iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
16 Kasım 2008 Pazar - 11:57

KALE'NİN F35 GURURU

Tuzla’da açılışını yaptığı tesislerle havacılık sanayiine giren Kale grubu, F35 savaş uçaklarının kanat, gövde ve motorunda bulunan 300 kritik parçayı üretiyor.

KALE NİN F35 GURURU
Losev-1

Kale grubu savunma sanayiinden sonra havacılık sanayiine de el attı. Kale Havacılık, Tuzla’da 50 milyon dolar yatırımla kurduğu tesislerinde, 4. nesil savaş uçağı F35’lerin uçuş kritik parçalarından 300’ünü üretecek. F35 projesi  ABD’nin liderliğinde 6’sı Avrupa’dan toplam 9 ülkenin konsorsiyumunda gerçekleşiyor.
Kale’nin Türk firması olarak projeye dahil olması nedeniyle, 2006’da ilk deneme uçuşu sırasında, uçağa Türk bayrağı da takıldı.
Dikey iniş kalkış yapabilen ve radara yakalanmayan bu uçakların yanı sıra, dün açılışı yapılan tesislerde, Boeing 787’nin arka kuyruğundaki yatay stabilizorun iskeletini oluşturan parçaları da üretilecek.
Fabrikanın açılışı nedeniyle önceki gece İstanbul’da basın mensuplarıyla biraraya gelen Kale grubu Teknik Kimya Bölümü Başkanı Osman Okyay, bugüne kadar yapılan dünyanın en büyük savunma sanayi projesi F35’lerde Türk firması olarak yer aldıkları için gururlu olduklarını söyledi.

 

Türkiye 110 adet F35 alacak
Havacılık sanayiine girmeye 2002 yılında karar verdiklerini ve aradan geçen sürede hazırlıkları tamamladıklarını anlatan Osman Okyay, “Kalekalıp’ta edindiğimiz metal hassas işleme becerisini havacılık sanayiine de taşımış olduk” dedi. Osman Okyay, ABD’nin şimdiden 3 bin adet sipariş verdiği uçağın 10-12 bin satmasını beklediğini söyledi.
Kale’nin gövde, kanat ve motor üzerindeki kritik parçalarını ürettiği uçağın satış bedeli yaklaşık 100 milyon dolar seviyesinde. 30-40 yıl boyunca üretilmesi beklenen F35’lerin başlangıç bütçesi 400 milyar dolar. Türkiye de bu uçaktan 110 adet sipariş verdi. Projeye üretici ve müşteri olarak ABD, Türkiye, İtalya, Hollanda, Danimarka, Norveç, İngiltere, Kanada ve Avustralya dahil oldu. Ana üretimi Teksas’ta yapılan F35’lerin imalatında,  ilk defa uçak sanayiinde, otomobildekine benzer bir şekilde, hareketli üretim bandı kullanıldı.
Kale grubu Teknik Kimya Bölümü Başkanı Osman Okyay, Kale Havacılık’ın gözle görülen yatırımlarının, bina, ofisler, çeşitli sayıda ve kapasitede tezgahlar, kalite kontrol cihazları ve özel prosesler olduğunu ancak asıl yatırımın daha değerli ve zahmetli olduğunu belirtti. Okyay son beş yıl içinde şirkette 400 bin adam saatlik mühendislik çalışması yapıldığına dikkat çekti.  Kale grubu, uluslararası alanda en büyük savunma sanayii firması olan Lockheed Martin’in GMLRS ve ATACMS füze sistemlerinin parçalarının üretimini 1997 yılından bu yana sürdürüyor.

 

Tamamı Türk sermayeli  tek havacılık şirketi
Kale Havacılık’ın Tuzla İstanbul Deri ve Endüstri Serbest Bölgesi’nde (DESBAŞ) kurulan tesisleri toplam 18 bin metrekare kapalı alana sahip. Toplam 120 çalışanı olan Kale Havacılık, devletin dahil olmadığı ve yüzde 100 Türk sermayeli tek havacılık şirketi. Tasarımı Mimar Selim Velioğlu tarafından gerçekleştirilen ve 1,5 yılda tamamlanan tesislerde, Boeing 737, F35 ve bazı Airbus modellerinin uçuş açısından kritik önemdeki parçaları üretilecek. Kale grubu, 2014 yılında şirketin cirosunun yarım milyar dolara ulaşmasını bekliyor.

 

‘Türkiye bir gün uçak da üretecek’
Kale Havacılık tesislerinin açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptı. Cumhurbaşkanı Gül’ün bir joystick’e basarak yaptığı açılıştan sonra, kendisine günün anısı olarak, Osman Okyay tarafından F35’lerin kanadı için üretilen parçalardan hediye edildi. Tesisin Türkiye için stratejik önem arz ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Ortak üretilen uçaklardaki payımız giderek artacaktır. Bir gün Türkiye kendi ürünlerini piyasaya sürecektir” dedi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Türk savunma sanayiinin son 1-2 yıl içinde çok ciddi ivme kazandığını söyledi. Gönül, “Artık sadece vakıf ortaklığı olan kurumlar değil, özel sektör şirketleri de ulusal havacılık sanayiinin alt yapısında önemli bir yer edinmektedir. Türk havacılık sanayii, dünyanın en büyük şirketleri için cazibe merkezine dönüşmektedir” dedi. Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur da yüzde 100 üretim ve yüzde 100 ihracat şeklinde faaliyet gösterecek olan bu yatırımın serbest bölge uygulamasının amacıyla birebir örtüştüğünü söyledi. Bodur “Havacılık sanayi gibi, memleketimizin kalkınması ve ilerlemesi için gerekli yüksek teknoloji üretimini de gerçekleştirecektir” dedi.

 

Milliyet

 
İSTANBUL'A ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI MI?
 
İKİNCİ DEVE OLAYI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İSTANBUL'A ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI MI?
Akşam Gazetesi yazarı Tolga Turgut’tan İstanbul’a 3’üncü havalimanının ...
HAVALİMANINI ÖNEMSEYEN KAZANIR
TAV Havalimanları CEO'su Sani Şener, dünya genelinde havalimanlarının ...
HAVAALANINA TAYFUR SÖKMEN ADI VERİLSİN
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Hatay Valisi Nusret ...
 
82 GÜN SONRA TÜRKİYE'DE
Kırgızistan’daki uçak kazasında hayatını kaybeden Mehmet Şahin’in cenazesi ...
THY KAR AÇIKLADI
Türk Hava Yolları’nın dokuz aylık net karı 668 milyon YTL olarak açıklandı.
POLİSE İNSANİ İLİŞKİLER EĞİTİMİ
Atatürk Havalimanı’nda pasaport kontrolünde görev yapan polis memurlarına ...
 
BİRİ DAHA TEHLİKEDE
Dünyanın en büyük kargo filosuna sahip önemli bir ülkenin havayolu şirketinin ...
UÇUŞ KEYFİ KANALTÜRK’TE
‘Uçuş Keyfi’ programı ATV yerine bundan böyle Kanaltürk ekranlarında izleyiciyle buluşacak.
10 AYDA 19 MİLYON YOLCU
Türk Hava Yolları, Ocak-Ekim 2008 döneminde yolcu sayısının 2007’in aynı ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
SİVİL HAVACILIK BİNASINDA EYLEM
AJET'TEN YÜZDE 40 AİLE İNDİRİMİ
TAYKONOTLAR DÜNYA'YA DÖNDÜ
İFADE ORTAYA ÇIKTI
PİSTTE ATA ÇARPTI
BİRLEŞİK KRALLIK'TA REKOR BÜYÜME
İSG'DEN MAYIS'TA 4 YENİ ROTA
TAHLİYEDE ÖNEMLİ HATA
HİTİT'E NİJERYA'DAN YENİ PARTNER
THY'DEN ÖNEMLİ ANLAŞMA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
13 / 16 °C 13 / 18 °C 13 / 14 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •COVID 19
  •pilot
  •Airbus
  •karantina