iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
27 Ocak 2009 Salı - 13:39

TALPA KINADI

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA, uçaktan indirdiği yolcu ve adamları tarafından dövülen Sunexpress pilotuna yapılan saldırıyı kınadı.

TALPA KINADI
19 Mayis

TALPA’nın açıklaması şöyle:

 

KAPTAN PİLOT GÖKHAN DİNÇER’E YAPILAN SALDIRI HAKKINDA
TÜRKİYE HAVAYOLLARI PİLOTLARI DERNEĞİ
BASIN DUYURUSU

 

25 Ocak 2009 günkü gazetelerde de haber olarak duyurulduğu üzere meslektaşlarımızdan Kaptan Pilot Gökhan Dinçer, Antalya’da görev dönüşü evine girmek üzereyken, uçakta huzur bozucu ve hakaretamiz davranışları nedeniyle havacılık kuralları uyarınca uçaktan indirdiği bir yolcunun yakınları olduğu sanılan dört saldırganın saldırısına maruz kalmış ve darp edilmiştir.

Meslektaşımız kaptan pilot, gerek Türk Sivil Havacılık Kanununun, gerekse ülkemizin taraf olduğu Tokyo, Montreal ve Lahey Konvansiyonları gibi uluslararası anlaşmaların hükümlerinin gereğini yerine getirmiş, uçaktaki yolcuların ve mürettebatın huzurunu bozan, uçuş emniyetini tehlikeye düşüren uluslar arası mevzuatta “unruly passenger” olarak tanımlanan huzur bozucu yolcuyu uçaktan indirmiştir.

Bilindiği üzere Türk Sivil Havacılık Kanununun 101/1. maddesinde “Sorumlu kaptan pilot, hava aracında emniyet ve düzenin sağlanması için önlem almaya ve bu amaçla, yolculara, personele ve hava aracında bulunan diğer kişilere emir ve talimat vermeye ve gerektiğinde bunları hava aracından çıkarmaya yetkilidir” denilmektedir. Ayrıca 1966 Tarihli Tokyo Konvansiyonunda da aynı düzenlemeye yer verilmiş bulunmaktadır.

Yer sorunu nedeniyle kabin amiri ile uçakta tartışan ve elinde buruşturduğu uçuş kartlarını kabin amirine fırlatan ve hakaret eden yolcu H.Ö. duruma müdahale eden Kaptan Pilot Gökhan Dinçer, yolcunun bu davranışını ve eylemini hava aracında emniyet ve düzeni bozucu olarak değerlendirmiş ve havaalanı polisini çağırarak yolcuyu uçaktan indirtmiştir. Uçaktan inen yolcu giderken “Size bunun hesabını soracağım. Geri döneceksiniz, o zaman görüşürüz” şeklinde tehditte bulunmuş ve aynı gece Antalya’ya dönen kaptan pilotumuza karşı bu melun saldırı yapılmıştır.

Türk Sivil Havacılık Kanununun 104.maddesinde de “Yolcular, Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası anlaşmalar ile bu Kanun hükümlerine; meydan otoritesi ve taşıyanın talimatına uymak zorunda olup, can ve mal güvenliğini ve yolculuğun disiplin ve intizamını bozacak her türlü eylem ve davranıştan kaçınmakla yükümlüdür” şeklinde yer alan hükümle yolcuların yükümlülüğü düzenlenmiş ve yolculuğun disiplin ve intizamını bozacak her türlü eylem ve davranıştan kaçınmaları emredilmiştir.

İngiltere ve A.B.D. gibi ülkelerde de huzur ve disiplin bozucu, uçuş emniyetini tehlikeye sokacak davranışlarda bulunan yolcular hakkında; yolcunun uçaktan indirilmesi veya uçakta eylemleri sürerken kısıtlama tedbirleri uygulanması ve göz altına alınması gibi tedbirlerden başka, eylemlerinin yasada düzenlenen suçu oluşturması nedeniyle cezai kovuşturma uygulanmaktadır. Bu kovuşturmalar sonrasında eylemin işleniş şekli ve sonuçlarına göre hapis cezasından para cezasına, başka uçuşlara kabul edilmeme hatta hava alanlarına dahi girememe cezalarına mahkûm edilmektedirler. A.B.D.’de sivil hava aracında disiplin ve huzuru bozucu davranışlarda bulunan yolcuların bu eylemleri Patriot Act’e göre terör hareketi olarak kabul edilmekte ve ağır cezalara çarptırılmaktadır. 20 Ocak 2009 tarihli Los Angeles Times gazetesinde yer alan haberin başlığında ”En az 200 yolcu uçakta konuşurken seslerini yükselttikleri ve saygısızlıkta bulunacak davranışta bulundukları için Patriot Act (Vatansever Kanunu)’na göre ağır cezalara mahkûm edildiler” denilmekte ve dava konusu olan yolcuların ilginç huzur bozucu davranışları anlatılmakta ve yolculara verilmiş olan değişik cezalar anlatılmaktadır.

ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü), ICAO Anlaşmasına taraf olan ve anlaşmayı onaylayan üye devletlere, sivil hava araçlarında işlenen bu tür eylemlerin suç olarak kabul edilmelerine ilişkin ulusal kanunların yapılmasını tavsiye etmekte ve 34/1 sayılı Kararla kabul edilen Model Kanunu da önermektedir.

Huzur bozan, disiplinsiz, etrafa rahatsızlık veren yolcuların bu davranışlarının uçuş emniyetini, yolcu ve personel güvenliğini tehlikeye düşürdüğü açıktır. Emniyetli ve güvenli bir uçuş için, disiplinli ve huzurlu bir kabin şarttır. Bu güveni, huzuru sağlamak ve benzer olayları önlemek için ülkemizde de acilen gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve mevcut cezaların artırılması gereklidir. Yetkilileri bir an önce bu konuda harekete geçmeye davet ediyoruz.

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Yönetim Kurulu olarak, hukuka intikal ettirilmiş olan bu olayda, dava süreci yakından takip edilecek, meslektaşımıza yapılan saldırının sorumlularına en ağır cezanın verilmesi için her türlü gayret sarf edilecektir. Meslektaşımıza yapılan bu saldırının, tüm havacılık camiasına yapılmış bir saldırı olduğunu bildiriyor, saldırıyı ve saldırganları şiddetle kınıyoruz.

TÜRKİYE HAVAYOLLARI PİLOTLARI DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU         

 
İSRAİL “HERON”LARI VERMEDİ
 
BULUTLARIN ÜZERİNDE KONFOR
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KÜLTÜR 27 Ocak 2009 Salı 

Böyle bir olay da heralde Türkiye'den başka bir yerde olmazdı. Olsaydı da yıllarca konuşulurdu. Yani insanın inanası gelmiyo. Bu nasıl bir zihniyet, kültür, bakış açısı. Adam üşenmiyor ve dediğini yapıyor.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İSRAİL “HERON”LARI VERMEDİ
Terörle mücadelede acil ihtiyaç için İsrail’den stratejik insansız hava ...
ISG TAM GAZ
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı inşaatı küresel ekonomik krize aldırmadan ...
THY YAKITIN YÜZDE 10'UNU HEDGE ETTİ
Havayolu şirketleri dünyada hedge nedeniyle büyük zararlar ettiği dönemde ...
 
MALEV'İ AEROFLOT İŞLETECEK
Küresel mali krizin en fazla hissedildiği ülke olan Macaristan'da Malev, ...
ADANA HAVAALANI TAŞINAMAZ
Adana Havaalanı konusunda siyasilerin gelişigüzel açıklama yapmasının ...
THY UÇAĞI MARTI SÜRÜSÜNE DALDI
Kuşlar uçakların kabusu olmaya devam ediyor. THY’nin bir uçağının motoruna ...
 
THY'DEN 'FIRST CLASS' PROMOSYON
THY’den ‘First Class’a davet var! Şirket First Class’ta seyahat eden yolcuyla ...
HEZARFEN'DE BİR GÜN
Havacılık sektörü geçtiğimiz hafta sonu Hezarfen Havaalanı’nda bir araya ...
THY TEKNİK'TEN BİR ANLAŞMA DAHA
THY Teknik, Sky Airlines ile hizmet anlaşmaları imzaladı. Anlaşmanın detayları bir tık ötede…
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
SAĞ MOTORDA YANGIN ÇIKTI
MÜNİH'TE 60 SEFER İPTAL EDİLDİ
VİZE REDDİNDE ÇİN GERİDE KALDI
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
16 / 22 °C 15 / 22 °C 14 / 22 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •thy
  •Delta Airlines
  •uçak
  •bilet
  •karantina