iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
27 Ocak 2009 Salı - 10:03

ISG TAM GAZ

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı inşaatı küresel ekonomik krize aldırmadan tam gaz ilerliyor. Planda olmayan bir aksilik yaşanmazsa tesis 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na kadar hazır olacak…

ISG TAM GAZ
19 Mayis

Airkule.com ekibi olarak İstanbul’umuzun Anadolu yakasında bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın inşaatını gezdik. Sadece Türkiye’nin değil, bölgenin en çok talep gören havalimanı olma iddiasıyla yola koyulan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yağmur, kar kış demeden hummalı bir çalışma sürüyor. Çelik konstrüksiyon çatı çalışmaları tamamlanmak üzere olan yeni Dış Hatlar Terminali’nde 4 bin 718 araçlık kapalı otopark küçük eksiklikler dışında hazır. Viyadük ve yol bağlantıları ile 120 odaya sahip olacak olan otel inşaatları ise hız kesmeden devam ediyor.

 

Yeni Dış Hatlar Terminali uluslararası normlarda, modern bir mimari anlayışı ve çevre dostu bir yapı olarak inşa ediliyor. Tamamı Türk olan işçiler ve aralarında yabancı mühendislerin de bulunduğu ekip, uyum içerisinde tesisleri büyük bir dikkatle ve hızla inşa ediyor. Geçtiğimiz aylarda da çeşitli vesilelerle ziyaret ettiğimiz havalimanında, çalışmaların geldiği nokta ve yavaş yavaş ortaya çıkan tesis iskeletinin heybeti karşısında etkilenmediğimizi söylemek haksızlık olur. İstanbul’un Anadolu yakasında, ülkemiz sanayisinin kalbinin attığı bölgenin hemen dibinde, dünyanın en modern terminallerinden birisi adeta “birinci ligde ben de varım” demeye hazırlanıyor.

 

Yılda 25 milyon yolcu

 

Limak Holding (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonlarını ve havalimanı oteli ile CIP-VIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı.

 

İstanbul Sabiha Gökçen’in 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığı devralan İSG, asgari 336 milyon Euro düzeyinde de yatırım yapacak. Bu yatırımların en önemli bölümünü oluşturan yeni dış hatlar terminali uluslararası normlarda, modern bir mimari anlayışı ile çevre dostu bir yapı olarak inşa edilmektedir. Havalimanının hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkartacak olan, toplam 320 bin m²’lik, yeni dış hatlar terminali ve eklerinin 29 Ekim 2009 tarihinde hizmete girmesi planlanıyor.

 

Tesiste neler var

 

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın yeni dış hatlar terminali ve eklerinde:

 

4.718 araç ve 72 otobüs kapasiteli dört katlı otopark,

Kara ve hava tarafından ayrı girişleri olan havalimanı oteli,

96 adet check-in kontuarı, 30 adet self check in kontuarı,

VIP ve apron manzaralı CIP bölümleri,

8 adet en büyük gövdeli (IATA kod E) veya 16 adet orta gövdeli (IATA kod C) uçağa eş zamanlı hizmet verilebilecek çoğul uçak park ettirme sistemi,

Yiyecek ve içecek sektörünün önde gelen markalarının hizmet vereceği 5.000 m2 restoran ve cafe alanı,

4.500 m2 ile Avrupa’nın en büyüklerinden biri olma özelliğine sahip olacak duty free alanında uluslararası düzeyde duty free mağazaları bulunacak. 3.300 m2’si çıkışta, 1.200 m2’si ise girişte yer alacak duty free mağazaları, 20 yıl süre ile SETUR Servis Turistik A.Ş. (SETUR) tarafından işletilecek. SETUR aynı zamanda mevcut terminalde de duty free operasyonlarını 20 yıl süre ile yürütecek.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda devir teslim sonrasında devreye alınan ilk yatırım projesi mevcut İç Hatlar Terminali Binası’nın, hava trafik ve yolcu kapasitesi hacmini karşılayabilmesi için, ilave bir tesisle genişletilmesi oldu. Ek binanın inşası 59 gün gibi kısa bir sürede tamamlandı. 1.600 m2‘lik ek binayla mevcut İç Hatlar A Terminali’nin yıllık yolcu kapasitesi iki katına çıktı.

 

 


Hangi havayolu şirketleri uçuyor

 

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda tarifeli uçuşları olan havayolları şunlar:

 

AIR ARABIA

MY AIR

AIR CAIRO

NORWEGIAN

AIR MEMPHIS

PEGASUS

AIR URGA

PODILLIA-AVIA

BLUEWINGS

ROYAL FALCON

CONDOR   

ROYAL WINGS

CORENDON

SAYAKHAT AIRLINES

DAGHESTAN AIRLINES

SHAM WINGS

EASYJET

SKY EUROPE

GERMANIA

SUNEXPRESS

GERMANWINGS

TABAN AIR

HAMBURG INT'L

THY (Türk Hava Yolları)

HAPAG LLOYD

TUI FLY

JAZEERA

TURAN AIR

 

 

 

Kargo seferleri düzenleyen havayolları:

 

ACT HAVAYOLLARI

KOSMOS

AEROVIS AIRLINES

KUZU KARGO

AVIACON ZITOTRANS

LAO CAPRICORN AIR

AVIAL NV

MEGA AIRLINES

BERKUT AIR COMPANY

MERIDIAN AIRLINES

BURAQ AIR TRANSPORT

MIRAS AIR

DETA AVIATION

POLET

EAST WING

QANOT SHARQ

GLOBAL AVIATION

SILK WAY

GOLIAF AIR

TRANSAVIA EXPORT

GOMELAVIA

VOLGA-DNEPR

 

YAS SEFIED KISH INT.AVIATION

  

Gelecek Hedefleri:

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı temel hedef olarak, yolcu ve kargo taşımacılığında dünyanın önde gelen havalimanları arasına girmeyi koymuş durumda. Bu doğrultuda, havalimanında 2018’e kadar olan projeksiyonda şu hedefler yer alıyor:

 

Dünyanın tüm önde gelen uçuş noktalarına erişim sağlamak,

Güvenli, etkin ve müşteri odaklı modern havacılık tesislerinde, en iyi standartlarda müşteri odaklı hizmet sunmak,

Gerek İstanbul, gerekse Anadolu şehirleri için, tercih edilen ticari havalimanı olmak,

İstanbul ve Türkiye açısından en büyük ekonomik projelerden biri olmak; Türkiye’de turizm ve ekonomiye değer yaratmak,

Ülkemizin ekonomik koşullarına, havacılık sektörüne ve yolcu trendlerine en uygun çözümleri sağlamak; beklentileri en iyi şekilde karşılamak,

Dünyanın diğer önde gelen havalimanları ile bağlantı noktası oluştururken, bu havalimanlarıyla ortak projeler ve işbirlikleri geliştirmek,

İç Hatlarda sürekli gelişen, yüksek kaliteli, katma değerli hizmetler sunmak,

Tüm terminallerde, yiyecek içecek ve Duty Free hizmetlerini sürekli geliştirmek,

Havalimanında her seviyede sunulan yolcu deneyimini sürekli en üst seviyede tutmak,

Transit yolcular için yeni hizmetler geliştirmek ve sunmak,

Entegre kargo hizmetleri sunmak, yeni kargo pazarları yaratmak ve bölgenin en büyük kargo operasyon merkezi olmak,

Havalimanının yakın çevresinde yeni oluşan sanayi kolları doğrultusunda, otomotiv, tersanecilik, kimya gibi endüstriyel kargo hizmetleri alanında odaklanmayı artırmak.

 

Yeni Dış Hatlar Terminali ve Ekleri:

 

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş (İSG), havalimanı işletme devrinin alınmasını takiben, havalimanı işletmesi ve yeni dış hatlar terminali inşası için 336 milyon Euro tutarında proje finansmanı kredisi sağladı. ABN AMRO Bank N.V. ve Yapı Kredi Bankası’nın ortak eş düzenleyici olarak sağladıkları kredi için ilk 5 yılı geri ödemesiz, 13.5 yıllık bir ödeme planı oluşturuldu. Bu kredi, Türkiye’nin en uzun vadeli proje finansmanlarından biri olma özelliği de taşıyor.

 

Tam bir ekip çalışması

 

İnşaat aktiviteleri Kalite Kontrol ve İş Sağlığı Güvenliği ekipleri tarafından sürekli takip ediliyor. Uluslararası standartlara uygun olarak, çalışanlara kalite ve iş güvenliği eğitimi veriliyor. Bu eğitimlere Limak-GMR personelinden, taşeron firmaların çalışanlarına kadar herkes katılıyor.

 

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın inşaat çalışmaları, sektörüne adını altın harflerle yazdırmış Limak İnşaat ve Hindistan'ın en seçkin şirketlerinden biri olan GMR'ın ortaklığıyla devam ediyor. Yenilikçi ve gelişmeye açık ekibin başarısının sırrı, temel aldıkları hedeflerin doğru konumlandırılmasında yatıyor. Her adımda taşeron, alt taşeron, müteahhit, işveren arasında sağlıklı bir bilgi akışı sağlanıyor. Çalışmalar ise düzenli aralıklarla kontrol edilebiliyor.

Düzgün planlama sonucunda, taşeronlar arasındaki ilişki ve tarafların çalışmaları, birbirlerinin imalat süreçlerini engellemeyecek şekilde planlanıyor. Böylelikle gerekli teknolojik, danışmanlık ve araç desteği sağlanarak hedeflere ulaşılıyor.

 

Ortaklar kim

 

Limak

 

Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden Limak Holding, inşaat, turizm, enerji, çimento, gıda ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Holding bünyesindeki Limak İnşaat; yurt içinde ve dışında çok sayıda stratejik projeye imza atmış ve Limak İnşaat'ın başarıyla tamamladığı projelerin toplam tutarı 2 milyar doları aşmış. Yatak kapasitesini 2010 yılında 10.000'e ulaştırmayı hedefleyen Limak Turizm Grubu, halen 5 otel ve tatil köyü ile hizmet vermekte. Limak Çimento Grubu, yılda 5 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahip 5 fabrikası ile, Türkiye'nin en büyük çimento gruplarından birisi. Limak Enerji Grubu, Pamuk ve Çal Hidroelektrik Santrali'nin yanı sıra, devam eden yatırımlarla 2012 yılında yıllık 3,5 Milyar kWh enerji üretim kapasitesine ulaşacak. Limak Gıda Grubu, tam kapasite çalıştığında yılda 25 bin ton bitmiş ürün işlemesi yapacak Limkon Meyvesuyu tesislerini Kasım 2007'de hizmete açtı. Limak Havacılık 2006 Ekim ayında hava taksi hizmeti sunmak amacıyla kuruldu ve bugün 2007 model Cessna Citiation XLS tipi uçağıyla 7 gün 24 saat uçuş hizmeti vermekte.

 

Hintli ortak

 

Piyasa değeri 7 milyar dolar olan Hindistan’ın önde gelen altyapı gruplarından GMR Infrastructure Limited, Hindistan’ın altyapı geliştirme projelerini yürüten, enerji, yol ve havalimanı projelerini gerçekleştiren bir firması. GMR, Hindistan borsalarında yatırımcılara gelişen havacılık sektörüne katılımcı olma fırsatını sunuyor. Şirket yıllar boyu yüksek kaliteli portföyünü oluştururken “Kamu – Özel Sektör Ortaklığı” modelini izlemiştir. Portföyünde, 2010 yılında genişletme çalışmaları tamamlanacak olan Yeni Delhi Havalimanı’nın işletilmesi ve genişletilmesi ile Yeni Haydarabad  Uluslararası Havalimanı’nın inşası ve işletilmesi olarak 2 havalimanı yatırımı bulunmakta. Ayrıca 7 tanesi yapım aşamasında olan, 10 adet elektrik santrali ve 6 adet otoyol inşası gibi yüksek kaliteli projeleri gerçekleştirmiştir.

 

Malezyalı ortak

 

1991 yılından bu yana havalimanı işletmeciliği yapan Malaysia Airports Holdings Berhad, halen 5’i uluslararası, 16’si yerel ve 18’i kısa kalkış ve iniş havalimanı olmak üzere 39 havalimanının işletmesini yürütüyor. Bir milyon ton kargonun naklinde, 44 milyon yolcuya ve 47 havayoluna, 100’den fazla bağlantı imkanı sunmakta ve hizmet etmekte. Malaysia Airports Holdings Berhad tarafından işletilmekte olan Kuala Lumpur Havalimanı, açıldığı yıl olan 1998’den beri her yıl dünyanın en iyi 10 havalimanından biri olmuştur. Aynı zamanda kendi kategorisinde (25 milyon yolcu) 2005-2006 yıllarında iki yıl üst üste “Dünyanın En İyi Havalimanı” ödülünü almıştır. 

 

İşte havalimanındaki çalışmaların geldiği son nokta...

 

 
THY YAKITIN YÜZDE 10'UNU HEDGE ETTİ
 
İSRAİL “HERON”LARI VERMEDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY YAKITIN YÜZDE 10'UNU HEDGE ETTİ
Havayolu şirketleri dünyada hedge nedeniyle büyük zararlar ettiği dönemde ...
MALEV'İ AEROFLOT İŞLETECEK
Küresel mali krizin en fazla hissedildiği ülke olan Macaristan'da Malev, ...
ADANA HAVAALANI TAŞINAMAZ
Adana Havaalanı konusunda siyasilerin gelişigüzel açıklama yapmasının ...
 
THY UÇAĞI MARTI SÜRÜSÜNE DALDI
Kuşlar uçakların kabusu olmaya devam ediyor. THY’nin bir uçağının motoruna ...
THY'DEN 'FIRST CLASS' PROMOSYON
THY’den ‘First Class’a davet var! Şirket First Class’ta seyahat eden yolcuyla ...
HEZARFEN'DE BİR GÜN
Havacılık sektörü geçtiğimiz hafta sonu Hezarfen Havaalanı’nda bir araya ...
 
THY TEKNİK'TEN BİR ANLAŞMA DAHA
THY Teknik, Sky Airlines ile hizmet anlaşmaları imzaladı. Anlaşmanın detayları bir tık ötede…
THY 1400 KABİN MEMURU ALIYOR
THY, 1400 kabin memuru almak üzere mülakatlara başladı.
YOLCUNUN ÖFKESİ
Antalya-Frankfurt seferini yapan SunExpress Havayolları uçağında, kalkış ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
SAĞ MOTORDA YANGIN ÇIKTI
VİZE İŞLEMLERİ DIŞİŞLERİ VAKFI'NA
MÜNİH'TE 60 SEFER İPTAL EDİLDİ
VİZE REDDİNDE ÇİN GERİDE KALDI
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
15 / 22 °C 14 / 22 °C 14 / 22 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •test
  •kriz
  •Delta Airlines
  •turist