iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
7 Ağustos 2018 Salı - 14:13

HAVACILIK DÜNYASINDA İZ BIRAKTI

Rauf Gerz, Aksi Dergisi'ne yazdı: “Babasının oğlu olsa, haberi buldu mu Niccolo Machiavelli yanında dürüst bürokrat kalırdı.”

HAVACILIK DÜNYASINDA İZ BIRAKTI
" border="0" alt="Losev-1">

Türkiye'de havacılık sektöründe "gazeteci" denildiğinde akıllara gelen öncelikli isimdi Sinan Toros... Sektörde çalışmış, özellikle orta yaş kesiminde olup da onu tanımayan yok gibiydi... Hemen herkesle bir anısı vardı... Ortak dostumuz Onur Air Kurumsal İletişim Başkanı Rauf Gerz'in, 5 yıl önce yitirdiğimiz Sinan Toros'u anlattığı yazı Aksi Dergisi'nde yayınlandı:

Sinan

“Babasının oğlu olsa, haberi buldu mu Niccolo Machiavelli yanında dürüst bürokrat kalırdı.”

Yer küre yeni soğumuş, gazetecilik itibarlı meslekti. Becerikliler sokakta haber toplar, beceriksizler merkezde sayfa çizerdi. Yaralı sayısını yanlış yazdığında kovulurdun. Doğal seleksiyon çalışır, andavallar elenirdi.

Muhabir olarak 87 yazında adliye koridorlarından havalimanına terfi ettiğimde onu ilk VIP salonunda diğerlerinin arasında gördüm. Kel kafasının tam ortası bandajlıydı. Arif Baş birkaç gün önce kafasında bira bardağı kırmış, beraber şakalaşıyorlardı. Bandaj taze, dostluk eskiydi.

Ben 20’lerimin başında, o 40’larının sonundaydı. Tirajları yarım milyona yaklaşan iki büyük gazetenin muhabirleriydik. Boynuz olarak kulağı geçme ihtimalime istinaden kısa süre sonra ağır rakip olduk. Aramızda sevgiye yer olmasa da saygı, birbirimizi dikkate alma bakımından önemliydi.

Bazı insanların karakterleriyle ilgilenmesiniz de davranışlarının bir bölümü iyi ya da kötü size ışık olur; öyle bir adamdı. Okyanusumuzun köpek balığı, tarlamızın tırtılı, sokağın azgın kuçusu gibiydi. Onun işiyle olan ilişkisi haber atlamamak için hepimizi diri tutuyordu. Babasının oğlu olsa, haberi buldu mu Niccolo Machiavelli yanında dürüst bürokrat kalırdı.

Onunla mücadele edebilmek için zorladığım performans ivmemin bugünkü süratime bile etkisi vardır. Çalışkan, istihbaratı derin, şansı yaverdi.

Singapurdan rakı kutusunda kaçak getirttiğim illegal polis telsizimden “Uçak pistten çıktı” anonsuyla Usain Bolt’a fark atacak süratle olay yerine itfaiyeyle aynı anda varmıştım. Irak Havayolları pist sonuna batmış, yolcuları tahliye ediyorlardı. Fotoğraflara sırasıyla hepimiz yetiştik. Sadece o yoktu. Tüm yolcu boşaltılıp neredeyse uçak piste çekilmek üzereydi ki biz dönerken kırmızı yüzüyle telaş içinde yetti. İş bitmiş çekecek bir şey kalmamıştı.

“Allah çektirmesin” dedim, en haininden, yanımdan geçerken. “Filmin dibinden iki kare keseriz” diye son vuruşumu yaptım. Avantaj bendeydi ve o mağluptu, tadını çıkartmak insani olmasa da jargondandı. Konuşmadı.

Basın odasında haberi bitirmiştik ki; el altından avantaya bağladığım kuleci dahili telefondan arayıp “Irak uçağı pistten çıktı, yanıyor” diye feryat edince, “Vereceğin istihbaratı s.keyim, bir saat önceydi lan o” diye doğal cevabımı verdim.

Meğer inerken kendi memleketinin uçağını yamulmuş gören ikinci uçağın angut pilotu, önü yerine pistin sonuna bakınca o da altındaki 707 ile bizimkinin yanından kıra döke ne varsa süpürüp uçmuştu tren yoluna kadar. Uçak, tekerlekleri koparıp gövde üzerinde sahil yoluna çıkıp tutuşmuş, bir taksi duramayıp motoruna çarpmıştı. İlk fotoğrafların yanında bizimkilerin TRT’nin “Necefli maşrapa”sı kadar masum kalacağı kesindi.

Aynı deparı tekrar attıktan sonra biraz alev, biraz duman fotoğrafı çekip kös kös odaya dönüyorduk ki “Kopan ön dikme var ya” dedi, sırıtarak parmağıyla uçağı gösterip. Sonrasını söylemesine gerek yoktu, o dikme başta ben hepimize girmişti zaten.

İlk olaydan sonra geri dönmek için bindiği aracın şoförü; “Abi yeminle, inen ikinci Irak uçağına bakıp ‘Şuna da bi bok olsa da elim boş çıkmasam şu aprondan’ diye dua ettiğini kulağımla duydum” demişti birkaç gün sonra. O reddetti tabi. Gözüyle uçak düşüren adam olarak anılmak pek matah bir şey değildi.

Evde sıkılınca iş yerine giden onun gibi adamlar öldüğünde bir kenara türbe yapıp oraya gömmeliler aslında. 2013’de Eyüp Camii’nin musalla taşının önünde imamın sorusuyla haklarımı helal ederken bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki hayatıma etki eden adamların ne kadar az olduğunu da fark etmiştim; ne yazık.

Ölümü hep bir yerlere bağlamak adettendir ya, onu da 40 yıl çalıştığı gazeteden bir gecede kapı önüne koymaları yıpratmıştı bana soran olursa. Aynı gazetede 40 yıl çalışan adam kovulur mu lan, adiler. Onun flaşını koysak sizin sandalyeye, itibarınız önünü ilikler.

Ömrümüzün 14 yılı birbirimizi atlatmaya çalışmakla geçti. Hiç paslaşmadık, hiç yardımlaşmadık. Ben tünelin sonundaki karanlığı görüp klavyeyi, kalemi bırakıp gittiğimde, kendi adıma rekabet edecek o kalitede adam hiç bulamadım bir daha.

Cam kadar renksiz, su muhallebisi kadar tatsız, kifayetsiz insanlar yerine birkaç tane daha Sinan Toros olsaydı hayatımda, şu ara Mars’a altın aramaya gidiyor olabilirdim. İyi ki geçtin lan hayatımdan keltoş. Bir şey daha diyeyim mi, sevmişim seni ben meğer. Hadi nurlar içinde yat ki objektifin diyaframını çok kısmana gerek kalmasın.

RAUF GERZ-Aksi Dergisi

 
FRANKFURT HAVALİMANI BOŞALTILDI
 
GÜMRÜKÇÜLER GÖRÜNCE ŞOK OLDU
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Seref Sezgin 8 Ağustos 2018 Çarşamba 01:53

Rauf’cuğum senin kalemin çok farklı. Eline sağlık. teşekkürler.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'Yİ KORKUTACAK UÇAK
NI muhabiri Sebastien Roblin, Su-35'leri ABD savaş uçaklarıyla kıyasladığı ...
TAV’DAN İGA’YA “GÜVENLİK” DESTEĞİ
Süleyman Şen yazdı...
DHMİ TEMMUZ RAKAMLARINI AÇIKLADI
DHMİ, Temmuz ayı uçak, yolcu ve yük trafiğine ilişkin rakamları açıkladı: ...
 
THY VE ATLASGLOBAL PİLOTLARI KAPIŞTI
Atatürk Havalimanı'na iniş yapan THY ile Atlasglobal uçaklarının pilotları ...
GÖKYÜZÜNDEKİ YOLCULAR
Osman Gazi Baykal yazdı...
SAHA İSTANBUL'DA YÖNETİM DEĞİŞTİ
İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) ...
 
ÖDÜLLERİ “UÇUŞ” OLDU
Sivrihisar Uluslar arası Sportif Havacılık Merkezinin sorusunu doğru yanıtladılar, ...
AYCI’DAN REKOR MÜJDESİ
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, ...
TEMMUZ VERİLERİ YÜZ GÜLDÜRDÜ
Eurocontrol’ün Türkiye ile ilgili Temmuz ayına dair verileri yüzleri güldürdü
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA'YA 'YILIN HAVALİMANI' ÖDÜLÜ
BERKANT KOLCU'YA ÖDÜL
İSG'DEN KAHİRE UÇUŞLARI BAŞLADI
HELİKOPTERİN VURULDUĞU AN
KONGO'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ
VOYAGER 1'DEN MESAJ ALINDI
TÜRBÜLANS MI KOKPİTTE HATA MI
İFTARDA BULUŞTULAR
JAPON ROKETİ HAVADA PATLADI
THY'DEN YOLCULARA UYARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
7 / 15 °C 8 / 10 °C 6 / 12 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •American Airlines
  •uçak
  •Antalya
  •Temel Kotil
  •Selçuk Bayraktar