ISG CEO’su Gökhan Buğday, Sabiha Gökçen Havalimanı yeni dış hatlar terminalini ve eklerini 29 Ekim 2009 tarihinde hizmete açmayı planladıklarını söyledi.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ortaklarının 2008 yılı değerlendirmelerini ve 2009 hedeflerini ele aldıkları toplantıda konuşan Gökhan Buğday, Limak Holding (LIMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığında kurulan İSG'nin, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonlarını ve hava limanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile 1 milyar 932 milyon avro karşılığı işletme hakkını 1 Mayıs 2008'de devraldıklarını hatırlattı.
2009 HEDEFLERİ
Gökhan Buğday, 2009 hedeflerini şöyle anlattı:
''İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkartacak olan toplam 320 bin metrekarelik, yeni dış hatlar terminalini ve eklerini, 29 Ekim 2009 tarihinde hizmete sunmayı planlanıyoruz. Anlaşmamız 30 ayda inşaatı bitirmek üzerineydi, ancak biz Ulaştırma Bakanlığı'nın talebiyle 18 ayda bitiriyoruz. 2008 yılında dış hatlar yolcusunda yüzde 27, iç hatlar yolcusunda ise yüzde 9 büyüme kaydettik. 1,6 milyon olan dış hatlar yolcu sayısını 2009'da 2.5 milyona çıkaracağız. Toplamda yüzde 18'lik büyüme ile 4.4 milyon yolcu sayısına ulaştık. 2009 hedefimiz 5.5 milyon yolcuya ulaşmak. 2-5 milyon yolcu kapasitesi olan terminaller arasında ilk sıralarda yer alacağımızı düşünüyoruz. Ekip çalışması çok önemli, özellikle pazarlama alanına çok önem veriyoruz. 6 ayda 24 turizm fuarı gezeceğiz. Bu pazarlama stratejisi ile krizi daha iyi geçirmeyi planlıyoruz. 3'ü yerli 32 havayolu ile çalışıyoruz. Bize danışmanlık eden firmayla talepleri karşılayabilecek bir master planı oluşturuyoruz.''
ATATÜRK HAVALİMANI'NDAN YÜZDE 25 DAHA UCUZ
Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce yürütülen proje ile Sabiha Gökçen Havalimanı'nı, Atatürk Havalimanı'ndan yüzde 25 daha ucuza işlettiklerini belirten Buğday, bir yabancı havayolu şirketinin Atatürk Havalimanı'na indiğinde 700-750 avro ödediğini, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ise bu fiyatın 600-650 avro civarında olduğunu kaydetti. Buğday, yolcu başına aldıkları ücretin ise yerli yolcu için 3,5 avro, yabancı yolcu için ise 12 avro olduğunu dile getirdi. Marmaray projesinin gerçekleşmesiyle bu hattın Pendik üzerinden havalimanına bağlanması için çalıştıklarını, ayrıca havaalanına ulaşımı kolaylaştırmak için İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO) ve İETT ile görüştüklerini bildirdi.
İstanbul'da gerçekleştirilecek UEFA Kupası final karşılaşması için de çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Buğday, Futbol Federasyonuyla birlikte bir altyapı planladıklarını söyledi.
DEPREME DAYANIKLI
Buğday, yatırım maliyetlerinin geri dönüşünü 2018-2020 yılları arasında beklediklerini dile getirerek, kapasitenin 25 milyona ulaşabileceğini, ileride daha da büyürse en az 50 milyon kişilik kapasiteye hizmet verebilmek için havalimanını iki tarafta genişletebileceklerini belirtti.
Buğday, en çok yolcuyu Almanya'dan aldıklarını ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nı kullanan yolcuların yüzde 98'inin Anadolu yakasından geldiğini belirtti.
Yeni dış hatlar terminal binasının Marmara'da meydana gelebilecek 7,5 şiddetindeki bir depremden sonra bile işletmeye devam edebileceğini anlatan Gökhan Buğday, Sabiha Gökçen'in depreme dayanıklılığını en üst düzeye çıkarmak amacıyla 3 bin 119 adet kazık üzerine oturtulan temel yapısının dışında, dünyada az sayıda örneği bulunan, sismik izolatör sisteminin de kullanıldığını sözlerine ekledi.