En önemli maliyet kalemi olan akaryakıt yüzde 70'e yakın ucuzlarken Türk Hava Yolları'nın (THY) 2015'te zarar etmesi dikkat çekti. Yetkililer, zararın sebebi olarak bölgede son dönemde artan karışıklıklar, Rusya krizi, dövizdeki artış ve yüksek dolulukla uçulan 13 hattın kapanmasını gösteriyor.
Türk Hava Yolları (THY), petrol fiyatlarının 30 doların altına kadar gerilediği 2015'te, bölgedeki çatışmalar, Rusya krizi, dövizdeki artış ve yüksek dolulukla uçtuğu hatların kapanması nedeniyle gelir tablosunda 410 milyon lira zarar gösterdi.
THY, Gelir İdaresi Başkanlığı'na sunduğu 2015'e ait geçici vergi beyannamesini Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi. ‘Herhangi Bir Otoriteye Mali Tablo Verilmesi' başlığı ile yer alan bildirimde şirket, düzenlenen gelir tablosuna göre 410 milyon TL zarar gösterdi. Zararda, son yıllarda bölgede yaşanan siyasi karışıklığın etkili olduğu kaydedildi. Bölgedeki gerginliğin çatışma boyutuna ulaşması nedeniyle seferlerde güvenlik sorunu yaşanmaya başladığına dikkat çeken yetkililer, bu yüzden şirketin yakın coğrafyada yüksek doluluk oranı ve yüksek bilet geliriyle uçtuğu merkezlerden çekilmek zorunda kaldığı ifade edildi. 2003'ten bu yana verimsiz bulduğu hatları kapatmayan şirket, kendisinden kaynaklanmayan sıkıntılar nedeniyle Avrupa'da Simferopol, Donetsk, Afrika'da Bingazi, Misrata, Sebha, Tripoli, Şarm el Şeyh, Ortadoğu'da Musul, Halep, Şam, Sanaa, Aden ve Beyrut olmak üzere 13 noktaya düzenlediği uçuşları durdurdu. Yüksek gelir sağlayan bu hatların kapanması da, 2015'teki bilançoya olumsuz yansıdı. Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının 24 Kasım'da Türk F-16'ları tarafından düşürülmesi de, THY'yi zor durumda bıraktı. Olay sonrası hem şirket hisseleri hem de Rusya'ya düzenlenen uçuşlardaki doluluk oranlarında ciddi düşüş yaşandı. THY hisseleri, bu olay sonrası hızla düşüşe geçti. 9,60 TL seviyesine gerileyen hisseler, yabancı yatırımcıların blok halinde satış yapması sonucu, yaklaşık yüzde 30 değer kaybıyla bugün 6,61 TL seviyesine indi.
Mustafa GÜN-Zaman