Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı’nda incelemelerde bulundu.
İncelemelerde DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin, Genel Müdür Yardımcısı Fatih Çakmak, Genel Müdür Yardımcısı Erhan Ümit Ekinci, İşletme Dairesi Başkanı Kürşad Özer, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Selçuk Karadeniz, Kamu Özel İşbirliği Dairesi Başkan Yardımcısı Murat Başaran ve Özel Kalem Müdürü İsmail Batuhan Ormancı da hazır bulundu.
İncelemelerin ardından basın açıklaması yapan Karaismailoğlu, Antalya’nın dünyanın turizm merkezlerinden bir tanesi olduğunu kaydetti. Antalya’nın 35 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet verdiğini kaydeden Karaismailoğlu, gelişen ve büyüyen turizmin önündeki engelleri kaldırmak için geçen yıl Aralık başında önemli bir ihale gerçekleştirdiklerini söyledi.
Antalya Havalimanı’nda yaklaşık 750 milyon euroluk bir yatırım planladıklarını aktaran Karaismailoğlu, gelecek yıllardaki talebi karşılamak için yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. Dış hatlar terminali, iç hatlar terminali, mevcut kulelerin yenilenmesi, VIP ve CIP binalarının düzenlenmesinin yatırımlar arasında yer aldığını ifade eden Karaismailoğlu, yatırımlar sonucunda 35 milyon yolcu kapasitesinin 80 milyona çıkaracaklarını söyledi. Devletimizin bütçesinden bir kuruş çıkmadan tam 750 milyon euroluk yatırım yapılacağını dile getiren Karaismailoğlu, ayrıca 2025 yılı sonrasında 25 yıllık işletme süresi içerisinde 8 milyar 555 milyon euroluk kira geliri garantisi ile ihalenin tamamlandığını anlattı. Kira getirisinin yüzde 25’i olan 2 milyar 138 milyon euroyu da devletin bütçesine koyduklarının altını çizen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Yani; 2025 yılına kadar bugünkü değeriyle tam 15 milyar liralık yatırımı devletten bir kuruş çıkmadan yapıyoruz” dedi.
BU YIL PANDEMİNİN ETKİLERİNİ ORTADAN KALDIRDIK
Pandemi sürecinde havacılık sektörünün çok büyük zorluklar yaşadığına işaret eden Karaismailoğlu, bu zorlukların kalıntılarını bu yıl itibariyle ortadan kaldırdıklarını söyledi. Geçen yıl pandeminin etkilerinin devam ettiğini, bu yılın sonunda 2019 yolcu sayılarına dönülmeye başlandığını kaydeden Karaismailoğlu, 2023 yılının çok daha verimli olacağını belirtti.
Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı’nın bu yıl 32 milyon yolcuya ev sahipliği yaptığına işaret ederek, “Antalya Havalimanı yapılacak yatırımla birlikte dünyanın gözde havalimanlarından bir tanesi olacak. Havacılık sektöründe özellikle ülkemizde son 20 yıldır adeta bir tarih yazıyoruz. 2002 yılında Türkiye genelinde yolcu sayısı sadece 30 milyondu. 2019’da havayolu yolcu sayısını 219 milyona çıkardık. Hava yolunu halkın yolu yaptık. 26 olan havalimanı sayısını 57’ye çıkardık. Devam eden Çukurova Havalimanı, Yozgat Havalimanı ve Bayburt-Gümüşhane Havalimanımızla birlikte bunu 60’a çıkartacağız” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL HAVALİMANI DÜNYANIN “EN”LERİNDEN BİR TANESİ
İstanbul Havalimanı’nın dünyanın 'en'lerinden bir tanesi olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, dünyanın transit merkezi İstanbul Havalimanı’nda kamu-özel işbirliği ile çok başarılı bir iş gerçekleştirdiklerini söyledi. “Hayatın, yaşamın olmadığı bir bölgede İstanbul Havalimanı’nı 10 milyar euroluk bir yatırımla, yani devletimizin bütçesinden bir kuruş çıkmadan, vatanımıza milletimize kazandırmış olduk” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 25 yıllık işletme süresince tam 26 milyar euroluk bir kira geliri elde edileceğini söyledi. Bu yıl İstanbul Havalimanı’nı 65 milyona yaklaşan bir yolcu sayısıyla kapatacaklarını bildiren Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“İstanbul Havalimanı her ay rekor kırarak, Avrupa’da birinci oluyor. Hizmet kalitesi açısından da dünyanın en iyi havalimanlarından bir tanesi… İstanbul Havalimanı’nı özellikle yazın 1400 uçak ve 230 bin yolcuya hizmet vermişti. Bugünlerde yine 1200 uçak ve yaklaşık 200 bine yaklaşan yolcu sayısı ile kaliteli ve konforlu hizmeti hem yurtdışından gelen turistlere hem de kendi vatandaşlarımıza vermeye devam ediyor. İstanbul Havalimanı gelişirken, Sabiha Gökçen Havalimanı da büyüyor. Günlük 600 uçuş sayısı ve 100 bin yolcu sayısı ile birlikte İstanbul ve Türkiye’ye hizmet vermeye devam ediyor.”
Havacılık sektörü yatırımları açısından geçen yılın çok verimli geçtiğini anlatan Karaismailoğlu, Mart ayında Tokat Havalimanı’nı, 14 Mayıs’ta da dünyanın en özel projelerinden olan Rize-Artvin Havalimanı’nı hizmete açtıklarını anımsattı. Malatya ve Kayseri’de terminal binası inşaatlarının devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, geçen yıl bugünlerde Gaziantep Havalimanı yeni terminal binasını hizmete sunduklarını dile getirdi.
ESENBOĞA HAVALİMANI İHALESİ KİRA GETİRİSİNİN YÜZDE 25’İ PEŞİN ÖDENECEK
Geçen hafta yine Esenboğa Havalimanı’nda da yine başarılı iş gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Esenboğa Havalimanı’nda yaklaşık 300 milyon euroluk bir yatırım gerektiğini, hem yolcu kapasitesi hem de ihtiyaçlar doğrultusunda yapılması gereken işler olduğunu söyledi. Burada da üçüncü pistin yapılması, mevcut pistin yenilenmesi, mevcut terminal binası kapasitesinin artırılması ve yeni kule inşaatlarının yapılması gerektiğine işaret eden Karaismailoğlu, “En kolayı devletimizden bütçe alıp, bu işi yapmaktı ama biz onu yapmadık. Devletimizin kasasından bir kuruş çıkmadan Yap-İşlet-Devret modeliyle 300 milyon euroluk yatırımı yaptıracağız. 2025 yılı sonrasında yine 25 yıllık işletme ihalesini yaparak tam 560 milyon euroluk bir kira geliri garantisiyle buranın ihalesini gerçekleştirdik. Bu 560 milyon euroluk kira gelirinin de yüzde 25’i olan 140 milyon euroluk bedeli de 90 gün içerisinde işletmeci devletimizin kasasına koyacak” dedi.