iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
1. DÜNYA SAVAŞINDA İSTANBUL VE İZMİR’İN HAVADAN BOMBALANMASI
11 Ekim 2015 Pazar

I. Dünya savaşı boyunca İstanbul ve İzmir kentleri özellikle İngilizler, Fransızlar, Ruslar ve çok az da olsa Yunanlılar tarafından havadan sıklıkla bombalandı. Öte yandan diğer bombalanan kentlerimizden Adana, İskenderun, Mersin, Fethiye, Aydın, Manisa, Çanakkale, Gelibolu, Edirne, Kars, Erzurum, Erzincan, Trabzon, Zonguldak, Giresun, Karadeniz Ereğlisi vb. ileri de başka bir yazımızda ele alacağız.

A) İSTANBUL

Müttefiklerin İstanbul’u havadan bombalama düşüncesi, kendilerini tehdit eden İstinye’deki Yavuz zırhlısının Marmara denizine çıkmadan batırılması amacını güdüyordu. Daha sonra buna, Çanakkale savaşının bekledikleri gibi gelişmemesi üzerine, halkın moralini çökerterek Osmanlı Hükümetinin teslim olmasını sağlamak amacı da eklenmişti.

25 Nisan 1915 günü Gelibolu’ya Müttefikler çıkartma yaparken, Rus donanması onlara destek olmak için Karadeniz’den İstanbul Boğazının girişine geldi. Bir Rus deniz uçağı Anadolu Feneri üzerinde önce keşif yapmış, ardından sahile ve kıyıdaki bir gemiye bombalar atmıştı. Saldırıdan bir sonuç çıkmazken İstanbul’a havadan ilk saldırı olması nedeniyle bu uçuş önemliydi.

Çanakkale savaşı sürerken, İmroz’da konuşlanmış İngiliz Hava Birliğinin komutanı Pilot Yarbay C. R. Samson, İstanbul’u havadan bombalama planlarına 1915 ilkbaharında başlamıştı. 2 Haziran 1915 günü Pilot Yarbay C. R. Samson ve rasıt görevinde Pilot Yüzbaşı R. Marix, bunun deneme uçuşu için havalandılar. Ancak Anzak cephesine yakın bir yerde Osmanlı askerlerini topluca görünce, fikir değiştirerek 45 kg’lık bombalarını Osmanlı mevzilerine attılar. Bu saldırıda Osmanlılar ciddi asker kaybı verirken, İngiliz havacılar olaysız geriye dönmüşlerdi.

21 Haziran 1915 günü bu kez pilot görevinde Yüzbaşı R. Marix ve rasıt görevinde ise Pilot Yarbay C. R. Samson, İstanbul’u bombalamak için İmroz’dan sabah 01.30’da havalandılar. Breguet tipi uçağın ek benzin tankı ve 14 adet 9.5 kg’lık bomba yükü vardı. (Bazı kaynaklar Pilot Yarbay C. R. Samson’un ayrı bir uçakta ve 500lb≈ 228kg’lık tek bir bomba yükü olduğunu belirtmektedir. O.G.B.) Anafartalar civarında uçağın motoru arızalanınca geriye döndüler. Hafiflemek için bomba yükünü Osmanlı mevzilerine gelişigüzel attılar. İmroz’daki meydanlarına kazasız döndüler. Osmanlı kuvvetlerindeki zarar bilinmemektedir.

9 Mart 1916 günü İngilizler’in ilk İstanbul saldırı uçuşu gerçekleştirildi: Üç uçaklık İngiliz filosu İstanbul üzerinde keşif uçuşu yaptı, dönüş rotasında az sayıda bombalarını yine gelişigüzel attılar. Saldırı ile ilgili hasar-sonuç bilgisi bilinmiyor.

Müttefikler, özellikle İngilizler’in Çanakkale Boğaz’ından tahliyesini takip eden günlerde sadece Çanakkale ve Boğazı değil İstanbul’a da hava taarruzları planlayarak uygulamışlardı. Bundan amaç, tahliyenin Osmanlılar tarafından geç anlaşılıp güçlerinin diğer cephelere yönlendirilmesini engellemekti.

26 Mart 1916 günü üç Rus deniz uçağı, Karadeniz’de Boğazın açıklarına gelen uçak gemisinden denize indirilerek havalandılar. Boğaz’da bazı hedeflere bombalı saldırıda bulundular. Saldırının sonuçları bilinmemektedir.

8 Nisan 1916 tarih ve 350 sayılı yayımlanan emirle I. Ordu Komutanlığı, İstanbul’a olası hava saldırısı için alınan bir dizi önlemi belirtiyordu. Emre göre Rumeli’de Bahçeköy ve Kumburgaz, Anadolu yakasında ise Kandıra ve Kılıçlı’da hava gözetleme postaları kurulacaktı. Gelen düşman uçaklarını tespit eden postalar durumu hemen rapor edeceklerdi. Düşman hücum raporunu alan I. Kolordu nöbetçi subayı gecikmeden Beyazıt ve Galata (yangın) Kulelerine haber vererek sarı renkli bayrak çekilmesini sağlarken, İstanbul halkı durumdan haberdar olacaktı. Aynı zamanda topçu birliklerinin silah başı yapmaları için gerekli emirleri de vereceklerdi...

12 Nisan 1916 gecesi (Bazı kaynaklarda 14 Nisan olarak belirtilmektedir. O.G.B.) iki İngiliz uçağı İmroz’dan havalanarak Lapseki-Şarköy rotasıyla İstanbul’a ulaştılar. Bu saldırıyla ilgili 20.30 sularında Lapseki Takım Komutanlığı, iki düşman uçağının İstanbul yönünde uçtuğunu, Ayastefanos Tayyare Mektebi Komutanlığına telgrafla bildirmişti. Ancak telgraf, mektep müdürü Mehmet Ali Beyin eline 22.30 civarında ulaşmış ve bu süre içinde uçaklar İstanbul semalarına varmışlardı. Önce Ayastefanos hava meydanı hangarlarına 6 tane yangın bombası attılar. Bombalardan biri patlamamış, biri hangara isabet etmiş, diğerleri de boş araziye düşerek patlamıştı. Hangara düşen bombaya -hemen söndürmek için- müdahale edilirken, içerideki beş uçak acilen dışarıya çıkartılarak güvenli bölgeye uzaklaştırılmıştı. Bu sırada bir uçağın kanadı hangar kapısına çarptığı için hasarlanmış, diğerleri ise zarar görmemişti. İngiliz uçakları saldırıyı takiben Zeytinburnu’ndaki askeri fabrikaya yangın bombaları atmışlar, önemli bir etki yaratamamışlardı. Hava hücumundan zamanında haberdar edilemeyen İstanbul’da bütün ışıkların yanıyor olması, uçakların hedeflerini bulmasında kolaylık sağlarken, İngiliz uçucular hedef tanıması için ayrıca işaret ve aydınlatma fişekleri de kullanmışlardı.

Bu saldırıdan sonra Başkomutanlık Vekaleti, düşman uçaklarının saldırılarına karşı 24 Nisan 1916 tarihli yeni bir genelge yayımladı. Buna göre; yeni gözetleme postaları Ege Denizi yönünde dört ve Karadeniz yönünde iki adet olarak kurulacaktı. Ayrıca sabit jandarma karakol ve kışlaları da hava gözetleme postaları olarak kullanılabilecekti. Bu postalar telefon ve telgrafla donatılarak en kısa zamanda İstanbul’la haberleşmeleri sağlanacaktı. Postalar birbirlerini de uyaracaktı. I. Ordu Komutanlığı, Tayyare Mektebi Müdürlüğü ve Donanma Komutanlığına yollanacak saldırı uyarı telgraflarının başına “harp” kelimesi yazılarak üç makama da iletilecekti. Yine aynı genelgeye göre şehrin muhtelif yerlerine savunma amaçlı top yerleştirilecekti. Bu noktalar: Kağıthane, Zeytinburnu, Okmeydanı, Osmaniye, Sarayburnu, Tophane ve Anadolu yakasındaki Başıbüyük tepesi olup, her bir noktaya  ikişer adet top mevzilendirilecekti. Topların yanısıra dört adet makineli tüfek uygun görülen yerlere (minareler hariç) yerleştirilecekti. Ayrıca piyade tüfekleriyle düşman uçaklarına ateş açılması emredilirken, sivil kişilerin kendi silahlarıyla ateş etmeleri yasaklanmıştı. Gece saldıran düşman uçaklarına karşı savunmayı arttırmak için 1.500 m. menzilli yedi tane ışıldak, I. Ordu emrine tahsis edildi. Bunlardan ikisi Zeytinburnu Askeri Fabrika, ikisi Tophane, ikisi İstinye Tersanesi, sonuncusu da Ayastefanos Tayyare mektebine yerleştirilecekti. Müttefik uçaklarının İstanbul’a gelişini görevli birlikler havaya kırmızı işaret fişeği, tehlikenin geçişi ve saldırının bitimi ise beyaz fişeklerle halka bildireceklerdi.

26 Mart 1917 günü Rumeli feneri açığına gelen Rus uçak gemisinden üç deniz uçağı suya indirildi. Bunların amacı Terkos gölündeki su tesislerini ve pompa istasyonunu bombalamaktı. Bu saldırıya Osmanlı uçakları müdahale ettiğinden Rus uçakları ancak üç bomba atarak geri çekildiler. Gelişigüzel atılan bombalar herhangi bir isabet kaydedememişti. Uzmanlara göre en kısa zamanda kaçmak için Ruslar’ın uçakları hafifletme teşebbüsünün ön planda olduğu belirtilmiştir. Ayrıca bu uçaklardan bir tanesi isabet alarak denize zorunlu iniş yapmıştı.  O sırada uçağın yakınında bulunan bir Osmanlı gemisini makineli tüfek ateşiyle tehdit etmiş ve gemiye halatla bağlanarak uçağı güvenli bölgeye çektirmişlerdi. Bir süre sonra uçak batınca Rus uçucular gemiye çıkarak tekneyi ele geçirdikten sonra zorla Rusya’ya götürerek kurtulmuşlardı...

4 Nisan1917’de İstanbul Boğazına yaklaşan Rus Filosunda üç tane uçak gemisi vardı. Bunlardan toplam 12 uçak denize indirildi. Hemen havalanan uçaklar Anadolu Kavağı, Kilyos ve Boğazın girişindeki tabyalara bomba hücumu yaptılar. Anadolu Kavağından Alman ekiple havalanan Osmanlı deniz uçakları ile Ayastefanos meydanından kalkan Albatros tipi uçaklar, Ruslar’ın hava saldırısını püskürttüler. Karşılıklı hava muharebelerine girişimlerine rağmen bir sonuç alınamayınca Rus uçakları geriye döndüler.

Devam edecek…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Rusky
27 Mart 2016 Pazar 12:03
Ruslarla ilişkilerimiz tarihimizin az incelenen bölümüdür. Buna emeği geçen herkese selamlar.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
NZ
13 Ekim 2015 Salı 06:20
Tarihimizin havacılık bölümüne katkılarınız çok önemli. Devamını bekliyorum.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY SİDNEY UÇUŞLARI BAŞLADI
ÜÇ PİSTLİ OPERASYON BAŞLADI
'BOMBA İHBARI' REKORU KIRDILAR
TANZANYA'DA ÇELEBİ-THY İŞ BİRLİĞİ
EMİRATES İLK A350'Yİ TANITTI
İSG FUTBOL ŞAMPİYONU BELLİ OLDU
'INNER PORTRAIT' LANSMANI
THY'DE 'GREV' İPTALLERİ
ACİL İNİŞ YAPTI
İNİŞ PROSEDÜRÜ DEĞİŞİYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
10 / 15 °C 11 / 13 °C 11 / 13 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •İstanbul Havalimanı
  •test
  •American Airlines
  •yolcu