limited Şirketi'ni kurdum. Başta çok zorlandım. Çünkü uçak tasarımında da kullanılan Catya çizim programını kullanabilen personel bulamadık. 4 mühendis bulduk ancak onların da uçak deneyimi yoktu. 4 mühendisimizi Fransa'da iş yaptığım Claris Teknologie'ye gönderdik ve orada uçak teknolojisi hakkında eğitim aldılar. Şu anda istihdam ettiğimiz 12 mühendisi, uçak teknolojisi konusunda yetiştiriyorum. Daha sonra Claris firmasının iş ortağı olduk. Onlardan A400M modelinin ön bölümünün tasarımı ve montajı işini aldık. Uçağın ön kısmında iniş takımlarının da bulunduğu 100'den fazla parça var. Şu aşamada tasarım işini yapıyoruz. Diğer bir üreticimiz de Alman Ferchau firması. Onun için de uçağın içindeki parçaların dayanıklılık analizini ve sertifikasyon raporlamasını yapıyoruz" diye konuştu.
TAI ile ortak çalışmaları var
Atalan, Airbus'ın A400M modelinin tasarımı için toplam 2 bin kişinin çalıştığını, Türkiye'nin de Türk Silahlı Kuvvetleri için 10 adet sipariş ettiği bu uçakların tasarımında yer alan ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Askeri kargo uçağı olarak tasarlanan A400M projesinde İngiltere, Fransa, Lüksemburg, Almanya, İspanya, Türkiye, İngiltere, Malezya ve Güney Afrika ülkelerinin yer aldığını söyleyen Atalan, "Türkiye adına TAI, bu uçağın arka kısım, orta gövde ve kapılarının tasarımını yapıyor ve üretiyor. Bu proje Türkiye'ye uçak üretiminde uluslararası disiplin ve deneyim kazandıracak. Bizim de TAI ile ortak çalışmalarımız var" şeklinde konuştu. Atalan, Avrupa'da ana uçak üreticilerine parça üreten firmaların üretimlerinin bir kısmını Türkiye'de yaptırmalarına ön ayak olduğunu da belirterek, bir yıl önce ana uçak üreticilerine direkt aparat üreten Fransız Snr2Meca firmasının, bir kısım üretimini Bursa'da faaliyet gösteren MSK firmasına yaptırmasını sağladıklarını açıkladı. Atalan, 'Biz de teknik koordinasyon işleri, destek ve organizasyon konusunda destek veriyoruz" diye konuştu.
Belçikalı Asco, Türkiye'de üretime başlayabilir
Uçak kanatlarında uçağın iniş ve kalkışını sağlayan mekanizmaların üretiminde söz sahibi olan Belçikalı Asco firmasını Türkiye'ye davet ettiklerini kaydeden Hakan Atalan, "Asco, kendi alanında dünyanın en güçlü markası olmuş bir firma. Yetkilileri bu hafta gelerek İzmir'den HMS firmasıyla ve İstanbul'da bir firmayla görüştüler" dedi. Görüşmelerin çok olumlu geçtiğini bildiren Atalan sözlerini söyle sürdürdü: "Burada havacılık sektörüne yönelik seri üretim konusunda uzun süreli ve yıllık yaklaşık 30 milyon Euro tutarında bir üretim söz konusu. Türkiye'de sanayicide para ve makine var. Biz ise uçak sanayisine üretim yapması için ihtiyaç duyduğu teknolojiyi ve yurtdışı bağlantıları sağlıyoruz. Üretiminin bir kısmını Türkiye'deki firmalara yaptırması için Belçikalı Asco ile görüşüyoruz. Uçak alanında dünyada tek sayılır. Türkiye'nin otomotiv de olduğu gibi uçak sanayisinde de tasarım, hesap, üretim gibi tüm aşamaları kendi imkanlarıyla yapan bir ülke konumuna geleceğine inanıyoruz. Yurtdışında uçak sanayiine yönelik üretim yapan firmalar Türkiye'de üretim konusuyla yakından ilgileniyorlar."
Sedat ALP-Dünya