iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
15 Şubat 2015 Pazar - 17:30

TARİHİ UÇUŞ 1 MART’TA

Güneş enerjili uçak Solar Impulse’ın tarihi dünya turunda Türkiye’yi Brisa temsil edecek

TARİHİ UÇUŞ 1 MART’TA
Pilots day

Solar Impulse’ın tek bir damla fosil yakıt kullanmadan yalnızca güneş enerjisiyle dünya çevresinde yapacağı ilk ve tarihi yolculuğa, Türkiye’den sadece Brisa eşlik edecek.

Solar Impulse, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına dikkat çekmek ve bu alanda çığır açmak üzere 1 Mart’ta Abu Dabi’den havalanacak.

Yolculuğun geleceğini tasarlama vizyonuyla değer üreten Brisa, insanlık tarihine önemli bir kilometre taşı olarak geçecek Solar Impulse programına, Türkiye’den ilk ve tek temsilci olarak katıldı.

Brisa, kendisini Solar Impulse’ın Türkiye Resmi Partneri yapan anlaşma kapsamında, beş ay sürmesi planlanan tarihi dünya turunun Türkiye’den de etkin bir şekilde izlenebilmesi amacıyla tüm iletişim faaliyetlerini sürdürecek. Brisa, aynı zamanda tarihi yolculuk boyunca, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecekteki kullanım alanlarına ilişkin bilinç yaratmak için çalışacak.

Dünya turunun tamamlanmasıyla, Solar Impulse, dünyanın çevresini yakıtsız olarak sadece güneş enerjisiyle kateden ilk uçak, Solar Impulse’ın mucidi ve pilotları olan Bertrand Piccard ve Andre Borschberg ise dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecekler.

Teorik olarak sonsuz havada kalabilen uçakla Devr-i Alem

10 yılı aşkın bir AR-GE faaliyetinin ürünü olan Solar Impulse, tek bir damla yakıt fosile ihtiyaç duymadan, sadece güneşten aldığı ve lityum pillerinde depoladığı enerjiyle hem gündüz hem de gece uçabilen ilk uçak olma özelliğine sahip. Bu sayede teorik olarak sonsuz süre havada kalabilen Solar Impulse’ın ağırlığı sadece 2300 kg., yani bir binek otomobil kadar. 80 bin adet güneş panelinin yerleştiği kanat genişliğiyse 72 metre, yani bir Boeing 747’ninkinden daha uzun. Solar Impulse’ın daha dünya turuna çıkmadan kırdığı 8 rekoru bulunuyor. Bu rekorlara “bütün gece kesintisiz uçmayı ilk başaran”, “kıtalararası uçuşu ilk gerçekleştiren” güneş enerjili uçak gibi unvanlar dahil.

1 Mart 2015’te Abu Dabi’den başlayacak tarihi dünya turunda Solar Impulse, toplam olarak 500 saat havada kalacak ve 35.000 kilometre yol katedecek. Solar Impulse, dünya turu kapsamında sırasıyla Oman, Hindistan, Burma, Çin’e uğradıktan sonra, Pasifik Okyanusu’nu geçerek Hawaii’ye ulaşacak. Hawaii’den ABD’ye geçecek olan Solar Impulse, daha sonra Atlantik Okyanusu’nu aşarak dünya turunu tamamlayacağı Abu Dabi’ye dönmeden önce Avrupa ya da Kuzey Afrika’da son molasını verecek. Solar Impulse, uğrayacağı ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin bilinci ve kullanım alanlarını yaygınlaştırmak amacıyla hükümetlerle ortak kampanyalar yürütecek. Solar Impulse’ın en zorlu parkuru ise 5 gece 6 gün aralıksız pilotlu uçuşun gerçekleşeceği Pasifik Okyanusu geçişi olacak. Basınç ayarlaması bulunmaması nedeniyle kabin içinde oluşacak sıcaklığın gündüz +40 ile gece -40 aralığında değişmesi bekleniyor. Bu da pilotlar açısından son derece zorlu fiziki koşulları beraberinde getiriyor.

Brisa Genel Müdürü Bayman: “Solar Impulse ile vizyonlarımız örtüşüyor”

Brisa olarak Solar Impulse’ın tarihi yolculuğunun bir parçası olmaktan onur duyduklarını kaydeden Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, şunları söyledi: “40 yılı aşkın bir süredir sürdürülebilir büyüme ile tüm paydaşlarımıza değer katmak için çalışıyoruz. Gelecek vizyonumuzu ise ‘yolculuğun geleceğini tasarlamak’ olarak belirledik. Bu amaca ulaşmak için sürdürülebilirlik ve inovasyonu tüm süreçlerimizin merkezine yerleştiriyoruz. Solar Impulse, işte tam bu noktada bize yeni bir ilham kaynağı oldu. Dünyamızın geleceği için sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çeken bu inovatif projenin bir parçası olmayı, önemli bir sorumluluk olarak kabul ettik. Brisa olarak geleceği tasarlarken, Solar Impulse programından ve deneyimlerinden çok faydalı kazanımlar sağlayacağımıza inanıyoruz. Aynı zamanda, bu projeyi Türk kamuoyunda yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanında farkındalık yaratmak için bir fırsat olarak görüyoruz.”

Piccard: “Gün boyunca yakıt almadan uçmak, insanlık tarihinde bir ilk olacak”

Solar Impulse mucidi ve Başkanı Bertrand Piccard ise, Brisa aracılığıyla Türkiye’nin de bu tarihi yolculuğun bir parçası olmasından büyük heyecan duyduklarını kaydetti. Brisa’nın sürdürülebilirlik odaklı inovasyon anlayışından çok etkilendiklerini vurgulayan Piccard, yenilenebilir temiz enerji kullanımının tüm dünyada yaygınlaşması adına her ülkede Brisa gibi vizyon sahibi stratejik partnerlere ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Piccard şunları söyledi:

“Dünyadaki eski ve verimsiz teknolojilerin tümünü bugün yenilenebilir, temiz ve daha verimli enerji sistemleriyle değiştirsek, dünyanın enerji tüketimini yarı yarıya azaltabiliriz. Ancak bunun için kamuoyu farkındalığını ve toplumların bu yöndeki talebini artırmamız gerekir. Bir önceki binyıl dünyayı keşfetme ve fethetme çağıydı. İçinde yaşadığımız bin yıl ise yaşam kalitesini nasıl artıracağımızı keşfedeceğimiz bir dönem olmalı. Ancak bunu yaparsak gelecek için daha yaşanılabilir bir dünya yaratabiliriz. Havacılık 20. yüzyıl başında dünyayı değiştirerek bu sürece önemli katkıda bulundu. Bugün, yenilenebilir, temiz enerji sayesinde havacılık bir kez daha devrim yaratmanın eşiğinde. Bu fırsatı, petrol, doğal gaz gibi doğal kaynaklara sahip olmayan Türkiye gibi ülkelerin çok iyi değerlendirmesi gerekir. Brisa, Solar Impulse yolculuğunun destekçisi olarak bu önemli konuda kendi ülkesinde kritik bir sorumluluk aldı.

 
UMUT ORAN THY SANSÜRÜNÜ SORDU
 
HAVALİMANI İŞLETMECİLERİ İSTANBUL'DA OLACAK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YİNE BİR LAZER TACİZİ
Atatürk Havalimanı'na inişe geçen uçaklara zaman zaman yapılan lazer tacizlerine ...
ATLASJET-ZAGROSJET İŞLER KARIŞIK
Atlasjet ile Kuzey Iraklı Zagros Grubu arasında yaşanan ticari anlaşmazlıkta ...
THY’DEN HAVADA CANLI MÜZİK ZİYAFETİ
Türk Hava Yolları 14 Şubat Sevgililer Günü’nde yolculara unutamayacakları bir sürpriz yaptı
 
ZÜRİH-İZMİR UÇACAK
Swiss Air, yaz aylarında İzmir'e uçma kararı aldı. Mayıs ayından itibaren ...
THY’NİN OCAK VERİLERİ NE OLDU
THY ocakta 4.4 milyon kişiyi uçurdu
RAFALE'İN İLK ALICISI MISIR OLDU
Fransa’nın son dönemdeki en önemli teknoloji ve savunma yatırımlarından ...
 
EMIRATES KABİN EKİBİNDE İKİ NESİL
Emirates Havayolları kabin ekibinde 20 yıl önce hizmet veren Sue Abdul, ...
PEGASUS ‘58’ DİYOR
Pegasus Havayolları ‘Ada E.’ ismindeki uçağı ile filosundaki uçak sayısını 58’e çıkartıyor
YOLCU ALKOL KRİZİNE GİRDİ DEV UÇAK ACİL İNDİ
Sabah saatlerinde Atatürk Havalimanı'na inen Emirates uçağının acil iniş ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
TAV YOLCU SAYISINI ARTIRDI
AYJET'TE MEZUNİYET TÖRENLERİ
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
ESKİ KALİTE MÜDÜRÜ KONUŞTU
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
14 / 19 °C 13 / 19 °C 12 / 17 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •Rusya
  •Delta Airlines
  •Sunexpress
  •American Airlines