Her 100 kilometrede bir havalimanı projesi kapsamında Yozgat, Rize-Artvin, Bayburt-Gümüşhane (Salyazı), Niğde-Aksaray, Karaman, İzmir Çeşme Alaçatı ve Batı Antalya havalimanlarının yapımı planlanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, ulaştırma sisteminin en önemli dişlilerinden biri olan havacılıkta 2003'ten bu yana sektörün gelişmesi için köklü adımlar atıldı. Bütçe dışında alternatif finans ve yatırım kaynaklarıyla gerçekleştirilen kamu-özel işbirliği çerçevesinde hayata geçirilen projelerle özel sektörün sivil havacılıkta önü açıldı.
HER 100 KİLOMETREDE
Aktif havalimanı sayısı 55'e çıkan yurtiçi uçuş ağına, gelecek dönemde Yozgat, Rize-Artvin, Bayburt-Gümüşhane (Salyazı), Niğde-Aksaray, Karaman, İzmir Çeşme Alaçatı ve Batı Antalya havalimanlarının eklenmesi planlanıyor. Yurtiçinde havayolunu kullanan vatandaşların ve yabancı konukların yüzde 90'ı karayoluyla 100 kilometre yol alarak herhangi bir havalimanına erişebiliyor.
2023'te havayolunu yurtiçinde kullanan her birey, 100 kilometre mesafeden sonra herhangi bir havalimanına ulaşabilecek.
İSTANBUL TRANSİT MERKEZ OLACAK
Yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli ve ilk etabı 2018 yılının ilk çeyreğinde devreye girecek İstanbul yeni havalimanı, Türkiye'yi dünyanın en önemli transit merkezlerinden biri haline getirecek. Projenin tamamlanmasıyla Türkiye'nin havacılık tarihinde yeni bir sayfa açılacak. Havacılık sektöründe toplam yolcu sayısı 2003'e göre yaklaşık 6 kat artarak 2015 sonunda 181,5 milyona yükseldi. Ayrıca havacılık anlaşması bulunan ülke sayısının 167'ye çıkması da sektöre büyük katkı sağladı.
Akşam