iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
I.DÜNYA SAVAŞINDA İSTANBUL VE İZMİR’İN HAVADAN BOMBALANMASI-4
16 Kasım 2015 Pazartesi

B) İZMİR

İzmir ve civarına ilk düşman hava saldırısıyla ilgili bilgiyi Osmanlı arşivindeki Kolordu Raporu’ndan öğreniyoruz:  “İzmir ve Gelizman (Kilizman) karyesi (köyü) üzerinde uçan düşman tayyaresinden bir bomba atılması üzerine Rum olan mahalle ahalisinin dâhile (iç kesime) nakline kolorduca lüzum gösterildiği...” (1913)  Bu saldırıyla ilgili başka bir bilgiye rastlanılmamıştır.

4 Nisan 1915 günü İzmir hava saldırısıyla karşılaştı. Bir Fransız uçağı İzmir limanı üzerinde dört bomba attı. Bombalar denize düştüğünden bir hasar olmadı.

9 Mayıs 1915’de bir İngiliz kruvazörü Uzunada’yı (Kösten) top atışına tuttu. Ardından güvertesindeki deniz uçağını suya indirdi. Uçak Yeni Kale (İnciraltı ile Narlıdere arasında, bugünkü Deniz Kuvvetleri Garnizonu. O.G.B.) ve şehre bombalar attı. Hasar bilinmiyor.

16-18 Mayıs 1915 günlerinde. İngiliz uçakları bombalı saldırıda bulundu birkaç ev hasarının dışında önemli bir hasar ve can kaybı olmadı.

Mayıs 1915 sonlarında İngiliz uçakları iki gece üst üste kente bomba taarruzu yaptılar. Basmane Garı ve çevresine toplam 50 kadar bomba atıldı. Saldırı sonucu 12 kadar ev yıkıldı, 10 ev ve dükkan hasar gördü. Halktan üç ölü 15 yaralı verildi.

27 Mayıs 1915 günü İngiliz-Fransız birlikleri Uzunada’ya denizden çıkartma yaparak işgal ettiler. Buraya bir pist inşa edip bir takım destek tesisleri yaptılar. Bundan sonra şehir ve civarının bombalanması, ada boşaltılıncaya kadar genellikle buradan yapıldı.

Mayıs 1915 sonunda düşman uçakları, iki gece üst üste İzmir’e saldırarak toplam 50 kadar bomba attılar. Saldırılar sonucunda üç ölü ve 15 yaralı olurken, Basmane Garı ve civarında evler yıkıldı, 10 kadarı kullanılamayacak kadar hasar gördü.

19 Haziran 1915’te bir İngiliz uçağı Yenikale’ye taarruz ederek beş bomba attı. Saldırının sonuçları bilinmiyor.

4 Temmuz 1915 günü bir İngiliz uçağı İzmir limanına saldırdı. Limandaki akaryakıt depolarına üç tane bomba attı. Tanklara isabet olmasına rağmen içleri boş olduğu için hasar büyük olmadı. O sıralarda düşman hava faaliyetini engelleyecek herhangi Osmanlı hava gücü İzmir’de yoktu.

Temmuz 1915’de Tavşan adası yakınlarına gelen İngiliz uçak gemisi Ben-my-Chree’den kalkan uçaklar Sığacık körfezi ve Seferihisar üzerinde uçtu. Silahlı bir saldırı konusunda kesin bilgi yoktur.

3 Ağustos 1915 sabahı iki İngiliz uçağı Seferihisar kasabasına bomba attılar. Ardından açıktaki Müttefik donanması gemilerine topçu atışı yönlendirmesi yaptılar. Saldırının kesin sonuçları bilinmemekle birlikte ölü, yaralı, yıkılan ve hasarlanan evler olduğu rapor edilmişti.

Yine Osmanlı arşivlerinde bulunan bir Kolordu Raporuna göre: “Midilli istikametinden üç düşman tayyaresinin gelip, bomba vesaire atmayarak avdet eylediğine dair...” (1916)

1916 yılında Fransız ve İngiliz uçaklarının İzmir’e bombalı saldırıları çok yoğun olmazken, şehir üzeri ve civar kasabalarında keşif uçuşlarını sürdürdüler.

6 Mayıs 1916 günü Karaburun’un tepeleri ve Mordoğan kıyılarına önceden gizlice mevzilendirilen toplarla sabah 04.45’te Uzunada’ya ateş açıldı. İngiliz gemileri ve cephanelik isabet aldı. İngilizler hemen adayı boşalttılar. 3-4 Haziran günleri Osmanlı askerleri kayıklarla Uzunada’ya çıkartma yaptılar. İngiliz uçaklarının adayı terk etmiş, uçak hangarını da boşaltılmış olarak buldular. Daha sonra Osmanlı uçakları zaman zaman adadaki pisti kullanacaklardı.

6 Haziran 1916’da düşman uçaklarından Urla ve civarına bildiriler atıldı. Metinde “Uzunada ve İzmir Körfezindeki müttefik gemilerine ateş edilirse, İzmir şehrinin havadan bombalanmasına devam edileceği” yazıyordu.

6 Kasım 1916 günü öğleden sonra Midilli’den kalkan bir Fransız uçağı İzmir üzerinde uçarken , onun için verilen alarmla kalkan Alman Pilot Vendot’un Fokker E-III tipi uçağına, Foça civarında yakalandı. Hava muharebesi sonucunda Fransız uçağı denize düştü, uçucuları öldü.

1916 yılında Müttefiklerin yaptığı bombardımanların çoğunluğunda İzmir’in ahalisi Yunan nüfusu da maddi kayıplar ve yaralanmalara maruz kalmışlardı.

1917 başında Müttefik uçaklarının İzmir ve civarına bomba saldırıları yeniden başladı. Ancak Salsallı meydanına (Günümüzde Sasallı olarak geçmekte olup Çiğli Hava üssünün yanıdır. O.G.B.) Alman pilotlar ve Fokker uçakları konuşlandı.

6 Şubat 1917 günü bir İngiliz uçağı Seydiköy havaalanı üzerinde 15 dakika uçmasına rağmen çok iyi gizlenmiş hangarları göremedi. Bu uçuşta herhangi bir bombalama teşebbüsünün olup olmadığı bilinmemektedir.

17 Mart 1917 günü İngiliz uçakları Salsallı meydanına geldi. Hemen havalanan Fokker tipindeki Osmanlı uçağının üzerlerine geldiğini gören İngilizler, Midilli’ye geri döndüler.

18 Mart 1917 günü İngiliz uçakları keşif yapmak için İzmir-Aydın-Kuşadası ve Seferihisar civarında uçtular. Uzunada’da bulunan I. Deniz Tayyare Bölüğünün yerini keşfettiler. Bu uçuşla ilgili herhangi bombalama bilgisi bulunmamaktadır.

30 Mart 1917’de Alman Pilot Yüzbaşı H. J. Buddecke, Fokker tipi uçağıyla devriye uçuşu yaparken Foça üzerinde iki İngiliz uçağıyla karşılaştı. Hemen hava muharebesine girişen Buddecke, önce Henri Farman, ardından da Nieuport tipindeki uçakları düşürdü. İngiliz uçuculardan üçü sağ olarak esir alınırken biri öldü. Bu hava savaşı, İzmir’de sivil halkın moralini oldukça yükseltmişti. Öte yandan Farman tipi uçağın enkazında bol miktarda değişik ülke paraları bulunmuştu. Esir sorgulamaları ve diğer soruşturmalar sonucunda İngilizler’in önderliğinde Ege kıyılarında çoğunluğu Rum azınlıklardan oluşan bir casusluk şebekesinin varlığı ortaya çıkmıştı.

Nisan 1917’de Seydiköy ve Salsallı’ da iki ayrı tayyare bölüğü kurularak Müttefiklerin hava saldırılarına ve civar Yunan adalarına keşif görevlerinde uçmaya başladılar…

Haziran 1917’de Müttefik uçakları neredeyse her gün İzmir’e bombalı saldırıda bulundular. Genellikle Henri Farman tipi ve dört uçaklık kollarda İngiliz ve Fransız uçakları karışık uçuyordu. Uçaklar çoğunlukla Midilli adasında konuşlanarak harekât yaparken, saldırılarda halkın psikolojisini bozmak ve keşif, esas amaçlarıydı. Bu saldırıların kesin sonuçları bilinmemekle birlikte sivil halkta ölü ve yaralı zaiyatıyla beraber, konutlarda da ciddi hasarlar olmuştu. Her iki Osmanlı Tayyare bölüğünün uçakları arıza ve yedek parça sıkıntısı nedeniyle düşman uçaklarına müdahale edememişlerdi.

7 Temmuz 1917 günü Midilli’den kalkan üç İngiliz uçağı, İzmir’e bomba saldırısında bulundular. İki ev hasar görürken, sivillerden bir kişi öldü, üç kişi yaralandı. İzmir Palas otelinin camları kırıldı. Limanda demirli bir Alman şilebi hasar gördü.

1 Ağustos 1917’de 7 uçaklık İngiliz filosu İzmir’e geldi. Halkapınar demiryolu istasyon tesislerine 8 bomba attılar. 22 vagon tahrip oldu. İki kişi öldü, dört kişi yaralandı (Bazı kaynaklarda yaralı sayısı 44 olarak verilmektedir!  O.G.B.). Telefon-telgraf hatları koptu. Yerden açılan ateş sonucu bir İngiliz uçağı düşürüldü. Pilot ve rasıt öldü.

5 Ağustos 1917 günü 9 uçaklık Müttefik filosu Foça yönünden gelerek Yeni Kale ve civarını bombaladılar. Bombardıman sonucunda önemli bir hasar oluşmadı.

12 Ağustos 1917’de yine 9 uçaklık İngiliz filosu İzmir’e saldırdı: Bu kez Halkapınar ve Alsancak civarındaki demiryolları ve tesislerine 15 bomba atıldı. Demiryolu onarım atölyesindeki iki vagon yandı, altı lokomotif ile demiryolu hatları hasar gördü. Sivillerden iki kadın öldü, 47 kişi yaralandı.

13 Ağustos günü 8 adet Müttefik uçakları önce Manisa’da Gediz nehri üzerindeki demiryolu köprüsüne 15 bomba attıktan sonra İzmir’e saldırdı. Köprüde hasar olmazken telgraf telleri koptu. İzmir’e yapılan saldırının sonuçları bilinmemektedir.

17 Ağustos 1917 günü bu kez 10 İngiliz uçağı İzmir’e saldırdı. Basmane, Karşıyaka, Alsancak ve Darağacı (Günümüzde Alsancak stadının civarı. O.G.B.) semtlerine 15 kadar bomba attılar. Kasaba (Turgutlu) demiryolu istikametindeki bir deri fabrikası yandı, diğerleri hasar gördü. Bombalardan birisi Yol bedesteninin Şişeciler kapısına düşerek hasar meydana getirmişti. Sivillerden iki ölü ve sayısı belirlenemeyen yaralı kaybı, halkın üzerinde olumsuz etki bıraktı.

30/31 Ağustos gecesi İngilizler altı uçakla İzmir’e saldırdılar. Üç saat kadar süren hücumlarında Alsancak, Basmane, Darağacı ve Seydiköy’e 20’den fazla bomba atıldı. Sivillerden dört kişi öldü, iki kişi yaralanırken, 70 bina hasar gördü.

Devam edecek… 


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
İhsan Yücel
6 Mart 2018 Salı 09:51
1911-12 Türk-İtalyan savaşında İtalyan Donanmasının Akdeniz ve Egedeki Osmanlı limanlarını topa tutması var. Ama İzmir dahil mi araştırmak gerekir.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
İzmirli
28 Kasım 2015 Cumartesi 14:49
İzmir'in kent tarihi bölük pörçük. İzmir'e kazandırılan her bir tarihsel çabayı sevinçle karşılıyoruz.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Mestan
23 Kasım 2015 Pazartesi 11:52
Bu kaotik ortamda sizin gibilerin artması dileğimizdir:))
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
İzmirli Fiko
16 Kasım 2015 Pazartesi 06:58
İzmir'in tarihinden önemli bilgiler aktaran yazara teşekkür ederim.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY SİDNEY UÇUŞLARI BAŞLADI
ÜÇ PİSTLİ OPERASYON BAŞLADI
'BOMBA İHBARI' REKORU KIRDILAR
TANZANYA'DA ÇELEBİ-THY İŞ BİRLİĞİ
EMİRATES İLK A350'Yİ TANITTI
İSG FUTBOL ŞAMPİYONU BELLİ OLDU
'INNER PORTRAIT' LANSMANI
THY'DE 'GREV' İPTALLERİ
ACİL İNİŞ YAPTI
İNİŞ PROSEDÜRÜ DEĞİŞİYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
10 / 15 °C 11 / 13 °C 11 / 13 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •seyahat
  •Sunexpress
  •Kargo
  •Temel Kotil
  •Antalya