Bugüne kadar 7.5 milyar Euro harcanan İstanbul Yeni Havalimanı’nda sona yaklaşıldı. 29 Ekim tarihi itibariyle faaliyete başlayacak olan havalimanında, 31 Aralık 2018 gecesine kadar “ISL” kodu kullanılacak. Bu tarihten sonra ise Atatürk Havalimanı’nda kullanılan “IST” kodu İstanbul Yeni Havalimanı’na geçecek.
Taşınmanın 29-31 Aralık 2018’e ertelendiği İstanbul Yeni Havalimanı’nın son durumunu görmek üzere İGA Havalimanı İşletmesi AŞ CEO’su Kadri Samsunlu ile şantiyede buluştum. Samsunlu’nun ilk sözü açılış tarihi ile ilgili oldu:
- 29 Ekim 2018’deki açılışımız “sembolik” değil, gerçek olacak. O günden itibaren Türk Hava Yolları (THY) az da olsa bazı seferlerini buradan yapacak.
29-31 Aralık tarihinin altını çizdi:
- Atatürk Havalimanı’ndan buraya 45 saat süreceği öngörülen taşınma işlemi 2 ay kaydırıldı. 29-31 Aralık’ta büyük taşınma gerçekleşecek.
Açılış gününe yeniden döndü:
- Yani, sayın Cumhurbaşkanımız 29 Ekim’de açılışı yaptıktan sonra burası kapanıp, 2 ay sonrayı beklemeyecek. THY’nin tarifesini düzenleyebildiği bazı iç-dış seferler buradan yapılacak.
Ardından Samsunlu’nun önderliğinde Hürriyet’in fotoğraf ustası Sebati Karakurt, İGA Havalimanı İşletmesi Kurumsal İletişim Direktörü Gökhan Şengül ve Kurumsal İletişim Müdürü Hatice Alioğlu’yla birlikte 2 saatlik terminal, apron turuna çıktık.
Tur sırasında yatırımın tamamlanan bölümünün parasal boyutunu sordum, Samsunlu yanıtladı:
- Şu ana kadarki yatırım gerçekleşmesi 7.5 milyar Euro’yu buldu.
Tamamlanan iki pisti işaret etti:
- Pistlerin yanında birer yedek pistimiz var. Yedeklerin ikisi de asıl pistler ile bire bir aynı.
İnşaatı süren 3’üncü piste dikkat çekti:
- 3’üncü pistimiz 29 Ekim’deki açılıştan 16 ay sonra devreye girecek. 3’üncü pist dahil yatırımın kalan bölümüne 2.5 milyar Euro harcanacak.
Bir süre önce sosyal medyada yayılan “çukur” fotoğrafını anımsatıp, sordum:
- O “çukur”un tam yeri neresiydi? Pistlerde, apronda sıkıntı var mı?
Bu sorum üzerine Teknofest etkinliğini anımsattı:
- Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın önderliğinde gerçekleşen Teknofest sırasında havalimanımıza F-16’lar, askeri kargo uçakları, Cumhurbaşkanımızı taşıyan dahil toplam 639 uçak indi. Hiçbir sıkıntı yaşanmadı.
Çukur ile ilgili bilgi verdi:
- Pistler, apron ve uçak park alanları ile hiç ilgisi olmayan bir noktada, metro inşaatından kaynaklanan göçük yaşandı, o kadar.
İstanbul Yeni Havalimanı’nda 29 Ekim’den itibaren başlayacak uçuşlarda kullanılacak uluslararası kodu merak ettim, anlattı:
- 31 Aralık 2018 gecesine kadar mevcut “IST” kodu Atatürk Havalimanı’nın kullanımında olacak. Burada o tarihe kadar “ISL” kodu kullanılacak. 31 Aralık gecesinden itibaren “IST” buraya geçecek.
Geçtiğimiz günlerde 1000 kişiyle gerçekleştirilen “yolcu testi”ne değindi:
- O gün buraya iki yolcu uçağı indi. 1000 kişinin bagajları dahil uçağa biniyormuş gibi tüm işlemleri yapıldı. Ardından aynı 1000 kişi havalimanına iniş yapmış gibi çıkış işlemleri gerçekleştirildi. Her şey tıkır tıkır işledi. 17-18 Ekim’de 3 bin kişiyle bir test daha yapacağız.
Tur sırasında İGA’nın ortakları Mehmet Cengiz ve Cemal Kalyoncu, CEO Samsunlu’yu aradı. Telefonu alıp iki ortağa da takıldım:
- Burada hummalı çalışma sürüyor. 29 Ekim’e nasıl yetişecek?
İki ortak da aynı yanıtı verdi:
- Bitti, bitti... Kalan iş hiçbir şey değil.
Ev sahibi DHMİ, 25 yıllık ana kiracı IGA ve en büyük operasyonu yapacak THY, İstanbul Yeni Havalimanı için gün sayıyor.
Vahap Munyar-Hürriyet
Haberin tamamı için TIKLAYINIZ