İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a 3. havalimanının terk edilmiş maden çukurluklarına yapılacağını söylemişti. Ancak İstanbul'u daha da kuzeye, yani kentin son su ve yeşil alanlarına doğru kaydıracağı için zaten eleştirilen havalimanıyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasında bambaşka bir tablo ortaya çıktı.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından AK-TEL Mühendislik'e hazırlatılan ÇED başvuru dosyasında ise alanın yüzde 85'inin orman vasfı taşıdığı açıkça belirtiliyor.
AK-TEL Mühendislik tarafından hazırlanan 80 sayfalık dosya, 27 Eylül'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu. Dosyaya göre, havaalanı inşaatı 2014'te başlayacak. İnşaat aşamasında 1500, işletme aşamasında, 12 bin kişi çalışacak. Kamulaştırma işlemleri 2 aşamalı yapılacak. Alanın yüzde 85'i orman, yüzde 15'i ise halen işletme olan maden ocaklarının yer aldığı özel arazilerden oluşuyor. Projenin tamamı Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023'te tamamlanacak.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından AK-TEL Mühendislik'e hazırlatılan ÇED başvuru dosyasında şöyle denildi: "Proje alanının doğusunda yer alan Akpınar Köyü'ne ait bazı konutlar, yollar ve sahanın genelinde işletilmekte olan maden ocakları (ağırlıklı olarak linyit), güneybatısında Tayakadın, kuzeybatısında Yeniköy yer almakta olup bu yerleşimlere ait bazı araziler (yüzde 15) kamulaştırılacaktır. Ayrıca saha içersinde maden işletmelerinin oluşturduğu göletler bulunmakta olup, alanın büyük bir bölümü orman (yüzde 85) vasfı taşımaktadır.
SERKAN OCAK - Radikal