Türkiye’nin ilk düşük maliyetli havayolu şirketi Pegasus’un Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk ve Pazarlama Direktörü Onur Dedeköylü, bu yıl Londra’da 11’incisi düzenlenen sektörün ve öncü firmalarının katılarak deneyimlerini paylaştığı Dünya Düşük Maliyetli Hava Yolları Kongresi’nde (World Low Cost Airlines Congress) Pegasus’un hızlı büyümesindeki ve gelişimindeki başarısının sırrını anlattı.
Kongre’de ‘Farklı dağıtım kanalları ile daha geniş segmentlere nasıl ulaşabilirsiniz ve düşük maliyetli hava yolları iş amaçlı seyahat eden segmente nasıl ulaşabilir’ konulu panelde bir konuşma yapan Pegasus Hava Yolları Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk, Pegasus’u başarıya götüren iş stratejisini anlattı. 2005 yılında ‘uçmanın herkesin hakkı’ olduğu ilkesi ile yola çıktıklarını ve Türkiye’nin ilk ve tek düşük maliyetli (low cost) hava yolu şirketi olduklarını dile getiren Öztürk uyguladıkları bu modelle Pegasus’un sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önde gelen düşük maliyetli havayolu şirketleri arasında yerini aldığını sözlerine ekledi.
Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “ 2005 yılında çok kanallı bir iş stratejisi ile yola çıktık ve acentelerimizi satış kanallarımız arasına ekleyerek satış ağımızı zenginleştirdik. Doğu-Batı arasında köprü görevi görerek tam anlamıyla bir bağlantı noktası olan İstanbul, konumu nedeniyle çok avantajlı bir şehir. Biz de bu konumu rekabet avantajımız olarak görüyor ve kanallarımızı bu yönde zenginleştiriyoruz. Acenteler, bağlantılı uçuşlar gerçekleştiren, özellikle çalışan misafir segmentini çekmek konusunda önemli rol oynuyorlar ”. Misafirlerin satın alma davranışlarının iş ya da tatil amaçlı olmasına göre farklılık gösterdiğini de belirten Öztürk, “Misafirlerimizin bize ulaşmaları için farklı yollar belirledik, misafirlerimiz bize tercih ettikleri kanallardan ulaşabiliyor. Örneğin düşük maliyetli havayolu olarak ana satış kanalımız, web sitemiz www.flypgs.com olmakla birlikte bağlantılı uçuş gerçekleştiren ve iş amaçlı uçan misafirlerimizin acentelerimizi tercih etmesi halinde de bize ulaşmalarını sağlamış oluyoruz. Farklı dağıtım kanallarının yarattığı maliyetler ise ücretle birlikte sunulduğundan, bu kanalı tercih eden misafirlerimiz tarafından karşılanmış oluyor” dedi.
‘Seyahatlerini dijital olarak planlayan misafir segmenti için kişiselleştirilmiş seyahat deneyimini nasıl farklı platformlarda sunulabilir’ konulu panelde konuşmacı olarak yer alan Pegasus Hava Yolları Pazarlama Direktörü Onur Dedeköylü de, misafirlerine kişiselleştirilmiş seyahat deneyimi sunduklarını ifade ederek şunları söyledi: “Misafirlerin seyahat planlama süreci içinde havacılık sektörünün çok özel bir yeri var. Uçuş planlaması birçok seyahat için tüm seyahat planlama sürecinin başlangıç noktası ve bu sebeple biz de misafirlerimize sadece uçuk biletlerini değil, seyahatlerinin otel, araç kiralama, gidecekleri yerdeki aktiviteler, hava alanına ulaşım gibi diğer birçok parçasını kendi istedikleri şekilde planlamalarına imkan vermeyi hedefliyoruz. Bu bakış açısıyla misafirler için hava yolu markaları aynı zamanda seyahat markaları haline geldi. Misafirlerimizin web sitemizden seyahatlerinin tüm adımlarını kişiselleştirilmiş bir şekilde planlayabilmeleri için esnek ve bol seçenek sunan ürün ve hizmetlerin sunulması çok önemli. Buna ek olarak, big data, dijital optimizasyon ve ‘social proofing’ gibi teknikler ve teknolojilerle misafirlere doğru zamanda doğru hizmetleri önerebilmeliyiz. Bu anlamda teknoloji odaklı yatırım stratejisi seyahat sektörü için çok önemli.”