Havacılık teknolojilerinin önde gelen şirketlerinden Honeywell, her yıl hazırladığı İş Jeti Havacılığı Raporu’nu açıkladı. Raporda, 2013-2022 yılları arasında iş jeti pazarında, 250 milyar dolar değerinde 9.250 yeni teslimatın yapılacağı öngörülüyor. 2013 sonuna kadar toplam 600-625 iş jeti teslimatının yapılacağı tahmin edilirken, rakamlarda 2012’ye göre düşüş olacağı, ancak bunun talepteki azalmadan değil, yeni uçak programı gecikmelerinden kaynaklanacağı belirtiliyor.
Honeywell’in yaptığı araştırma, işletmecilerin gelecek 5 yılda mevcut filolarının %28’i oranında yeni iş jeti alacağını, bu satın almaları, filo yenilenmesi ya da mevcut filonun büyümesi amacıyla gerçekleştireceğini ortaya koyuyor. Araştırma aynı zamanda, özel iş jeti işletmecilerinin, süper orta sınıf ve ultra uzun menzilli iş jeti gibi büyük kabine sahip uçakları satın alma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Büyük kabin grubundaki uçakların yakın vadede yeni iş jetlerinin %80’ini oluşturması bekleniyor.
Raporla ilgili görüşlerini aktaran Honeywell İş Jeti ve Genel Havacılık Başkanı Rob Wilson, “Bu yılki araştırmamız, daha uzun menzil sunan büyük kabinli ve gelişmiş aviyonik sistemlere sahip uçaklara talebin en üst seviyeye ulaştığını gösteriyor. 2014 teslimatları, küresel ekonomik toparlanmanın da etkisiyle biraz daha yüksek olacak. Sektörde pek çok ihtiyaca yönelik çözüm sunan Honeywell, önümüzdeki dönemde üretilecek veya hizmete girecek süper orta sınıf ve ultra uzun menzilli iş jetlerinin gelişmiş teknolojik ihtiyaçlarını karşılayacak yeterliliğe sahip ve çalışmalarını bu yönde sürdürüyor” dedi.
2013-2022 Dönemini Kapsayan Rapordan Bazı Bilgiler
• Asya Pasifik bölgesindeki şirketler, mevcut filonun %24’ünü oluşturacak yeni iş jeti siparişi vermeyi planlıyor. Önümüzdeki yıllarda havacılığın en çok büyüyeceği pazar olarak gösterilen Asya Pasifik, Çin’den gelen katkıya rağmen iş jetine olan talepte dünya ortalamasının altında kaldı. Önümüzdeki 5 yılda toplam talebin %5’lik kısmı Asya Pasifik'ten gelecek. Bu bölgede iş jeti filosunun çift haneli büyümesi bekleniyor.
• Ortadoğu ve Afrika bölgesinde toplam talebin, önümüzdeki 5 yılda 2012’de yaşanan %4-7 oranındaki büyümenin altında kalması bekleniyor. Bölgedeki işletmeciler iş jeti alımlarının %47’sini 2016’dan önce gerçekleştirmeyi planlıyor.
• Latin Amerika filosunun %39’u yeni iş jeti alımlarıyla yenilenecek veya güçlenecek. Yeni uçak alımlarının yarıdan fazlasının önümüzdeki 3 yılda yapılması bekleniyor. Yeni satın alma planlarıyla birlikte, Latin Amerika’nın toplam talep içindeki payının %18 civarında olacağı öngörülüyor.
• Sektörün en önemli pazarı olan Kuzey Amerika, yeni iş jeti siparişleriyle filosunu güçlendirmeye devam edecek. Önümüzdeki 5 yılda Kuzey Amerika’nın ihtiyacı toplam talebin yarısını oluşturacak.
• Avrupa pazarının iş jeti talebi bu yıl da düşüş gösteriyor. Rusya’nın yeni iş jetlerine ihtiyacı, gelecek 10 yıldaki toplam talebin %12’isini karşılayarak, Avrupa pazarına destek olacak.
• Ekonomik durgunluk ikinci el iş jeti satışını artırdı. Dünyada mevcut iş jeti filosunun %12.5’lik kısmı satışa çıkarıldı. Bu oran 2009’da %16’ya ulaşmıştı.
• Kısmi sahiplik modeliyle faaliyet gösteren şirketler pazardan pay kapmaya devam ediyor. ABD merkezli NetJet’in 225 uçaklık siparişi bulunurken, Directional Aviation bu yıl 85 uçaklık sipariş verdi.