Avrupa hava kuvvetlerinin gelecek nesil taktik, lojistik hava ulaştırma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yedi Avrupa ülkesinin katıldığı A400M uçağı, dün İspanya’nın Sevilla kentinde görücüye çıktı.
Türk tasarımcı, mühendis ve teknisyenlerin de görev aldığı uçaktan, daha hangardan çıkmadan 12 adet satıldı. Böylece Türkiye 1 trilyon Euro’luk askeri nakliye uçağı pazarına ortak oldu.
AVRUPA’nın Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ortaklı ilk askeri nakliye uçağı A400M dün İspanya’nın Sevilla kentinde yapılan törenle imalat hattından çıkartıldı. Türkiye ilk etapta 1.5 milyar Euro’luk katkı sağladığı ortaklıkla 1 trilyon Euro’luk askeri nakliye uçağı pazarına ortak oldu. Toplam 900 Türk mühendis ve tasarımcısına istihdam sağlayan A400M daha uçmadan 192 adet sipariş aldı.
İlk uçuş yıl sonu
Yıl sonunda ilk uçuşunu yapması planlanan Avrupa’nın ortak nakliye uçağı A400M, Türk Hava Kuvvetleri’ne 2010’dan itibaren teslim edilmeye başlanacak. Türkiye alacağı 10 adet uçakla, A400M’nin ikinci kullanıcı hava kuvveti olacak. Uçağın ana imalat hattı Sevilla’daki fabrikada düzenlenen törene Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Hava Lojistik Komutanı Pilot Korgeneral Şevket Dingiloğlu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, THY Teknik Genel Müdürü İsmail Demir ve katıldı.
7 davetli izledi
İspanya Kralı Juan Carlos’un yer aldığı törende konuşan Airbus’ın Askeri CEO’su Carlos Suarez, "Bu proje ilk olarak 1960’ların sonunda gündeme geldiğinde ben ilkokuldaydım. Uzun yıllar çalışmamamız sonucunda bugünleri görebildik. Uçak yıl sonunda test uçuşlarına başlayacak" dedi. Flamenko gösterisi sonrasında fabrikadaki işçilerin sahneye gelmesiyle perde açıldı. Yaklaşık 7 bin kişilik davetlinin tanıklığında A400M, canlı yayında tüm dünyaya tanıtıldı.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin üretime yüzde 5.56’lık katkıyla ortak olduğunu ve ilk dilimde 1.5 milyar Euro kazandığını söyledi. Tüzmen, A400M Projesi’nin sivil uçak projelerine de önemli bir açılım sağlayacağına dikkat çekti. Tüzmen "Havacılık sektöründe uzun yıllardır önemli paya sahip Güney Afrika’ya Airbus’ın askeri kanadı 8 uçak satma becerisini gösterdi. Bu bize 50 milyon Euro’luk katkı sağlıyor. Sonuçta ucu açık bir proje. Payımızın katlanarak artacak" dedi.
Dünyadaki askeri nakliye uçağı pazarının yaklaşık bin adet olduğuna dikkat çeken Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay Şirketi EADS’nin Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri Bölge Direktörü Can Genç "Her bir A400M yaklaşık 100 milyon Euro’ya mal oluyor. Şu ana kadar 192 adet uçak satıldı. Ancak pazar bin uçağa kadar çıkacak. Türkiye bu projeye ortak olmakla 1 trilyon Euro’luk bir pazara giriyor. Siparişler arttıkça, Türkiye’nin bu projeden aldığı pay, katkısı doğrultusunda artacak" dedi.
A400M’İN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Gövde Uzunluğu: 45.1 metre
Kanat Açıklığı: 42.4 metre
Yükseklik: 14.7 metre
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 141 ton
Yakıt Kapasitesi: 50.5 ton
Kalkış Pist Uzunluğu: 914 metre
İniş Pist Uzunluğu: 822 metre
Türkiye toplam 10 uçak alacak
GÖVDE ve motorun tasarım ile imalatında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin de ortak olarak görev yaptığı projede Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 2010’dan itibaren toplam 10 uçak teslim alacak. Avrupa’nın ortak askeri nakliye uçağı A400M uçuş testlerine yıl sonu başlaması planlanıyor. İlk teslimat Nisan 2010’da Fransa’ya, ikinci uçak da Türk Hava Kuvvetleri’ni verilecek. Türkiye ikinci A400M’le projeye ortak ülkelere eğitim de verecek. Avrupa hava kuvvetlerinin yeni bir askeri nakliye uçağındaki ihtiyaçları göz önünde bulundurularak geliştirilen A400M’de ortaklık anlaşması 2003’te imzalandı. Aralarında Türkiye’nin de 10 uçaklık siparişi bulunduğu projeye Almanya 60, Fransa 50, İspanya 27, İngiltere 25, Belçika 7, Lüksembourg da 1 uçak alacak. Pervaneli dört motorlu askeri nakliye uçağına ayrıca Güney Afrika 8, Malezya da 4 uçaklık sipariş verdi. Yeni nesil teknolojilere sahip uçak, askeri uçaklara yeni operasyon ve güvenlik standartları getiriyor.
37 ton yük taşıyor
HEM taktik hem de stratejik kabiliyete sahip A400M, kargo taşımadan hava indirmeye, yakıt ikmalden ambulans uçağa kadar farklı görevlerde kullanılabiliyor. Taşıma kapasitesi 37 ton olan uçağın toplam menzili ise 8 bin 695 kilometre. Uçak havadan yakıt ikmal kabiliyeti ile menzilini uzatabiliyor.
Şehriban OĞHAN-Tolga ÖZBEK /Hürriyet