iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
5 Mayıs 2015 Salı - 13:15

''TRAFİK ARTIYOR KONTROLÖR ARTMIYOR''

TATCA Başkanı Selim Ergun Lak,"Personel ihtiyacımız ciddi anlamda var. Hava trafik kontrolörü sayısı yeterli değil. Mevcut trafik her sene yüzde 10-12 artıyor ama hava trafik kontrolörü bu oranda artmıyor" dedi

 TRAFİK ARTIYOR KONTROLÖR ARTMIYOR
Pilots day

Pilotların yerdeki gözü kulağı olan hava trafik kontrolörlerinin Türkiye genelindeki sayısı bin 300 kişi… Bu kadro günlük ortalama 4 bin 500 uçak trafiğini düzenliyor. Hava trafik kontrolörlüğü; hızlı ve doğru planlama yapmayı, anında karar alma ve uygulamayı, iyi analiz yapmayı ve yoğun strese dayanıklılığı gerektiren bir meslek grubu… Türk Hava Yolları'nın geçtiğimiz hafta tehlike atlatan Milano-İstanbul seferini yapan Airbus 320 tipi uçağının yere inip, itfaiye ekiplerinin müdahale etmesine kadar geçen sürede anlık yapılması gerekenleri büyük bir dikkat ve soğukkanlılık içinde sağlamak adına Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'nde görev yapan hava trafik kontrolörü büyük çaba harcamıştı.

SANİYELER ÖNEMLİ

Saniyelerin önemli olduğu olağanüstü durumlarda anında karar verme yeteneğine sahip olan hava trafik kontrolörü tehlike içindeki THY'nin Milano İstanbul seferini yapan uçağının güvenli inebilmesi için tüm hazırlıkları yapması, uçağın güvenli inişi için başta diğer uçuş trafiklerini durdurması, soğukkanlılığı, kendinden emin tavırları ses kayıtlarına da yansımıştı. Yine bir pistin kaza nedeniyle kapalı olması sonucu alt üst olan uçuş trafiğini de düzenlemek için kontrolörler yoğun çaba harcamıştı. Onlar ufak bir hatanın dahi faciayla sonuçlanabilecek kritik bir mesleği yapmasıyla bu işin "pardon"u yok dedirtiyor.

TÜM AŞAMALARI YÖNETİYORLAR

Hava Trafik Kontrolörleri, hava araçlarının, bir noktadan başka bir noktaya gerçekleştirdikleri uçuşlarının emniyetli olarak gerçekleşmesi için tüm aşamalarını yöneten, hava araçlarının havadaki ve havalimanındaki trafiğinin emniyetli, düzenli, hızlı bir şekilde akışını sağlayan dünyanın en zor ve en stresli meslek gruplardan biri. Pilotlar, kontrolörlerin verdiği talimatlara uymak zorunluluğunda. Pilot, uçağın motor çalıştırmasından kalkışına, hava koridorundaki uçuşundan tırmanacağı uçuş seviyesine, muhafaza etmesi gereken hızdan alçalmasına, gideceği havalimanındaki inişinden park yerine kadar hava trafik kontrolörlerinden izin ve talimat almak zorunda. Bir hava trafik kontrolörü aynı anda bazen 10 bazen 25-30 uçaktan sorumlu olabiliyor.

TÜRKİYE'DE BİN 300 KONTROLÖR VAR

Türkiye genelinde bin 300 hava trafik kontrolörü var ve günde 4 bin 500 uçuş trafiğini düzenliyorlar. İstanbul'da da günlük 2 bin 500 civarı bir uçak trafiği var. İstanbul'da hava trafik kontrolörü sayısı 200 kişi. 90 radarcı, 55 kule kontrolörü var. Atatürk Havalimanı'nda sabah 08:30 ile 20:00 arasındaki bir vardiyada çalışan kontrolör sayısı ortalama 35 kişi... Kontrolörler 12 saatte iki saat dinlenip iki saat çalışma şeklinde görev yapıyorlar. Atatürk Havalimanı'nda sadece iniş kalkış yapan günde 1300 uçak trafiği var.

"SOĞUKKANLI VE ANİ DÜŞÜNEBİLECEK YETENEĞİN OLMASI LAZIM"

Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) Başkanı Selim Ergun Lak,"Kontrolör alınırken önce bilgisine bakılıyor. Örneğin çok iyi koşucu olabilirsin ama futbolcu olamazsın. Bilgin vardır ama bu işe karşı bir soğukkanlı ve ani düşünebilecek bir yeteneğin yoksa kontrolörlük yapamazsın. En iyi okulu da bitirebilirsin ama bu senin hava trafik kontrolörü olacağın anlamına gelmez. Son zamanlarda gelen arkadaşların çoğu iyi okulların iyi bölümlerinden mezun olmuş ve kendilerini iyi yetiştirmişler artı hava trafik kontrolörlerinin yetenek sınavını da başarıyla gerçekleştirmişlerdir" dedi.

"CİDDİ ANLAMDA KONTROLÖRE İHTİYAÇ VAR"

22 yıllık kontrolör olan Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) Başkanı Selim Ergun Lak, "Personel ihtiyacımız ciddi anlamda var. Hava trafik kontrolörü sayısı yeterli değil. Mevcut trafik her sene yüzde 10-12 artıyor ama hava trafik kontrolörü bu oranda artmıyor hem İstanbul hem Ankara için... Her yıl 80 ile 90 kişi aramıza katılıyor ama hava trafiği daha hızlı artıyor. Hava trafiği artışına paralel olarak kontrolör sayısının da artması lazım. Kontrolör başına kaç trafik düşmesi gerektiği teknik bir analizle değerlendirilip simülasyon yapılıp bulunması, kontrolör ihtiyacını karşılayacak şekilde desteklenmesi ve kontrolör alınması lazım. Trafik sayısıyla orantılı olarak kontrolör sayısının olması gerekiyor. Kontrolörlerin dinlenme sürelerinde kendilerini yeni boarda hazırlayacak sosyal alanları olması gerekiyor. İki saat dinlenme süresinde verilecek sosyal imkanlarla kendimizi yenilememiz lazım ki, dingin bir kafayla o board'u alabilelim. Türkiye genelinde arkadaşların dinlenme sürelerinde kendilerini yenileme adına sosyal ortamları ihtiyacı vardır" diye konuştu.

HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ NASIL OLUNUR

Hava trafik kontrolörleri iki kaynaktan geliyor. Birincisi Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri'nin Hava Trafik Kontrol bölümünden gelen var. 5 sene bir eğitim aldıktan sonra 1.5-2 yıl asistan kontrol olarak çalışıyorlar. Ondan sonra tekrar bir sınava giriyorlar. O sınavda başarılı olurlarsa board başı, teorik bilgi de dahil yine bir sınava daha giriyorlar. Başarılı olurlarsa tek başına board'ta oturmaya hak kazanıyorlar. Ayrıca üniversitelerin lisans bölümünden mezun olanlar KPSS'ye giriyorlar.90-95 gibi yüksek notlar alan bu kişiler yetenek sınavına tabi tutuluyor. O sınavda başarılı olanlar temel hava trafik kursu görmeye hak kazanıyorlar 15 ay gibi bir süre ve Eskişehir mezunlarının geçtiği süreçten geçiyorlar.

Gökhan ARTAN-HABERTÜRK

 
EMIRATES ÖRNEĞİ
 
TARİFELİ SEFERLERİ B757-200’LE YAPACAK
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Pilot 5 Mayıs 2015 Salı 23:11

Bu kadar az sayıyla bu kadar büyük bir iş çıkartan istanbullu hava trafik kontrolörlerini canı gönülden tebrik ediyorum.Özellikle insan faktörü yönünden bu kadar alt yapısız bir kapasite artışına gidilmişse, bu ne Thy nin, ne de Dhmı nin başarısıdır, bu yoğunluk öyle ya da böyle yönetilebiliyorsa, bu bir avuç kontrolörünkahramanlik hikayesidir.

Yorumu oyla      1      0  
ATC 5 Mayıs 2015 Salı 16:51

Soğukkanlı kontrolör eski Tatca başkanı, yeteneği,şahsiyeti ve mesleki birikimini zaten ispatlamış bir arkadaş, bizleri bu kadar iyi temsil ettiği için tekrar teşekkürler.

Yorumu oyla      0      1  
ATC 5 Mayıs 2015 Salı 16:19

Hükümet, ulaştırma bakanlığı ve DHMI nın bu konuda çok hızlı, güvenilir adımlar atması gerek. Sistemin açığını kontrolörlerin fedakarlığı kapatıyor. Ama bunun da bir sınırı var.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EMIRATES ÖRNEĞİ
Profesör Dr. Muzaffer Çetingüç yazdı
ÖZLEMLE ANIYORUZ
Bugün Airkule.com yazarı, ağabeyimiz Ünal Başusta’nın aramızdan ayrılışının üçüncü yıldönümü
UÇAKLAR DUMAN ENGELİNİ BÖYLE GEÇTİ
İstanbul İkitelli’de bir otel inşaatında sabah saatlerinde yangın çıktı
 
CORENDON'UN YENİ BOEING'İ
Corendon Airlines, 2015 sezonuna yeni bir Boeing 737-800 ile merhaba dedi
ONUR AIR BREMEN’E UĞURLU GELDİ
Onur Air, sponsor olana kadar ligin en alt sıralarında bulunan Almanya’nın ...
DHMİ GENEL MÜDÜRÜ İDDİALARI YANITLADI
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda hava trafik kontrolörü sayısının yetersiz ...
 
PEGASUS NASIL BÜYÜDÜ
2015 yılı ilk üç ayında yüzde 10.8 gibi önemli bir oranda büyüyen Pegasus’un ...
UÇAKLAR ÇAĞINDA YAŞAMAK
“Uçaklar Çağında Yaşamak” filminin ilk gösterimi Emirates A380 uçağında yapıldı
BRİSA YOLCULUĞUN GELECEĞİNE İSMİNİZİ YAZDIRIYOR
Güneş enerjisiyle çalışan ve şu an Dünya turunu sürdüren Solar Impulse’ın ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
AIRBUS'TA İLK ÇEYREK SONUÇLARI
TÜRKSAT 6A İÇİN TARİH VERİLDİ
HEATHROW'DA RAKAMLAR OLUMLU
TAV YOLCU SAYISINI ARTIRDI
AYJET'TE MEZUNİYET TÖRENLERİ
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
14 / 19 °C 13 / 19 °C 13 / 16 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •salgın
  •turizm
  •İsrail
  •Adil Karaismailoğlu
  •trafik