iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Tuğba İncel [email protected]  
HAVA TAŞIMA İŞLERİNDE GÖREVLİ KİŞİLERİN TABİ OLDUKLARI KANUNLAR
8 Mayıs 2015 Cuma

Mısır'ın resmi havayolu şirketi Egyptair' de çalışan 250 pilot toplu istifa etti. İstifa kararının hazırlanan yeni ekonomik yönetmelikteki adaletsizlikten kaynaklandığını söyleyen Mısırlı Pilotlar Birliği Başkanı Şerif Minavi, pilotlardan idareci olan belli bir kesime ayrıcalık yapıldığını iddia etti.

Ülkemizde bu şekilde bir toplu istifa eyleminin gerçekleşmemesini temenni ederek uçuş personelinin işten çıkarılma durumlarında haklarını nasıl ve hangi mahkemelerde savunacaklarını açıklamaya çalışacağım.

4857 sayılı İş Kanunu 4.maddesinin “deniz hava taşıma işlerinde ve iş ilişkilerinde bu kanunun hükümleri uygulanamaz” hükmü gereği uçarak görev yapan pilot, uçuş mühendisi, kabin memuru ve yükleme operatörü gibi personel, iş kanunu kapsamı dışında tutulmuştur. Havacılığın bütün yer tesislerinde yürütülen işler ise 4857 sayılı İş Kanunu kapsamındadır.

Hava taşıma işlerinde çalışan uçucu personele İş Kanunu hükümlerini uygulayamadığımıza göre genel norm olan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun “hizmet sözleşmesine” ilişkin düzenlemelerinin uygulanacağını söylemek gereklidir.

Ancak burada üzerinde durulması gereken husus iş güvencesi konuları hakkında 4857 sayılı İş Kanununda yer alan iş güvencesi hükümlerinin uçucu personel açısından hangi koşullarda uygulanacağıdır.

Uygulamada uçucu personel sendikaya üye olmakta ve imzalamış oldukları toplu iş sözleşmesinde “ 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerinden yararlanır” hükmüne yer verilerek işçilerin iş güvencesi hükümlerinden yararlanabilmesi sağlanmaktadır. Bu bağlamda bu personelin işten ayrılmasıyla ilgili şu hususlara dikkat edilecektir;

  1. İşten çıkarılmanın geçerli sebebe dayanması gerekmektedir; İşveren işçiyi işten çıkarmak için geçerli sebep sunmak zorunda bırakılmıştır.
  2. İşten çıkartılmanın gerçekleşebilmesi için geçerli sebeplerin neler olduğunu hakim belirleyecektir; geçerli sebepler işçinin yetersizliğinden, davranışlarında ya da işin gereklerinden kaynaklanmalıdır. Böylelikle geçerli bir sebep olup olmadığını konusunda kanun koyucu bir sınırlamaya gitmemiş, bu tespiti mahkemeye bırakmıştır. Dava ve cevap dilekçelerinde geçerli sebeplerin varlıkları ya da yerinde olmadıkları taraflarca güçlü delillerle ispatlanmalıdır.
  3. İşveren, işçiyi işten çıkartırken belirli usul kurallarına uyarak çıkartmalıdır; kanunda işverenin iş sözleşmesini feshederken uyması gereken usulden bahsedilmiş, uyulmaması halinde geçersiz feshin söz konusu olacağı düzenlenmiştir (madde19).
  4. İşe iade davasının açılabilmesi; İş güvencesi kapsamındaki işçiler için asıl koruma ise geçersiz fesih halinde “işe iade davası” açabilmeleridir. İş sözleşmesi feshedilen işçi, feshin geçersizliği iddiası ile 1 ay içinde işe iade davası açabilecektir. ( madde 21)
  5. İş güvence tazminatının varlığı; İşe iade davasını kazanan işçi feshin geçersizliğine mahkemenin karar verilmesi halinde işveren tarafından 1 ay içinde işe başlatılmak zorundadır.  Başlatmadığı takdirde en az dört aylık en çok 8 aylık tazminata hükmedilecektir (madde 21). Ayrıca; kanuna göre işçiye en çok 4 aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları da ödenecektir (madde 21/3).

İş kanunundaki işçi lehine olan İş güvencesi hükümleri son derece işçi haklarını koruyan hükümlerdir. Ancak söz konusu bu hükümlerin hava taşıma işlerinde çalışan uçucu olan sendikaya üye olmayan personel açısından uygulanmaması son derece üzücü bir konudur.

İş Kanunu kapsamına giren uçuş personelinin (sendikaları olan ve THY ile toplu iş sözleşmesi imzalayan THY personelinin)  davaları İş mahkemelerinde çözüme kavuşturulacak diğer havayolunda çalışan uçuş personelinin işten çıkarılma davaları ise sözleşmelerinin hizmet sözleşmesi kapsamında değerlendirilmesinden dolayı Asliye Hukuk Mahkemelerinin görev alanına girecektir.

Bu hakkaniyete aykırı durumun nedeni hava iş kanunun düzenlenmesiyle giderilecektir. Havacılık sektörü onca hızla gelişirken bu sektörde çalışanlara uygulanacak kanunun eksikliğinin sebebi uzun yıllar pilot ihtiyacının Hava Kuvvetlerinden emekli olan ya da ayrılan pilotlardan sağlanmasıdır. 

Türk Silahlı Kuvvetlerindeki pilotlar emekli sandığından emekli olduktan sonra özel havayolu şirketlerinde havacılık işine girdiklerinde askeriyedeki alışkanlıklarını devam ettirerek işçi-işveren ilişkisini emir-komuta ilişkisi içerisinde görmekte ve haklarını aramamaktadırlar. Sektörün gelişmesiyle pilot ihtiyacı TSK’dan emekli olan subaylardan sağlama hususunda yetersi kalmış, sivil pilot alımına hız verilmiştir. Bu durum da Hava İş Kanunu çalışmalarını hızlandırmıştır.

Hava İş Kanunu ülkemizde yıllardır büyük bir eksiktir. Uçuş personeli için uluslararası kanunlarda düzenlenmiş hiçbir kuraldan uçuş personeli faydalanamamaktadır. Bu eksikliğin giderilmesi için meclis komisyonları tarafından kanun hakkında çalışmaların hızlandırılmasını umarak iyi uçuşlar, emniyetli inişler dilerim...


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Mücahit
9 Haziran 2015 Salı 10:52
1. Mısırlı pilotların yaptığını, Türkiye'de yapabilecek pilot sayısı 5'i geçmez.Bunun taze örnekleri halen hafızalardadır. 2. Hava İş Yasa Tasarısı: Talpa, Tassa, Hava-İş'in ilgisizlikleri nedeniyle TBMM'de kadük oldu gitti. Bu yasa tasarısının 27 maddesinin TBMM'de görüşüldüğü doğru değil. Talpa ile Töshid arasında yapılan bir toplantıda görüşüldü, tekrar toplanılarak görüşmelere devam etmek üzere bu toplantı bitirildi. Töshid'in kaçma manevraları ve Talpa'nın 2008'de seçilen yeni yönetimi ve sonraki yönetimlerde boş verince, Hava İş Yasası rahmetli oldu. Yazınızın son iki paragrafında yer alan görüşlerinize katılmak mümkün değil. "Uluslararası Kanun" diye bir şey yoktur. Kanunlar, ulusaldır. Uluslararası olan düzenlemeler "Konvansiyonlar"dır.T.C. tarafından onaylanmış olan Uluslararası konvansiyonlarda yer alan hak ve sorumluluklar, ülkemiz pilotlarına da uygulanmaktadır. Uygulanmayanlar, işverenin uygulamamasından kaynaklanır, pilot da buna sessiz kalırsa, Mısırlı pilotun yaptığını yapamazsa, ihlaller uçuş emniyetini de riske sokarak sürer gider.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
antı mudahıl
19 Mayıs 2015 Salı 13:02
hava iş kanununun çıkarılması konusunda hızlandırılmış olan hıc bır sey yok TBMM alt komısyonda de 27 maddesı gorusuldu sonra sonrası hıc yok anlatırım bır gun olan bıtenı saygılar
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
hakiki vatandaş
8 Mayıs 2015 Cuma 18:08
Tuğba hanim sitemize hoşgeldiniz.Kusura bakmayın hoşgeldiniz demeden yazmaya başladık. Değerli hukukçularımızın sitede sayısının artması bizi sonsuz mutlu ediyor. Airkule'yi tebrik ediyor, havacı arkadaşlarımızı da böyle bir siteleri olduğu için çok şanslı buluyorum.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
hakiki vatandaş
8 Mayıs 2015 Cuma 18:02
PERFORMANS sıralamalarında elbetteki birileri sonlarda olacak. Bu onun çalışmadığını verimsiz olduğunu göstermez. BU KONUDA BELKİ DİĞERLERİ ONDAN DAHA İYİ DENİLEBİLİR. GEÇERLİ SEBEP MADDESİNE "YETERSİZ PERFORMANS" KELİMESİ EKLENDİĞİNDEN BU YANA; İşyerlerinde işçinin yetersizliği İDDİALARI performans baskıları korkunç boyutta. işçiyi yıldırıncaya kadar yorup işçiye o kadar baskı yapıyorlar ki, soğuk harp resmen. psikolojisini mahvedip arkadaşlarından da soyutluyorlar. işçinin yetersizliği - verimsizlik- yetersiz performans gibi işçiye yapılan ithamlar soyut iddialarda olsa önünde durulacak gibi değil, VE NE YAZIK Kİ İŞTEN ÇIKARMA SEBEBİ DE oldu ve işte böyle oldu ortalık... bu konuda çalışan hem yalnız, hem arkadaşlarından profesyonelce soyutlanmış, hem de ispatı zor iş yükü altında. Daha doğrusu mobbing altında bırakıp ÇALIŞANI yetersiz kılmaya çalışıyorlar. AYILA BAYILA İŞE ALDIKLARI, EĞİTİMDE BAŞARILI BULUP İŞE BAŞLATTIKLARI VE ÇALIŞTIRDIKLARI İŞÇİYİ YETERSİZ KILAN, ONU YETERSİZ GÖSTERME GAYRETİ İÇİNDE TASFİYE ETMEK İSTEYEN İŞLETMELERDİR. işveren tasviye etme isteğinde olduğunda profesyonelce ve kolayca bu yola başvurarak yasa sayesinde amacına ulaşıyor. işveren bu şekilde tek tek sırayla kanca takacağı işçinin; "sırayı bana da getirirler" düşüncesi ile arkadaşları tarafından yalnız bırakılacağından da ne yazık ki emin.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Bahadır Altan
8 Mayıs 2015 Cuma 11:52
Yargı bağımsızlığı yok olunca artık İş Mahkemelerinin de işverene karşı işçinin penceresinden değerlendirme özelliği zayıfladı. Buna bir de Yargıtayın taktığı iktidar gözlüğü eklenince kazanılan davalar siyasal iktidarın isteği doğrultusunda bozulur oldu. Yine de bu hakka sendika üyeliği ve TİS düzeninin varlığı nedeniyle THY işçilerinin sahip olması önemli. Sendikalaşmak ama sendika ağalarının veya patron memurlarının değil işçilerin yönettiği sendikalar kurup örgütlenmek ve birlikte hareket etmek tek çare. Toplu istifa bile aslında hep birlikte hareket edilirse pilotlar açısından etkili bir yöntem olabilir. Bıçağın kemiğe dayandığı yerde kim bilir, Mısırlı meslektaşlar gibi davranmayı düşünmek gerekebilir... Teşekkürler Tuğba Hanım.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PAŞAOĞLU'NA ÖNEMLİ GÖREV
THY SİDNEY UÇUŞLARI BAŞLADI
ÜÇ PİSTLİ OPERASYON BAŞLADI
'BOMBA İHBARI' REKORU KIRDILAR
TANZANYA'DA ÇELEBİ-THY İŞ BİRLİĞİ
EMİRATES İLK A350'Yİ TANITTI
İSG FUTBOL ŞAMPİYONU BELLİ OLDU
'INNER PORTRAIT' LANSMANI
THY'DE 'GREV' İPTALLERİ
ACİL İNİŞ YAPTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
11 / 14 °C 11 / 13 °C 11 / 13 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •Airbus
  •kabin memuru
  •bilet
  •NASA