BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili olarak Alman uzmanların hazırladığı kaza kırım ön raporunun “fazla bir şey ortaya koymadığını” ifade ederek, “Ama helikoptere sabotaj olmadığını görmemiz mümkün. Sabotaj ihtimali yok gibi bir şey” dedi.
Alman uzmanların olay yerinde yaptıkları ilk incelemenin ardından bir ön rapor hazırladığını, ancak kesin raporun birkaç hafta içinde çıkacağını bildiren Topçu, “Helikoptere sabotaj olmadığını görmemiz mümkün. Sabotaj ihtimali yok gibi bir şey” diye konuştu. Topçu, “Pilotun hatası varsa kesin raporla anlaşılacak. Kazayı pilotaj hatasına uzman da bağlamadığına göre bizim de varsayım üzerine 'pilot hatasıdır' dememiz de çok doğru değil” diye konuştu.
Topçu'nun ardından söz alan Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şanverdi de rapora göre, helikopterin kazadan önce normal olarak çalıştığını ve helikopterin uçuş sırasındaki yük ve denge değerlerinin limitler kapsamında olduğunu belirtti. Şanverdi, Ankara'da Sivil Havacılık Kurumunda incelenen ELT cihazının ise elle çalıştırılabildiğini ancak kazadan sonra sinyal vermediğinin tespit edildiğine dikkati çekti.
Helikopterde GPS sisteminin olduğunu fakat bu cihazın hafıza kartına ulaşılamadığı için uçuş bilgilerine de ulaşılamadığını anlatan Şanverdi, Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin söz konusu kartın kar altında kalmış olabileceği uyarısında bulunduklarını belirtti.
Alman ekip tarafından helikopterden alınan hidrolik yağı, motor yağı ve yakıt örneklerinin İngiltere'de yetkili bir laboratuvara gönderildiğini anlatan Şanverdi, bununla ilgili detayların da kimyasal testlerin sonucunda belli olacağını söyledi.
Evraklar üzerinde yapılan incelemede pilotun “son derece uzman” olduğunun görüldüğüne ve pilotun uçuş öncesi ve sonrası sağlık durumunun da otopsi raporundan sonra belli olacağına işaret eden Şanverdi, “Kazanın kesin neticesi ön raporla belli olmaz. 'Pilotaj hatası' demek kesin bir hükümdür. Bu kesin hükmü Alman uzmanlar da bizim kaza kırım ekibi de vermiyor. Uluslararası bir havacılık kuralı var, buna göre bir pilotun 2 km görüş mesafesi olmadan uçmaması gerekir. Olay sırasında görüş mesafesi 300-500 metre civarında” dedi. Şanverdi, “helikopter pilotunun Kahramanmaraş Havaalanı kulesinden meteorolojik bilgi aldığına dair kayıt var olduğunu” da belirtti.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Şanverdi, bir soru üzerine helikopterin dağa saatte 150-200 km hızla çarptığını ifade etti.
Şanverdi, bir başka soru üzerine ABD ve Kanada'dan da uzman inceleme ekipleri ile temasa geçtiklerini ve kendilerinden haber beklediklerini söyledi.
ULAŞTIRMA BAKALIĞI'NIN ÖN RAPORU
Ulaştırma Bakanlığı kazayla ilgili geçen hafta açıkladığı ilk raporda, kazanın nedeninin hava koşulları olduğunu belirtmişti. Bakanlığın, üzerinde birçok tartışma yaşanan helikopter kazasıyla ilgili açıkladığı ön raporda şu ilginç sonuçlar yer almıştı:
"Yeterli yakıt vardı"
2 saat 20 dakika havada kalabilecek yakıtı olan helikopterin Kayseri/Erkilet uçuş süresinin 1 saat 20 dakika olduğu bildirildi. Helikopter, kalkıştan 25 dakika sonra, 65 kilometre uzaklıktaki Kızılöz Köyü yakınlarında Kara Yakup Tepesi’nin kuzey yamacına çarparak düştü. Helikopterin rotasında ilerlerken pervanesinin sola doğru 60 derece meyille karla kaplı dağlık alana çarparak alt kızaklar ve gövde burun istikametinde yere çarptı.
"Uçuşa elverişsizdi"
Kaza bölgesinde hava koşullarının görerek uçuşa elverişli değildi. Görüş mesafesi 2 kilometrenin altında, bulut alt tavanı 450 metreden düşük ve hava yoğun bulut tabakasıyla kaplıydı. Pilot yalnızca Kahramanmaraş Meydanı’na ait meteoroloji bilgileri aldı. Ancak uçuş rotasına ait ayrıntılı meteoroloji raporlarını aldığına dair bir kayda rastlanmadı.
"ELT’nin anteni kırıldı"
Helikopter enkazı üzerinde ELT cihazının orijinal bağlantı yerinde olduğu, gövde üzerindeki antenin bağlantı yerinden çarpmanın tesiriyle kırılarak koptuğu tespit edildi. Cihazın neden sinyal göndermediği yapılacak testlerden sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır.''