ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), son Apollo görevinden elli yıl sonra Artemis programı ile şimdiye kadarki 'en güçlü roketini' test etmeye hazırlanıyor. Amaç, 1972'deki Ay görevinden bu yana ilk kez insanları Ay'a geri döndürmek ve bir Mars misyonuna zemin hazırlamak.
98 metre uzunluğunda olan Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden Türkiye saatiyle akşam 19.00 gibi fırlatılması beleniyor. 29 Ağustos Pazartesi günü gönderilmesi planlanan yeni nesil roketin fırlatılması, yakıt sızıntısı nedeniyle iptal edilmişti.
Planlaması on yıldan fazla bir süredir devam eden görev, mürettebatsız gerçekleşecek ancak Çin ve SpaceX gibi özel rakiplerin baskısı altında olan NASA için oldukça sembolik ve önemli.
Artemis1 ne kadar yol alacak?
Kapsül ve roketin birleşimi SLS-Orion uzay aracının Cape Canaveral'da Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılmasının ardından Ay'ın etrafında 6 haftalık test uçuşundan sonra Dünya'ya dönmesi planlanıyor. Artemis1, 42 gün boyunca 1,3 milyon mil yol alacak.
Uçuş, astronotları taşımaya hazır olup olmadığını anlamak için dünyanın en karmaşık ve güçlü roket gemisi olduğu düşünülen SLS-Orion uzay aracını, zorluk testinden geçirmeyi hedefliyor.
Yoğun ilgi
Cape Canaveral (KSC) çevresindeki oteller fırlatmayı izlemek isteyen 100 bin ila 200 bin arasında seyirci ile doldu. Devasa turuncu-beyaz roket, günlerdir KSC'nin Fırlatma Kompleksi 39B'de bekliyor. Sensörlerle donatılmış manken astronotlar mürettebat üyelerinin yerini alarak ivme, titreşim ve radyasyon seviyelerini kaydedecek.
Kameralar 42 günlük yolculuğun her anını yakalayacak ve arka planda Ay ve Dünya ile uzay aracının bir özçekimini içerecek.
Kaynak: Euronews